Foto: PR
Udgivelsesdato: 1. september 2017
Label: Columbia Records

LCD Soundsystems James Murphy har med american dream skabt sit mest sørgmodige værk, der ikke går på kompromis med bandets lyd, og beskriver et menneske, der oplever, hvordan alting omkring ham bliver ældre og udvikler sig, ligesom han selv gør.

LCD Soundsystem – american dream
4.5 Anmeldelse
Anmeldelse

Syv år er der gået, siden LCD Soundsystem, med James Murphy som hjernen bag, udgav deres sidste album This is Happening i 2010, hvor Madison Square Garden lagde scene til bandets sidste koncert i 2011. Siden da har James Murphy haft gang i forskellige projekter, blandt andet produktion af andre kunstneres musik. Men trangen til at fortsætte med LCD Soundsystems danseblanding af 70’er rock og 80’er inspireret synthpop trak i Murphy, og det er der kommet american dream ud af.

Det der umiddelbart rammer én ved gennemlytningen af american dream, er at albummets temaer er mørkere, end hvad vi har hørt på LCD Soundsystems tidligere plader. James Murphy har altid dykket ned i følelser af fremmedgørelse, savn og depression, men dette har tidligere været sat over for sange som for eksempel “All My Friends”, der fortolker dans, fest og samvær med sine venner som måder at overkomme disse følelser på. Men på american dream er de sidstnævnte aspekter skåret fra. Dette virker som en naturlig retning at gå på pladens 10 numre, hvor der da også er sket meget, siden LCD Soundsystem oprindeligt lukkede ned. James Murphy har blandt andet oplevet, hvordan nogle af hans store musikalske idoler og forbilleder (Lou Reed, David Bowie, Suicide’s Alan Vega) er gået bort.

David Bowies død ses for eksempel behandlet i albummets sidste sang “black screen”. Det er muligvis James Murphys mest sentimentale sang, da han hudløst ærligt fortæller om, hvordan han overværede kræften gøre David Bowie mere og mere syg (”You couldn’t make our wedding day/too sick to travel”), samt hvordan Murphy fortryder, at han ikke turde være mere ind over produktionen af Blackstar (”I had fear in the room/So I stopped turning up/(…)/But I should have tried more”). Det er en meget menneskelig og trist skildring af at miste en ven og faderfigur. Musikken går under teksten aldrig væk fra den hypnotiserende vekslen mellem vokal og synth, der bevæger sig over et stille trommemaskinebeat, inden et klaver sættes ind i sangens sidste fire minutter, der giver slutningen en kølig fornemmelse.

Andre temaer der giver albummet dets mørkere udtryk finder man for eksempel i den ‘passiv aggressive’ ”tonite”, hvor Murphy over et klassisk gentagende LCD Soundsystem synthfigur, beklager musikindustriens kontrol af vores tids kunstnere og streamingstjenester. Murphys frustration over vores tids politiske klima udtrykkes med sangen “call the police”, der spilles som et atmosfærisk drømmende rock-nummer, med en melodi der ligner New Orders “Procession”.

Den storladne og meget sørgmodige “american dream”, fornemmes som en langsom sjæler om midtvejskrise med sangens brug af rumklang i alle instrumenter, der tæller synthesizere, trommemaskine og lyden af pauker.

Albummet er ikke på samme niveau med Sound of Silver og This is Happening, men indeholder til gengæld en samling af Murphys mest sentimentale og sørgmodige sange. Albummet er fantastisk, og viser hvor genial en sangskriver James Murphy er, da han stadig formår at blande stilarter sammen til et unikt udtryk. american dream viser James Murphy fra en anden side end hvad vi har hørt før, og fremviser smukt et menneske, der er omgivet af en ny tid og samfund præget af usikkerhed, tvivl og frustration. Albummet er derfor velkommen i bandets katalog. Så velkommen tilbage LCD Soundsystem!

Anmeldelse