14 feb 21 nordiske navne du skal holde øje med i 2021
Foto: Henrik Felipe // Herman Friis
Traditionen tro udnævner vi – i en artikelserie af tre – en række artister, der efter vores overbevisning er værd at holde et vågent øje med i årets løb. Vi er nu nået til vores nordiske venner, og også her sprudler det af talent.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”4″ ihc_mb_template=”1″ ]
I forrige uge kom vi med 21 bud på danske artister, man skal holde øje med i år, som du kan læse her. Nu er det blevet tid til at udpege 21 acts fra resten af Norden, som vi mener, man skal have et vågent øje på det næste års tid – udover, at man selvfølgelig stadig skal holde øje med artister som Augustine, Emelie Hollow, Hedda Mae, iris, KAMARA, Moyka og Mia Berg, der alle har haft et 2020 i medvind, og som var at finde på sidste års liste.
Amanda Aasa (SE)
Amanda Aasa påbegyndte sin musikalske rejse i det svenske TV-program Idol i 2014. Efter deltagelsen i programmet udgav hun singlen “Wrong Chemistry”, som strøg direkte ind på Sveriges virale top 10-liste. Efter en række liveoptrædener og fem-seks års ekstra livserfaring er Amanda Aasa nu tilbage med ny lyd. I 2020 slap hun fire singler, EP’en Real Love og deltog i den populære musikkonkurrence Melodifestivalen, som er Sveriges version af den, vi i Danmark kender som Melodi Grand Prix. Hendes musik byder på nyskabende, velklingende og svensksprogede toner, og på sangen “Bete dig” indkapsler Amanda Aasa sin musikalske udvikling som sangerinde og sangskriver. På sine kun 24 år har Amanda Aasa allerede formået at afsøge mange afkroge af musikbranchen, og vi er spændte på, hvad hun finder på næste gang.
Atari (NO)
Den norske neo-soul-gruppe Atari emmer så meget af musikalitet, at det kan være svært at følge med. Og deres debutsingle “Forget Me” er faktisk – bogstavelig talt – svær at følge med i. Singlen er nemlig proppet med temposkift, skæve taktarter og underlige rytmer, der hele tiden ændrer sagens kurs. “Forget Me” havnede i øvrigt også på vores liste over 2020’s bedste internationale sange med ordene »selvom titlen antyder det modsatte, er det en sang, som i den grad har sat sig fast i hukommelsen.« Atari udviser en overlegenhed og en individualisme, der er sjældent set, og ved inddragelse af elementer fra genre som indie, soul og jazz skaber de noget unikt, der er svært at sætte ord på. Indtil videre er “Forget Me” den eneste udgivelse, den talentfulde gruppe har udgivet, så på redaktionen er vi sultne efter at opleve, hvad de ellers kan byde på.
BRÍET (IS)
Der sker ting og sager på Island for tiden. Det er den Islandske singer/songwriter BRÍET et godt eksempel på. BRÍET har allerede udgivet en hel del singler, og sidste år udkom også hendes debutalbum. På Island har hun allerede etableret sig som en, man skal holde øje med – og høstet anerkendelse rundt omkring på øen. Og selvom sangene er på Islandsk, er der masser af grund til at få øjnene op for hende i Danmark også. BRÍET rammer nemlig den der gyldne middelvej mellem singer/songwriting og klassisk dansepop, der bare gør én glad i låget. Vi er spændte på, om 2021 bliver året, hvor den islandske vind blæser BRÍETs sprøde sange hele vejen til Danmark. På redaktionen tager vi i hvert fald vores bedste vindjakke på, og holder øjne og ører åbne.
Bård Berg (NO)
Bård Berg udgav i slutningen af januar et utroligt lækkert elektronisk album, hvor han har teamet op med en masse spændende og dygtige vokalister – heriblandt landsfællen Sofie Tollefsbøl, kendt fra den fremadstormende oktet Fieh. Det er heller ikke uden grund, at Bård Berg er en af de seks producere og DJ’s, vi synes, du skal kende til. Hans groovy elektroniske house-produktioner er nemlig en fryd for øret og har elementer af disko og funk. Skal du bruge noget musik, du både kan feste til og sætte på, når du dagen efter ligger med tømmermænd på sofaen, så er det Bård Berg, du skal tjekke ud.
Cham Léon (NO)
Med blot tre singleudgivelser på bagen har Cham Léon allerede cementeret sig som et af Norges mest lovende nye talenter. Trods et kunstnernavn, der antyder det modsatte, stikker Cham Léon ud fra mængden, som en artist, der med sit visuelle udtryk udfordrer stereotype kønsforståelser. Lyden er dansabel og grandios på en og samme tid og besidder en international nerve, der trækker tråde til artister som Troye Sivan og Billie Eilish. Mens “three” kalder på dansegulvet, bevæger den seneste single “two” sig i et mere storslået univers. Sammen med debutsinglen “four” understreger sangene, hvorfor Cham Léon er én artist, man skal holde et vågent øje med – for med 200 kilometer i timen, har Cham Léon kurs mod stjernerne.
Coral (SE)
Det nye store nordiske indienavn kunne meget vel komme fra Sverige. Coral laver indiepop, der er helt nede på jorden, men alligevel har hun en fandeivoldskhed, der smitter. Coral har indtil videre udgivet fire singler – heraf en enkelt dobbeltsingle – og de understreger allesammen potentialet for den unge svenskers sangskrivningsevner. En af disse singler, “i just want you cause you’re gone”, indfandt sig i øvrigt på vores liste over de 25 bedste internationale sange sidste år. Corals seneste udspil er singlen “no worth”, hvor hun tager lytteren med ind i sit hoved og præsenterer os for usikkerhed, bekymringer og alt, hvad der ellers rumsterer i en ung kvindes hjerne. Sammen med en akustisk guitar bliver oplevelsen af Corals tanker særdeles nærværende, og det hele slutter af med dystre elektroniske lydeffekter, der på fineste vis afslutter det intime indblik i Corals tanker. Vi håber på, at 2021 bliver året, hvor vi får mulighed for at opleve Coral i en længere udgivelse.
Felicia Takman (SE)
Svenske Felicia Takman kan skrive popsange, præcis som man kender og bedst kan lide dem. Hun debuterede sidste år med singlen “Ditt Problem”, og med den viste hun, hvor dygtig en sangerinde, hun er. Hendes luftige vokal på udfordrende melodier er utrolig dragende, og det svenske sprog har en uskyldighed over sig. I slutningen af sidste år udgav hun EP’en Hatar att förlora, hvor hun for alvor viser at mestre alle grene af popgenren. Særligt er hun stærk i dansesangene, og med sin nyeste single fra nytårsdag “Vit månad” gør hun det virkelig svært for alle os, der savner dansegulvene rundt omkring i byen. På kun det ene år, Felicia Takman har udgivet musik, er hun allerede nået langt. Derfor har vi store forventninger til, hvad hun udretter i 2021. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at hun har potentiale til at blive en af Sveriges næste store stjerner.
fijitrip (NO)
Den 20-årige Simon Olsen, der er manden bag Fijitrip, kommer med et originalt bud på, hvordan indiepop skal lyde i 2021. Fijitrips musik er udpræget elektronisk, men den er først og fremmest eksperimenterende. Debut-EP’en byder både på klassiske popsange, der giver dig lyst til at danse, men man finder også finurlige produktioner, der minder mest om lydene fra et computerspil. I 2020 har Fijitrip allerede sparket døren ind til musikbranchen og scoret en kontrakt med et stort pladeselskab, men han mangler stadig at blive opdaget af det brede publikum. Der er dog ingen tvivl om, at Fijitrip har potentiale til at komme på folks læber i 2020 – også i Danmark. På redaktionen tror vi i hvert fald på, at 2021 bliver et godt år for den unge norske producer.
Goofy Geese (NO)
Goofy Geese er en norsk bedroom/popartist, der laver så nærværende kærlighedssange, at det føles som om, man sidder på sengekanten ved siden af ham. Manden bag Goofy Geese, Mats Jøger, siger selv, at han prøver at lave behagelig og legende musik. Og de udgivelser han har beriget os med indtil videre er lige nøjagtig det. På sin seneste single, “Poppy Blue” gav Jøger en smagsprøve på, hvad 2021 kommer til at byde på. Omringet af korstemmer med masser af rumklang bliver man i et roligt tempo lullet op under skyerne af de norske gæs. Og skyerne, de er helt sikkert lyserøde. Goofy Geese leverer originale elektroniske kærlighedssange, og det forlyder, at der er meget mere på vej fra ham. Vi håber i hvert fald på at kunne svæve igennem 2021 på en lyserød sky sammen med Goofy Geese.
Henrik Felipe (NO)
Henrik Felipe er opvokset i den lille norske by Kabelvåg. Men selvom Kabelvåg ikke ligger lige rundt om hjørnet for os danskere, er det alligevel lykkedes den norske urban-perle at fange vores interesse. Henrik Felipe formår at kombinere komplicerede og hurtige beats med en tilbagelænet, dyb og rolig vokal, der skifter mellem både rap sang og rap. Og det komplicerede oven på det rolige skaber altså en helt unik indie-vibe, der får én til at spidse ører. I 2020 debuterede Felipe med EP’en BACKYARD EP, hvor han for alvor slog fast, at han er en alsidig herre. Hans evne til at variere mellem den fløjlsbløde sang og den hårde synkoperede rap, gør nemlig udgivelsen bredere end de fleste andre EP’er, der bliver udgivet for tiden. Henrik Felipe er helt klart værd at holde øje med, han har endnu ikke udgivet noget i år, så mon ikke det er lige på trapperne.
Inspector Spacetime (IS)
Du kender det… Der skal gang i den, og det kan kun gå for langsomt. Du smider en 10’er i jukeboxen, og så er det vores klare anbefaling at smække “Dansa og Bánsa” med Inspector Spacetime på, efterfulgt af den catchy “Hitta mig”. Med base i Reykjavík sender Inspector Spacetime en godtepose af musik ud med referencer til det franske og britiske dance-miljø, hyper-pop, disco og scandi-pop. I starten af året blev verden beriget med Inspector Spacetimes selvbetitlede album, der bestemt er værd at lytte til.
Ira Nor (NO)
Norske Ira Nor er som selvskrevet til denne liste. Den unge sangerinde har nemlig formået at skabe stor opmærksom i sit hjemland – på trods af, at hun endnu ikke har udgivet en eneste sang. Det eneste, vi har fået lov til at høre fra det mystiske talent, er en lille bid af sangen “Dance in Pain”, som hun har lagt op på sin Facebookside. Og i smagsprøven lyder det altså som om, at Ira Nor har masser af potentiale, for at skabe mystiske universer med en smuk og luftig vokal. Følger man med på hendes Instagramprofil, vil man også af og til være heldig at høre hende synge. For eksempel har hun lagt et cover op af sangen “contaminated” af Banks, som hun leverer en forrygende version af – med den smukkeste udsigt bag sig. 2021 lover allerede godt. Hun er nemlig udvalgt til at spille på den norske musikfestival Trondheim Calling. Og så håber vi selvfølgelig meget på, at 2021 også bliver året, hvor hun udgiver sin første sang.
Jonas Hibiki (NO)
Jonas Hibiki er soloprojektet, hvorigennem norske Jonas Gripsrud Hjelmeland, skaber sin drømmende soveværelsespop. Han både skriver, synger og producerer sin musik. Ud af dette kommer døsige, smooth og charmerende indiesange, som stråler af varm melankoli. Hans seneste singleudgivelse “Someone Toulouse” eksemplificerer Jonas Hibikis talent for at skabe bevægende historiefortællinger gennem fængende melodier. Med sjælelig vokal, flagrende guitarriffs og et skud af utilregnelighed kan Jonas Hibikis sange noget af det samme, som Tame Impala og Unknown Mortal Orchestras. Der er en syret kant til de ellers afslappede numre, hvilket gør dem uendeligt interessante at udforske. Og der bliver masser af mulighed for at gå på opdagelse i Jonas Hibikis musik i den kommende tid – hans debutalbum er nemlig lige på trapperne, og er sat til at udkomme i 2021.
Jonas Hibiki / Synne Sofi Bønes
Linn Koch-Emmery (SE)
Siden 2016 har svenske Linn Koch-Emmery udgivet dejlig indiepop/rockmusik med masser af varme og personlighed, og få år efter havnede hun på vores liste over 19 svenske navne, man skulle holde øje med. Artisten har én fod i den poppede lejr og den anden i en mere rocket, hvilket tydeligt kan høres på både debut-EP’en Boys fra 2017 og efterfølgeren Waves fra 2018 med sangenes fine, popmelodier og distortede rockguitar-rytmer. Tidligere i år udgav Koch-Emmery en dejlig, mere akustisk-klingende single ved navn “Linn RIP”. Den nye single er, som titlen antyder, afslutningen på ét kapitel og starten på et nyt, hvor svenskeren åbner helt op for sin bløde side med varme, sfæriske flader og en skøn indiepopvokal i front. Af netop denne grund er det igen aktuelt at holde et vågent øje med Linn Koch-Emmery.
Metteson (NO)
Metteson er meget mere end ‘bare’ musiker. Manden bag projektet, Sverre Breivik, skaber kunstneriske lydbilleder, der bevæger sig inden for både performance, musik og lyrik. Mettesons musik er ekstremt glamourøs og forfængelig, men bevæger sig stadig i et mangfoldigt univers, hvor alle er inviteret. Hans seneste single “Forever” består af den ene lange tone efter den anden, og der er så meget rumklang og ekko på synthesizerne, at man næsten får luft under fødderne. Derudover synger Metteson på engelsk med en charmerende, diskret norsk accent, der gør den ellers abstrakte musik både sød, nærværende og menneskelig. Metteson har fire singler i bagagen – tre af dem er fra 2021. Vi håber derfor meget på, at i år bliver året, hvor vi hører ham udfolde sig på en længere udgivelse.
Paper Dog (NO)
Den norske gruppe Paper Dog udgav i december sidste år singlen “Come Home” og er den 19. februar klar med endnu en single, som vi ser frem til at lytte til. Gruppen bevæger sig i et alternativt popunivers, som sprudler af ambitioner og mål og viser et potentiale til at blive et klart stjerneskud på musikhimlen over hele verden. De har en lyd, som kan lede lytterens tanker hen mod populære bands som London Grammar og The XX. En lyd, de formår at smelte sammen med deres kærlighed til 70-80’erne. Vi forventer at se mere af den slags på deres kommende single, der lander nu på fredag. Alt i alt er vi vilde med den norske gruppe og glæder os til at se, hvilken stor fremtid deres ambitioner og dygtighed kan bringe dem.
Ponette (NO)
Ponette er efterhånden ved at finde vej ind over den danske grænse, og det er også på høje tid, at vi får øjnene op for den alsidige norske gruppe. I sin forholdsvis korte levetid har Ponette allerede været vidt omkring i forskellige stilarter. Debuten “I’m Alone” var en forsigtig melankolsk udgivelse uden de store sats. Året efter udkom singlen “Freak”, hvor gruppen vovede sig ud i et lidt mere atypisk lydunivers fuld af trommemaskiner og vokaleffekter. Og i 2018 udkom så singlen “Gun”, der bryder med alle gængse forestillinger om sangstrukturer og forudsigelighed. Deres seneste udspil er singlen “Losing Me”, og den tager lytteren et uventet sted hen med en a capella-sektion og en primært akustisk opbygning. Med andre ord, men kan aldrig være sikker på, hvor man har Ponette, og uforudsigeligheden vækker vores interesse. Derfor holder vi et vågent øje med den norske gruppe i 2021.
Resa (NO)
Du har måske stiftet bekendtskab med den unge nordmand i den norske ungdomsserie SKAM eller den Adam Price-instruerede Netflix-serie Ragnarok fra 2020. Resa har udover skuespillet givet sig i kast med musikken, og vi har holdt øje med stjerneskuddet et stykke tid. Hun er inspireret af den ærlighed og sårbarhed, store jazzsangerinder præsenterer. Hun elsker en drivende bas, blues melodier og et fedt beat – og beskriver sin lyd som en god blanding af indie, funk og pop. Resa udgav sidste år sin debut-EP Dumb and Numb, og man kan rolig glæde sig til at høre mere fra den dygtige sangerinde. Det er nemlig svært ikke at forestille sig, at hun har en lys fremtid i vente med sin smukke stemme, personlige tekster og fængslende melodier og beats.
Ultraflex (IS/NO)
Ultraflex tager dig tilbage til 80’ernes aerobics hjemmetræningsvideoer. Perlende synthesizere dominerer lydbilledet, imens Farao (NO) og Special-K’s (IS) sensuelle ASMR-inspirerede vokaler pryder tracket. Den nordiske duos musik kan trække dig gennem en verden af nostalgisk disco og futuristisk electro. Der er tydelige referencer til Kraftwerk i form af brugen af trommemaskinerne, og så er vokalteknikken tydeligt inspireret af de heftige åndedræt, der er at finde på Kraftwerks “Tour de France”. Du skal kraftigt overveje at tage til en Ultraflex-koncert, hvis du får muligheden. Ultraflex har et særegent liveshow, der giver sved på panden, og så kan du spare dit medlemskab til træningscentret; win-win.
Ultraflex // Celine Paradis
Ur Monarch (NO)
Selvom Ur Monarch i øjeblikket ingen udgivelser har på bagen, er hun ikke et ukendt navn på den norske musikscene. I et stykke tid har navnet på det spirende talent fra Osterøy, en ø lige uden for Bergen, nemlig summet i krogene blandt norske branchefolk. Også ifølge Tidal Norway er der god grund til at holde øje med Ur Monarch, og efter at have opstøvet og set denne live-optræden fra artisten, er vi overbeviste om, at der er noget om snakken. Med den interessante beskrivelse af hendes musik som værende inspireret af k-pop, efterårs-vibes og lange køreture sidder vi klar ved streamingtjenesterne, når Ur Monarch forhåbentlig snart lader høre fra sig.
Wilma Nea (SE)
Svenske Wilma Nea startede sin karriere med at synge kor i bandet Children of the Sün. Men i 2019 udgav hun sin første single i eget navn, og siden har der været fart på sangerinden med den smukke stemme. Sidste år udgav Wilma Nea to singler og en EP. EP’en hedder Issues og er præget af bløde synthesizere, der sammen med Wilma Neas naturlige ubesværede vokal får lytteren til at føle sig godt tilpas. Til at udfordre den bløde lyd på EP’en er dog også nummeret “Denial”, der med et akustisk klaver og nærmest blues-agtig akkordsammensætning også sender en kærlig hilsen til det vilde vesten. I 2021 har Wilma Nea allerede lavet sin første udgivelse i form af den smukke dobblesingle “Beddrom Versions”, hvor hun har genindspillet sine to sange “Period” og “Part of a Club” i mere skrøbelige og langsomme versioner. Wilma Nea har helt klart potentialet til at komme langt, og vi er spændte på at se, hvad hun ellers finder på i 2021.
Lyt til alle artisterne her:
[/ihc-hide-content]