[su_label type=”black”][su_label]Præsenteret i samarbejde med[/su_label]Tivoli

Foto: Jonah Blacksmith/PR

Tivoli har en lang og mangfoldig historie, hvad angår at hylde det danske og internationale musikliv. Er du nysgerrig på tankerne bag Fredagsrock og det spritnye koncept for upcoming-musik Lillefredag, så læs med her.

‘Tivoli: Altid som aldrig før’. Du kender sloganet og ved præcis, hvad det henviser til: Et traditionsbundet pusterum midt i København med konstant fornyelse på dagsordenen.

Altid som aldrig før gælder selvfølgelig forlystelsesparken i sin helhed, men det er egentligt også et meget godt billede på havens musikalske profil. I år kan du som altid opleve store danske og internationale navne på plænen til Fredagsrock – og som aldrig før byde det spritnye koncept Lillefredag velkommen og gå på opdagelse i landets spirende, nye talenter.

Allerde året efter havens åbning tilbage i 1844 satte grundlægger, Georg Carstensen, musik på programmet, da han opfandt Tivoli-Garden. I starten fungerede den som pynt, men garden voksede og udviklede sig til en af de bedste børneuddannelser i musik. Siden kom blandt andet pantomimeteatret, Koncertsalen, Glassalen og Arena Teatret til med fokus på teater, dans og musik, og det var i en årrække violinist og komponist H.C. Lumbye, der var havens musikdirektør. Under besættelsen, helt bestemt år 1944, brændte store dele af Tivoli ned, hvilket gik hårdt ud over den gamle koncertsal fra 1902. Det satte dog ikke en stopper for musikken i Tivoli, og genopførelsen af Koncertsalen endte med, at den i 1956 blev Nordens største af sin slags.

20 år med fredagsrock

Men okay, det er måske ikke alle, der lige husker dengang i 1800-tallet eller besættelsestiden. Vi gør i hvert fald ikke. Til gengæld er der måske en klokke, der ringer, når vi nærmer os de nyere musiktiltag, Tivoli har lavet.

Læs også  18 skandinaviske navne du skal holde øje med i 2018

Historiens første omgang Fredagsrock blev afholdt i 1997, hvor Tivoli med Den Gale Pose og Hvid Sjokolade søgte at tiltrække et yngre publikum. Det blev en succes, og udover store danske trækplastre, har internationale verdensstjerner som Grace Jones, N*E*R*D, Elvis Costello, 30 Seconds To Mars, Snoop Dog og Jessie J gæstet det populære musikinitiativ.

Fredagsrock er et demokratisk og folkeligt koncertkoncept, primært for Københavnere,” forklarer Programchef Rune Erbs Ledet, der dog påpeger, at en stor del af gæsterne også kommer fra resten af landet, og at konceptet især i højsæsonen, og når de store internationale navne kommer forbi, også gæstes af turister.

I år har du blandt andet kunne opleve danske navne som Medina, Gulddreng, Johnny Madsen og WhoMadeWho, plus de internationale kunstnere Bob Hund, Beth Hart og CHIC Feat. Nile Rogers. Mulighederne for en god koncertoplevelse er dog fortsat mange, for Tivoli har stadig et hav af kunstnere på programmet hen over de kommende mange fredage.

Der er virkelig nogle store kanoner med i år, som eksempelvis CHIC feat. Nile Rodgers, Erykah Badu og Lil Wayne.Vi programlægger Fredagsrocken ud fra tre hovedsegmenter: De kommercielle, de progressive og de nostalgiske gæster. Udover at ramme disse tre hovedsegmenter, som stort set inkluderer alle vores gæster, så sigter vi selvfølgelig efter en række hovednavne, som også favner bredt, og hvori, der gerne skal være både girafeffekt, mangfoldighed og kvalitet,” forklarer Rune Erbs Ledet om årets Fredagsrock-program.

Varm op til weekenden med det danske vækstlag

Nå. Så mens Fredagsrock er som altid (med nye navne selvfølgelig), så har konceptet Lillefredag (som aldrig før) i år set dagens lys.

Læs også  Weekendens Essentielle Udgivelser // Uge 6

Annonceringen kom tilbage i marts måned, hvor konceptet blev præsenteret som en udvidelse af Fredagsrocken med ekstra fokus på ny, dansk musik og alternative strømninger. Koncerterne foregår i det nybyggede Orangeri, som The Rumor Said Fire indviede den 20. april.

De sidste fem år har vi lavet Offspring Festival, som var Tivolis svar på en upcoming festival. Den var populær og gav god mening,” svarer Rune Erbs Ledet os på spørgsmålet om, hvad der var motivationen for at starte Lillefredag op.

De har dog på musikholdet haft lyst til at ændre Offspring-konceptet for at se, om de kunne øge fokusset på upcoming musik endnu mere.

Derfor opstod der en mulighed for at retænke dette koncept, da vi skulle bygge en ny scene. Lillefredag er opvarmningen til weekenden, uden det behøver at stikke helt af. Samtidigt giver det mulighed for, at nye danske artister, der står over for et muligt folkeligt gennembrud, kan få et Tivoli-show i intime og sikre rammer og overfor et hjemmepublikum,” fortæller han.

Lillefredag er Tivolis mulighed for at bidrage til den danske musikalske talent-fabrik. Som kulturinstitution skal vi alle tage del i ansvaret og ikke kun plukke frugten, når den er moden.

Lillefredag byder blandt andet på navne som Blondage, School of X, Noréll, David44, Jonah Blacksmith, Cancer, Soleima Benal, Kentaur og Anya, som er en række interessante kunstnere, der alle ulmer i undergrunden. Og de er udvalgt med en ganske bestemt faktor for øje: Fremtiden…

Alle artister på Lillefredag er booket ud fra, at de som udgangspunkt skal have udgivet singler, der på en eller anden måde har bevist deres værd. Artisten skal også helst have gang i at bygge et stabilt bagland op i form af management, agentur, pladeselskab og så videre. Og så skal vi selvfølgelig tro på, at musikken holder og har en fremtid. Vi skal ikke præsentere musik, der måske udfylder ovenstående kriterier, men som vi simpelthen ikke kan høre har en fremtid,” siger Rune Erbs Ledet.

Læs også  18 skandinaviske navne du skal holde øje med i 2018

Så er du nysgerrig på morgendagens danske stjerner og ønsker du at opleve dem, inden de en dag måske ender på Plænen til Fredagsrock? så kan du vie dine torsdag aftener til Orangeriet i Tivoli. For Danmark har heldigvis en kæmpe portion talent at være stolt af. Det handler bare om at omfavne det, der rent faktisk vil noget både nu – og i fremtiden.

Vi ser desværre alt for meget ligegyldigt musik af ligegyldige musikere, der ikke har niveauet. Heldigvis har vi set, at det er de musikere, der kan finde ud af at bevæge sit publikum i hjertet, der holder længst. For eksempel er musikere som Bisse ultravigtige artister at give plads. Han deler helt sikkert vandene, men han er vigtig, fordi han tør at skille sig ud og udfordre det konforme og sikre,” forklarer Rune Erbs og fortsætter:

Det kan og vil inspirere og åbne alternative vinkler for fremtidens talenter. Det er blandt andet både pressens og branchens ansvar at give plads til artister som Bisse, så vi i fællesskab eliminerer janteloven og blåstempler det outrerede og det kreative.

Du kan læse meget mere om årets Fredagsrock her, og om lillefredag her. Vi ses i Tivoli!