Weekendens essentielle udgivelser//Uge 48

Weekendens essentielle udgivelser//Uge 48

Foto: Jonah Blacksmith // Morten Rygaard

Weekenden bød på andet end de første adventsgaver, julekager og konfektsmagning i familiens skød: Flere kunstnere er kommet med udgivelser der rækker videre end blot julen, og som også varer meget længere end til påske, og gudskelov for det. Bliv opdateret på god musik fra blandt andet Jonah Blacksmith og SPEkTR lige her.

Hector Gachan – Untitled ’91

Den 26-årige sanger og sangskriver Hector Gachan udgav i fredags sit debutalbum Untitled ’91 – et tilbagelænet, cool album med masser af indie- og surf-referencer a la Mac Demarco.
Albummets titelsang røg med det samme på vores Uimodståelige spilleliste på Spotify, for Hector Gachans musik er altså ikke til at stå for. Tilbagelænet men energisk, groovy men svævende – Untitled ’91, besidder rigtig mange lækre elementer, som Hector Gachan forstår at blande til perfektion.
Hector Gachan boede fra han var 13 til 19 år i et krigsramt Bosnien, og hans ungdom har ikke været en dans på roser. Det er hans musik til gengæld, og Untitled ’91 er en samling bløde, lækre numre med lige dele optimisme og solskin.

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Jonah Blacksmith – Twenty Seventeen

Den danske, alternative folkgruppe Jonah Blacksmith udgav i fredags live-albummet Twenty Seventeen, som viser deres indie-, folk-, og rockunivers i bedste stil. De to brødre i front Simon og Thomas Alstrup har flere gange udtalt, hvordan sammenholdet mellem bandet og publikum altid er et af deres største fokuspunkter, og gruppens live-koncerter er da også efterhånden blevet berygtet for deres helt specielle intimitet og livsglæde.
Om albummet siger Jonah Blacksmith at,

”Når vi optræder, er det vigtigt for os, at barrieren mellem publikum og scene nedbrydes. Vi vil gerne invitere publikum op til os og invitere os ned til dem. Det er vigtigt for os, at der på scenen skabes en naturlig og indbyrdes energi af hjemmelighed, humor og nærvær, der udligner den forestilling om, at man skulle være bedre og vigtigere, når man står på en scene. Den indbyrdes energi der skabes når vi spiller live, er den energi vi ønsker kommer til udtryk på albummet”.

Mærk selv energien på Twenty Seventeen som, de selv har udtalt, er essensen af Jonah Blacksmith 2017.

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Vaz – Necessary pt. II

De to svenske søstre Jenny og Cecilia Vaz er bedst kendt under deres efternavn og kunstnernavn Vaz. Sammen har de tidligere allerede produceret musik for mange andre svenske kunstnere, men nu står de to producere altså på egne ben.
Søstrene er vokset op i Lilla Edet i Sverige, men har derudover rødder fra Afrikas Cape Verde. I deres musik blander de Vestafrikanske musik-traditioner og elektroniske elementer til et afro-futuristisk lydbillede.
Ved siden af Vaz er søstrene stiftere af det kvindelige studie og platformen Studio XX, som arbejder for at skabe lighed og forandring i musikbranchens nuværende mandligt dominerede indretning.
Tidligere i år udgav duoen Necessary Pt. I, og nu er opfølgeren altså ude, og den er virkelig et lyt værd.

SPEkTR – Excelsior 

Lad det være sagt med det samme – i sidste uge må der fra vores side af være sket en fejl, for af én eller anden grund overså vi det seneste udspil fra SPEkTR.
Bandet holder til i København og tæller i alt tre medlemmer: Pianist og keyboardist Ida Rud fra A Kid Hereafter, trommeslager Lasse Herbst, der også kendes for sit arbejde med Fallulah, og guitarist Manoj Ramdas, der gennem tiden blandt andet har spillet med bands som The Raveonettes og Sort Sol.
SPEkTR udgøres med andre ord af mere end rutinerede musikere, og det lader sig i den grad også bemærke på bandets femte studiealbum Excelsior.
På albummet, der udkom den 24. november, får SPEkTR hjælp fra Emma Acs‘ Henrik Madsen, og udspillet er instrumentalt. Det ville være en solid underdrivelse at betegne albummet som eksperimenterende, for i løbet af de i alt otte numre afløses det ene syrede øjeblik af det andet. Det er ikke fordi dine ører ikke kender de elementer, der er på spil, men fordi SPEkTR formår at sammensætte elementerne på så særprægede måder, at albummets lyd ofte grænser til det direkte atonale.
Overordnet set byder Excelsior på en fusion af din sødeste drøm og dit værste mareridt – start med “Material Men of Fortune”, og læg mærke til SPEkTRs overlegne inkorporering af temaet, man normalt forbinder med agent 007:

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune