Foto: PR

I denne uge ser vi nærmere på den norske sangerinde ARY, som vi fangede til en snak, da hun gæstede SPOT Festival.

Det er gået stærkt for norske ARY, siden hun udgav førstesinglen “Higher” i starten af 2015. Jeg fik øjnene op for hende på by:Larm i Oslo i marts, og i weekenden gav hun to koncerter på SPOT Festival i Aarhus – på Atlas fredag aften og på SPOT Royal scenen lørdag eftermiddag. Næste stop er The Great Escape i Brighton i midten af maj, og resten af sommeren er allerede også fyldt godt op med festival gigs.

“Det hele er eksploderet, og jeg prøver egentlig bare at følge med så godt, jeg kan,” fortæller hun med et forsigtigt smil, da jeg mødes med hende i Aarhus. “Jeg gik faktisk ikke på festivaler, før jeg begyndte at spille på dem, så det er en helt ny verden for mig.”

‘Abstrakt elektropop med eksotiske aner og bløde EDM-tendenser’ er nok den måde, jeg bedst kan beskrive musikken på. Et mix af nordisk kulde og caribiske rytmer. Og det giver meget god mening, for ARY er vokset op i Trondheim, men har rødder i Trinidad. Hele hendes familie beskæftiger sig med musik, men i lang tid så hun den egentlig ikke som en potentiel levevej. Hun arbejdede som bartender og barista, men da hun fyldte 20, blev hun træt af det hele.

Læs også  18 skandinaviske navne du skal holde øje med i 2018

“Det var på det tidspunkt, at en af mine venner opfordrede mig til at downloade musikprogrammet Logic, og det var sådan, det hele startede,” forklarer hun. “Det var virkelig sjovt, at jeg pludselig kunne lave sange med en masse forskellige instrumenter. Jeg er ret rastløs af natur, så jeg har aldrig helt haft tålmodighed til at lære ét instrument rigtig godt. Så det var fedt, at jeg pludselig kunne lave resultater virkelig hurtigt, og det gav mig lyst til at gå all in.” 

Kan selv, vil selv

“Higher” er den første sang, som hun gjorde færdig, og den blev produceret af fremadstormende Carl Louis, som i 2015 udgav EP’en Telescope, hvor ARY lægger vokal til numrene “Telescope” og “Human Again”. Førstnævnte er også en del af hendes eget live-set, som blev sammensat ret hurtigt. “Sangene blev skrevet i efteråret, og så begyndte vi for alvor at spille dem live i december. Det var også først deromkring, jeg fik et band [som tæller Fay Wildhagen på guitar, red.]. Ellers har det bare været mig og min macbook.”

Læs også  Danske BAEST blandt de sidste annoncerede til by:Larm Festival 2018

Sangerinden er netop blevet signet på det norske label Petroleum, som også huser navne som Aurora og Thomas Dybdahl, og hun glæder sig til at udgive ny musik. Men selvom hun allerede har en masse materiale, så kommer vi nok til at vente lidt.

“Jeg er stadig ved at finde min lyd. Jeg har så mange forskellige numre liggende, så lige nu er jeg ved at prøve at samle dem. Der er også en del, der skal re-produceres, og det vil jeg gerne gøre selv, så jeg er sikker på, at det bliver min lyd. Det skal være sådan, at folk tænker ‘ARY’ med det samme, når de hører et af mine numre, forklarer hun. “Jeg er endelig ved at være god nok til at kunne lave det, jeg gerne vil. Det tager længere tid at lave en sang, når jeg er alene om det, men i sidste ende er det nok også de numre, som jeg er mest stolt af.” 

Dansefest og tungsind

“I belong / Lier lier / My little songs / Will take away your youth / Kingdom comes / Wire wire / Take me home / Or leave me”.  Sådan lyder første vers i “Higher”, og den charmerende nordmand bliver tit spurgt om, hvad den handler om. “Det er i bund og grund bare en masse ord, som virker godt sammen. Jeg arbejder altid ud fra en melodi, og så bliver teksten til som en slags puslespil med ord.”

Men selvom lyden kommer i første række, så betyder det ikke, at teksterne er ligegyldige. Og der er ingen lyserød kærlighedsfortællinger i ARY’s univers.

Læs også  Weekendens Essentielle Udgivelser // Uge 6

“Jeg prøver at skrive om ting, som ligger mig nær og som betyder noget for mig. Af og til kan det selvfølgelig godt være kærlighed, men ret tit handler det mere om at være forvirret, og om at verden ikke altid er et ‘happy place’,” siger ARY. “Jeg håber, at folk går fra mine koncerter med både glæde og en form for melankoli. Jeg vil gerne have dem til at være glade og danse med mig. Men hvis de også også går derfra med en snert af tristhed, så betyder det, at de også har lyttet til teksterne.”