Weekendens essentielle udgivelser//Uge 44

Weekendens essentielle udgivelser//Uge 44

Foto: Liima//Rasmus Weng Karlsen

Det er endnu en gang blevet mandag, og derfor er det tid til et tilbageblik – her får du vores bud på de bedste udgivelser fra ugen, der gik. 

Klangstof – Everest

Vi kan godt lide Klangstof; i marts gav det norsk/hollandske band en uforglemmelig koncert på by:Larm i Oslo, og EP’en Everest, som udkom i fredags, lever uden tvivl op til vores forventninger.
Koen van de Wardt, Wannes Salome, Jun Christian Villanueva og Jobo Engh er mændene bag Klangstof, og de fire musikere beskæftiger sig med en uimodståelig blanding af melankolsk, elektronisk og slæbende rock. Bandets instrumentale del er suppleret af et tekstligt univers, der både er meget eftertænksomt, til tider finurligt og altid poetisk.
Everest består af i alt fire sange, og det er bestemt ikke nemt at udpege et højdepunkt, for det hele er godt. Du kan med fordel begynde ved begyndelsen:

Tomas Barfod – Paloma 

Tomas Barfod er en dansk trommeslager og producer. Han var med til at starte bandet WhoMadeWho op, og agerer i dag stadig trommeslager i trioen, imens han ved siden af arbejder som producer i LA. Derudover kan han også prale af en række af  udgivelser i eget navn, hvoraf den seneste, Paloma, udkom i fredags. Det her album er fyldt med elektronisk, fremdrivende musik og masser af fornemme gæste-featurings på vokalsiden. Her kan blandt andre nævnes søstrene Louise Foo (Giana Factory) og Sharin Foo (The Raveonettes), og Blaue Blume-forsangeren Jonas Smith. De musikalske udtryk på pladen spænder bredt inden for den elektroniske genre, så der er masser af forskellige stemninger at hente ved at lytte til dette album. Nedenstående er blot ét eksempel på en af de stemninger.

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Liima – 1982

Ud af kombinationen mellem den finske percussionist Tatu Rönkkö og den danske trio Efterklang, bestående af Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg, er bandet Liima opstået. Sidste år udgav de debut-albummet ii, og nu er de på banen igen. Albummet hedder 1982 og er en drømmende, eksperimenterende og spacy produktion med masser af dystre oldschool-vibes, hvilket jo er meget passende, titlen taget i betragtning.
Hvis man følger med i Netflix-serien Stranger Things, vil man bemærke, at der i det her album er mange synth-baserede musikalske elementer, der leder tankerne mod soundtracket fra serien. Heraf opstår for vores vedkommende de dystre og de 80’er-prægede stemninger, som er at finde på mange af de i alt otte numre på pladen. Det er dog kombineret med Rönkkös mere moderne percussion-beats og vokal-siden, som minder meget om dansk indie og pop, på trods af, at der synges på engelsk.

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

BANNERS – Empires on Fire

Den Toronto-baserede brite Mike Nelson går under kunstnernavnet BANNERS, og han har i fredags udgivet EP’en Empires on Fire. Oprindeligt skulle den her udgivelse have været et fuldlængde-album, men med stor succes efter den selvbetitlede debut-EP i 2016 fulgte en række af muligheder for live-optrædener. På den måde blev studie/sangskriver-tiden skiftet ud med besøg på diverse festivaler og på andre musikscener.
Det er derfor (kun) blevet til fem numre på den nye EP, men ikke desto mindre fem velproducerede numre. De fire første byder på god stemning med en omgang upbeat stadion-/sing-along rock i stil med Bastille og Imagine Dragons. I modsætning til disse er det sidste nummer, “Holy Ground”, langt mere følelsesladet og intimt, og viser en anden side af Mike.
Sangeren er født og opvokset i Liverpool i en musikalsk familie; Mor er multiinstrumentalist, far er producer, og Mike selv har sunget i kirkekor til hans stemme gik i overgang. Han fortæller om dette, signingen med et islandsk pladeselskab og meget mere i vores interview med ham, som kan læses her. Han har fået en plads i redaktionens hjerte, og Empires on Fire har fået en plads på listen over essentielle albums. Hør en forsmag på det her:

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Tuvaband – Mess

Teknisk set er det ikke en weekendudgivelse, men debut-EP’en fra Tuvaband må helt klart betegnes som essentiel. Den Oslo-baserede duo består af sanger, sangskriver og guitarist Tuva Hellum Marschhäuser og guitarist, pianist og keyboardist Simon Would, og i onsdags udkom bandets Mess.
Karakteristisk for Tuvaband er et fantastisk flot samspil imellem de to musikere. De specialiserer sig i melankolsk indierock/-pop, og på Mess tilbydes lytteren en formidabel blanding af finurlige melodier, tekstlig eftertænksomhed og gennemgående smukke klange. EP’ens instrumentale del suppleres smukt af Marschäuers vokal, der på én gang er bemærkelsesværdigt insisterende og samtidig både lys og delikat. Mess er bestemt din tid værd.