Foto: Dennis Morton

Vi fangede TÅRN efter deres første koncert på årets SPOT Festival til en snak om deres seneste plade, dens ‘hidden treasures’ og dét at gå fra at være fire til at være tre. 

Det går rimelig godt for danske TÅRN, som lige nu er aktuelle med deres andet, og anmelderroste, album, Velkommen Indenfor. Jeg kvitterede albummet med 4,5 ud af 5 stjerner og strøg hjem og købte albummet på Itunes (ja, det er vi stadig nogle, der gør). Derfor var jeg både spændt og en anelse starstruck, da jeg torsdag aften, mødtes med de tre odenseanske musikere efter deres første koncert på SPOT Festival, til en snak om deres nye plade, fremtiden og den nye bandkonstellation.

Fra kvartet til trio

Det er ikke et særligt lydisoleret backstagelokale, jeg møder Daniel, Erik og Hans Henrik i, efter deres flotte koncert på den udendørs Aarhus Volume-scene, og bassen brummer ude fra scenen, hvor The Love Coffin netop er gået på. Før i tiden havde jeg også skulle hilse på Asger Nordtorp Pedersen, hvis jeg skulle møde TÅRN, men han gik ud af bandet, inden den seneste plade blev lavet. Asger skrev og sang numrene i samarbejde med Erik, som nu er trioens eneste forsanger, og nu hvor TÅRN er blevet en trio, er den kreative process blevet mere kollektiv:

“Tidligere var det tit Asger og jeg, der skrev sangene og dikterede retningen på, hvordan tingene skulle forlø…”

Erik afbryder sig selv og råber hen mod døren: “Jesper vil du lukke døren efter dig, vi sidder lige midt i et interview,” hvorefter Daniel kaster en dåseøl til Jesper, der endelig lukker døren. Han fortsætter:

“Den [Velkommen Indenfor red.] er blevet spillet meget mere frem. Jeg har taget nogle relativt nøgne skitser med – og det har Daniel for den sags skyld også – som har været ret rå, og så har vi skabt numrene sammen.”

Læs også  MONTI slipper knivskarp dobbeltsingle og musikvideo til "Let it Flow & $igns"

Ærlighed og modenhed er nøglebegreber på den nye plade. Guitaristen Daniel fortæller, hvordan den adskiller sig fra debuten:

“For os var det vigtigt at lave en plade, hvor vi kunne holde fast i nogle af de ting, som vi synes, vi gjorde godt på den første plade… Og som mange andre også syntes, vi gjorde godt! Der var nogen, der skrev, at det første album var en ‘othellolagkage af drengepatos’. Vi ville gerne lave en mere moden plade denne gang” Og det synes vi , at vi er lykkedes rigtig godt med,” Erik tager over:

“Og så havde vi lyst til at lave en plade, som var lidt mere umiddelbar, end den første. [..] Som var drevet af en følelse af ærlighed, men vi havde samtidig også lyst til at være… Jeg havde i hvert fald lyst til at være fandenivoldsk […] Og så er den indspillet live, hvilket jeg synes, giver den et lidt mere levende udtryk, og det kan jeg vildt godt lide.”.

Det er bemærkelsesværdigt, at debutalbummet hedder Ud Ad Mit Vindue, imens det nye hedder Velkommen Indenfor, og der er tydeligvis tænkt over pladernes modstridende titler. ‘Velkommen indenfor’ er en invitation til at komme med indenfor i TÅRNs øvelokale og ind under huden på de tre unge musikere:

“Ligesom vi også sagde før, ville vi gerne lave et lidt mere modent og ærligt album. Ikke fordi den første plade ikke var ærlig, for det var den i den grad, men jeg tror også, at der var en navlepillende ting ved det, som jeg ikke synes, der er på det nye. Jeg tror, der er nogle, der synes, det er en lille smule kedeligt, hvis jeg skal være helt ærlig. Og det er selvfølgelig ærgerligt, hvis det er sådan, folk tolker det, men i virkeligheden er det et dyk ind i TÅRN som et band. Og hvordan TÅRN lyder, når de er fem mennesker, der står og spiller i et øvelokale med tændte mikrofoner,” fortæller Daniel.

Læs også  Red Lama-interview og eksklusivt albumstream på "Motions" forud for release

Pladens hidden treasures: Sugerør, pensler og svampe

Velkommen Indenfor indeholder en masse ‘hidden treasures’, som Daniel selv siger, som for eksempel synth-agtige lyde, der i virkeligheden er guitarer, som er strøget med pensler. Drengene har også gjort brug af svampe, sugerør og andre atypiske virkemidler til at skabe specielle lyde. Det kan man blandt andet lytte efter i nummeret “Nogen Skulle Have Sagt”, som er et af Daniels personlige yndlingsnumre på pladen: “Jeg synes, det er en enorm smuk sang, som er enormt smukt arrangeret.”

Eriks favorit er nummeret “Er Du Med”: “Det er virkelig sådan en sang, hvor jeg stadig har svært ved at spille den, den dag i dag. Jeg kan stadig godt få gråd i stemmen, når jeg synger den. Den betyder enormt meget for mig.”

For Hans Henrik står “En Som Dig” ud som noget særligt. Han forklarer, at det er et nummer, de har kæmpet lidt med orkestreringen af: “Vi var alle sammen enige om, at den havde en god melodi, som skulle frem på den bedst mulige måde, og det synes jeg, vi er lykkedes rigtig godt med. Det synes jeg virkelig er et fint nummer. Og det har virkelig en god stemning og først og fremmest en god melodi.”

“Vi har et sommerhus i en skov, hvor vi kan sætte gear op på en græsplæne eller nede blandt bøgetræerne, og stå med bar pik og spille musik”

Fremtiden ser umiddelbart rigtig lys ud for TÅRN, som fremover ønsker at have tid og frihed til at kunne være mere søgende i deres musik. Erik nævner, at han for eksempel er lun på ideen om både at lave noget mere poppet musik, country og tekno. Men tiden er også til det. Med hele to anmelderroste album i bagagen, som er lavet på få år, kan Hans Henrik, Erik og Daniel tage i sommerhus henover sommeren og udforske deres musikalitet:

Læs også  PREMIERE: ROXY JULES ude med første single og video inden kommende fjerde album

“Det er fedt, at vi skal i sommerhus uden nødvendigvis at skulle lave en plade. Vi skal nok få lavet en single på et eller andet tidspunkt, men det er fedt bare at kunne udforske hinandens musikalitet og få skrevet nogle sange sammen. Også nogle, der ikke nødvendigvis skal ud,” fortæller trommeslager Hans Henrik og Daniel fortsætter:

“Vi har et sommerhus i en skov, hvor vi kan sætte gear op på en græsplæne eller nede blandt bøgetræerne og stå med bar pik og spille.”

“Det er fandme smukt,” udbryder Erik.

Efteråret ser dog hektisk ud for ombejlede TÅRN, som har et virvar af fede koncerter at se frem til. Samtidig sigter de efter at komme ud og spille i hele Skandinavien – men vigtigst af alt, fortæller Erik, at de sigter efter at lave noget musik, som er virkelig godt, og som de selv synes er godt.

Der er ingen tvivl om, at jeg i hvert fald synes, at TÅRNs musik er virkelig godt, og efter et hyggeligt møde med de tre travle musikere, forlader jeg backstagelokalet med beslutningen om, at når jeg kommer hjem, vil jeg tage imod invitationen om at tage del i TÅRNs univers, sætte Velkommen Indenfor på mit anlæg, og lytte til alle de ‘hidden treasures’, ærlige budskaber og fandenivoldske tekster, som den indeholder.