Foto: Neil Krug
Udgivelsesdato: Fredag den 21. juli 2017
Label: Polydor/Interscope

Lana del rey udvider sit melankolske kærlighedsunivers med inspiration fra R’n’B og Hiphop på
sit fjerde studiealbum.

Lana Del Rey – Lust for Life
4 Anmeldelse
Anmeldelse

Den amerikanske sangerinde og sangskriver er endelig ude med sit fjerde album, Lust For Life, som er den første fulde udgivelse siden Honeymoon fra 2015. På pladens 16 numre fører Lana Del Rey
os endnu engang ind i sit strygerbårede univers af hullede jeans og ulykkelige kærlighedshistorier – dog med en nyfunden inspiration fra blandt andet Hiphop og R’n’B. Inspirationen kommer til udtryk i en gennemgående brug af elektronisk bas og trommer og ikke mindst gennem gæsteoptrædener fra kunstnere som The Weeknd og A$AP Rocky, som er med til at gøre pladen aktuel på hitlisterne uden at gå på kompromis med Del Reys musikalske univers.

Pladen indledes med nummeret “Love”, som også var pladens første single, og som har en helt klassisk “Lana Del Rey-lyd” med en langsom puls, et storslået lydbillede og ikke mindst Del Reys karakteristiske og smukke vokal, der glider langsomt mellem de lange toner. En lyd, som på “Love” fungerer rigtig fint, men som går hen og bliver meget ensformig og forudsigelig på flere af pladens andre tracks, som for eksempel “God Bless America – And All The Beautiful Women In It” og “Beautiful People Beautiful Problems” – på trods af hjælp fra Stevie Nicks (Fleetwood Mac). Til gengæld giver Sean Lennon (John Lennon og Yoko Onos søn) et friskt pust til Del Reys lyd i nummeret “Tomorrow Never Came” med en melodi og stemme, der ikke falder langt fra sin musikalske stamme.

Læs også  SHERPA annoncerer ny EP og afslører teaser til musikvideo

De sange, der fungerer bedst på pladen, er sangene, hvor Del Rey tør træde ud af sin comfort-zone og hente inspiration fra andre kunstnere. Det høres tydeligt i det vellykkede samarbejde med The Weeknd på titelnummeret “Lust For Life”, hvor Abel Teslayes flotte stemme og genkendelige fraseringer trækkes ind i Lana Del Reys storslåede lydbillede og skæve tekstunivers med linjer som “My boyfriend’s back // And he’s cooler than ever // There’s no more night // Blue skies forever”.

Læs også  NORDISKE HITS // Uge 8

Også samarbejdet med de to rappere A$AP Rocky og Playboi Carti på nummeret “Summer Bummer” viser stort mod til, trods et tidligere samarbejde med Rocky, at gå nye veje og ikke mindst stor musisk alsidighed. Med det dystre hiphop-beat under rappen og Lana Del Rays stemme, skaber “Summer
Bummer” et meget unikt udtryk, som er et af pladens klare højdepunkter.
Også uden hjælp udefra høres dette nye og mere hiphop-inspirerede udtryk på numre som “In My Feelings” og “Coachella – Woodstock In My Mind”, hvor de drømmende vokaler bæres frem af en overvejende elektronisk underlægning med tung bas og trap-hihat-slag, som igen er med til at skabe en meget aktuel og velfungerende lyd.

Læs også  PREMIERE: ROXY JULES ude med første single og video inden kommende fjerde album

Jeg ville bare ønske, at der var noget mere af den. Når man har en så karakteristisk lyd og stil, som Lana Del Rey, så synes jeg, det er vigtigt, at man hele tiden prøver at tænke nyt for ikke at sidde fast i det gamle. Før jeg lyttede til albummet, frygtede jeg, at det bare ville være en gentagelse af de tre tidligere plader, men heldigvis er det tydeligt, at Del Rey på Lust For Life også har forsøgt at skabe nye udtryk.

Dog er der, som sagt, stadig flere numre, som bliver for forudsigelige og kedelige i længden og derfor
drukner i mængden af melankolske kærlighedssange.
Heldigvis er en melankolsk kærlighedssang ikke det værste sted at være, når det er i selskab med Lana Del Rey, som på Lust For Life får skabt en helstøbt plade med nye strømninger af nysgerrighed og kreativitet uden at glemme sig selv og sin egen unikke lyd.