Foto: PR
Label: Sour Mash
Udgivelsesdato: 24. november 2017

Som en af Englands dygtigste sangskrivere har Noel Gallagher med sit High Flying Birds projekt lavet et album, som det ville have været svært at forestille sig, at han ville kunne lave for bare 5 år siden. Albummet adskiller sig væsentligt fra, hvad Noel Gallagher har lavet før på både godt og ondt, og dette skyldes blandt andet produceren og filmlydsporskomponisten David Holmes. Produktionen præsenterer blandt andet samples, elektroniske trommer og synthezisere, og den er lydligt det mest interessante, Noel Gallagher har lavet i lang tid.

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Who Built the Moon?
3 Anmeldelse
Anmeldelse

Who Built The Moon? er det første album af Noel Gallagher som udelukkende er blevet til i et studie. Hvor han før altid har skrevet sine sange inden han gik i studiet, er der her tale om, at alle sange først er blevet skrevet, når han har siddet med David Holmes i produktionslokalet, og sangene er altså blevet til på et øjeblik frem for over en længere periode. Det er tydeligt, at Noel Gallaghers nye album adskiller sig væsentligt fra det, som han har lavet før. Der er væsentligt flere studieeffekter, og Who Built The Moon er samtidig også hans mest ambitiøse album til dato.

Læs også  Danske WIINSTON brillerer med stemningsfuld single og tilhørende musikvideo

Det virker ikke til, at man har holdt sig indenfor genrekasser, i stedet præsenteres en lang række forskellige instrumenter og skæve ideer. Dette kan gøre albummet til en svær pille at sluge for mange gamle Oasis fans eller for tilhængere af Noel Gallagher’s High Flying Birds’ tidligere skæringer. Der er tale om samples af blandt andet flyvemaskiner og ringeklokker på albummets første sang “Fort Knox”, massive blæsersektioner og et ‘catchy’ tin-fløjtetema på sangen “Holy Mountain” og spoken words på fransk på “It’s a Beautiful World”. Derudover kan man også høre et strygerorkester, punktemaer og elektroniske drum’n’bass trommebeats. Der er rigeligt med forskellige musiske lån fra forskellige steder, hvilket man normalt ikke hører fra Noel Gallagher, og det er forfriskende, men også en smule udmattende at skulle lytte til på albummets fulde spilletid.

Hvis man har fulgt med i Noel Gallaghers High Flying Bird’s nyheder, så ville det være svært ikke at have hørt om en særlig optræden med en fransk kappeklædt kvinde med grydehår på talkshowet “LAter… With Jools Holland”. Under sangen “She Taught me how to Fly”, spiller hun på en saks, hvilket efterlod mange med en slags fortvivlelse over, hvad det var, Noel Gallagher havde gang i. Dette fremmanede da også et svar fra Liam Gallagher, Noels bror, der valgte at optræde med én, der stod og skrællede kartofler. Og dette aspekt af albummet er også ét af de svageste punkter. Jeg er selv en stor fan af syrepop, Van Dyke Parks og Beach Boys’ studieeksperimenteren, men på Who Built the Moon virker det til, at bestemte musiske valg er blevet taget, blot fordi man kunne tage dem. For eksempel bliver der spillet saks på den førnævnte sang, men jeg har virkelig svært ved at høre den i lydbilledet, selvom den angiveligt skulle være der et sted.

Læs også  Svenske Jenny Wilson offentliggør udgivelsesdato for hendes kommende album

Inspirationskilderne, som Noel Gallagher har nævnt i forskellige interviews, tæller blandt andre The Rolling Stones, Blondie, Massive Attack og Kanye West. Der er dog ikke tale om stilforvirring ved gennemlytningen af hele albummet, hvor sangene tværtimod virker sammenhængende og spilles efter hinanden i flydende overgange.
Teksterne er ikke dybere end, hvad man plejer at høre fra Noel Gallagher. Albummet er præget af kærlighedssange og nedtrykthed over, hvordan verden ser ud i dag, uden at han dog kommenterer på nogle bestemte omstændigheder. Sangen “Keep On Reaching” virker til at handle om det uundgåelige emne, Liam Gallagher.

Læs også  Schultz & Forever er ude med ny single fra det kommende debutalbum

I en verden hvor det er let at blive påvirket af omstændigheder og tage sikre, traditionsbaserede valg, er det interessant, at Noel Gallagher kommenterer på dette tema på albummet. Han springer væk fra sin tidligere måde at skrive musik på i et storambitiøst eksperiment med studieproduceret musik. Det er meget befriende at høre én af Oasisbrødrene begynde at eksperimentere i så høj grad med en bred vifte af lydlige og stilistiske virkemidler, som Gallagher gør på Who Built the Moon, og det er et velkomment stilskifte for Noel Gallaghers High Flying Birds.

Det er ikke alle sange på Who Built the Moon, der er af høj kvalitet, og nogle af de underlige æstetiske valg undervejs, giver ikke mening. Men alt i alt er det en fornøjelse at se og høre Noel Gallagher i nye farver, og det fremgår tydeligt, hvor fantastisk en sangskriver han er, når sangene på albummet fungerer.