Foto: Franciska Zahle

Det er den rene premieredag i dag, og nu kan vi præsentere “Insomnia”, en spritny single fra duoen AyOwA. Den udkommer først i morgen, men du kan høre den nu i bunden af artiklen. 

I maj måned i år udgav den danske duo AyOwA EP’en Eremit, og i kølvandet på den kommer nu “Insomnia”, der – som navnet fint indikerer – handler om at ligge vågen om natten. Lyrikken er baseret på udpluk af et ikke-udgivet værk fra de danske forfattere Line Knutzon, Naja Marie Aidt og Mette Moestrup, som bandet benytter til at dykke langt ned i vores underbevidsthed.

På lydsiden finder man en lettere hæs og udtryksfuld vokal, som smelter sammen med de dystre og tunge elektroniske elementer, der som et bredt, flydende lydtæppe udfylder både forgrunden og baggrunden af lydbilledet. Den her kombination af det tekstlige og det musikalske aspekt betyder, at “Insomnia” får et meget nærværende, intimt og følelsesladet udtryk. Med en svævende minimalisme bliver vi holdt i hånden hele vejen igennem nummeret og ender ud med en skuffende virkelighedsfornemmelse, når de akustiske strygere slutligt dør hen.

Læs også  PREMIERE: ROXY JULES ude med første single og video inden kommende fjerde album

Duoen bestående af Hannah Schneider og Nicolai Kornerup har siden deres første EP optrådt på Roskilde og Spot Festival, men har også haft stor succes internationalt: AyOwA er blevet spillet på radiostationer som BBC 1, Radio X og Apple Musics Beats 1, og er desuden blevet nævnt i Wonderland Magazine, Line of Best Fit, The Clash, Noisey, Vice, The Independent (UK) og Huffington Post (US). Og dette på trods af en overvægt af dansksprogede produktioner.

Nicolai har forklaret os lidt om det interessante tekstlige udgangspunkt, der var grundlaget for deres nye singleudspil:

Læs også  Red Lama-interview og eksklusivt albumstream på "Motions" forud for release

“Dette track er lavet på et anden måde en vi ellers plejer. Hannah arbejdede på et andet projekt, hvor tekster af Naja Marie Aidt, Mette Mosgaard og Line Knutzon blev bearbejdet om til et teaterstykke. Jeg (Nicolai) hørte en af skitserne til dette, og blev forelsket i teksten, og så lavede vi det om til et AyOwA nummer. Universet i AyOwA er ellers meget bygget på Hannahs tekster, men her var det som om at nogen andre talte med vores ord, og det mørke drømmende billedlandskab drog os ind, så vi blev nødt til at arbejde videre med det. Det er lyden af savn, sne, søvnløshed og mystisk længsel.”

Singlen har et nordisk, minimalistisk udtryk med en base af elektroniske elementer. Nicolai fortæller desuden, hvordan de i produktionen også finder inspiration i klassisk musik:

Læs også  Blue Foundation ude med ny imponerende musikvideo som optakt til kommende EP

“I arrangementet af sangen, har vi derudover taget elementer fra den klassiske verden, i form af celloer, spillet af den norske cellist Live Johansson, ind på Insomnia. Der er noget helt specielt over tonen fra en cello, som rammer en blødt lige i hjertet, der er noget med frekvenserne i celloen som resonerer meget følelsesmæssigt, og det passede ind i sangen Insomnia, der er en abstraktion over drømme og længsel. Både Hannah og Nicolai, er vokset op med den klassiske musik, som vi spillede før vi begyndte at lave andet musik. Men det ligger dybt i os begge at blive ramt af klange fra strygermusik.”

”Insomnia” er singleforløberen fra duoens kommende EP Farvel, og du kan høre den lige her: