Foto: PR

JÆRV er netop gået fra et soloprojekt til en duo, og de er lige nu aktuelle med sangen “Stille Hjerte”. Vi mødte den danske duo på SPOT Festival, lige inden deres egen koncert på HeadQuartes. 

Solen stod højt og bagte ned på SPOT Festival-gængerne, da vi på maj-festivalens tredje dag mødte Mathias Pedersen Smidt og Amanda Glindvad, der tilsammen er popduoen JÆRV. Ude foran spillestedet HeadQuartes summede det af liv, og der var festlig stemning til det dayparty, der blev afholdt på stedet, hvor JÆRV senere på dagen selv skulle spille koncert. Sidste år udgav JÆRV debut-EP’en Dit Hav, og dengang var det med sangerinden Amanda som frontfigur for, hvad der udadtil ligende, et soloprojekt. Nu er der dukket en ekstra mand op på pressebillederne, produceren Mathias Pedersen Smith er nemlig blevet en fast del af projektet, og JÆRV er gået fra et “jeg” til et “vi”.

“Hele vejen igennem har vi været fælles om det. Der har faktisk ikke været noget tidspunkt, hvor vi ikke har været de to der lavede musikken. Når det hele tiden indadtil har været en fælles ting, kom vi til et punkt, hvor mavefornemmelsen bare sagde, at der ikke var nogen mening i at fortsætte med at kalde det et soloprojekt. Så det har været helt vildt naturligt at sige, at vi nu er en duo. For mig giver det en bedre følelse at kunne sige ”Vi er JÆRV” fordi det er sådan, det er – JÆRV er et ’vi’ og ikke et ’jeg’,” fortæller Amanda, og Mathias forsætter:

“Der er også bare en fed dynamik i et duo format. Især også når det er dreng – pige. Der er også et eller andet ret skandinavisk over det. Der er mange gode popduoer ud af skandinavien gennem tiderne, der har haft den opstilling. Så jeg føler også at det forpligter, når vi vælger det format. Så skriver vi os ind i en traditionsrække hvor vi tænker, at så skal vi fandme også gøre det ordenligt! Ikke at vi ikke havde det sådan før, men jeg får lidt den der ”nu skal vi vise dem”-følelse.”

“Vi sidder meget inde i vores lille JÆRV-osteklokke, og det kan godt bliver sådan lidt tunnelsynsagtigt, og nærmest lidt søsygt. Så dér er det virkelig rart at få nogle andre ind over.”

Med Amanda som frontfigur på den første EP, Dit Hav, kan det udadtil godt virke som om, at hun er bagmanden bag alt musikken. Men Mathias har været med inde over fra starten, og sangene er blevet til på mange forskellige måder – men altid i fællesskab.

“Vi har ikke nogen fast procedure, når vi skriver sange. Men det er ofte meget spæde skitser, som jeg sender til Mathias. Typisk har jeg lagt nogle akkorder på med noget klaver eller synth. Men ofte gider jeg ikke at gøre mig så umage med lydene osv., fordi jeg ved, at Mathias alligevel river det hele fra hinanden. Det er primært tekst og melodi, jeg fokuserer på. Så tit er det mig der sender noget til ham, men det går nu også den anden vej rundt, hvor jeg f.eks. får et beat, som jeg arbejder ud fra. På den måde er der blevet meget mere vekselvirkning i vores process i forhold til, hvad der var tidligere,” fortæller Amanda.

“Ja, på den nye EP er der flere sange, som jeg har startet i forhold til den første. Så det er klart blevet mere lige i processen på den måde. På den første EP, var det mere sådan at sangene bestod af en idé, som Amanda have lavet, og så kom jeg ind over. Eller en idé jeg havde, og så kom Amanda ind over den. På den nye EP er der mange af sangene, der rummer led, vi begge har skrevet. På den måde ‘feeder’ vi på hinandens forcer på en anden måde nu, end vi gjorde på den første EP,” tilføjer Mathias.

På den kommende EP har JÆRV haft flere folk inde over, blandt andet produceren Carsten Heller, hvilket i første omgang udmøntede sig i lead-singlen ’Stille Hjerte’. Men selvom JÆRV søger inspiration fra andre i branchen, så er det 100 procent dem selv, der er den store drivkræft bag projektet, og det er altid Amanda og Mathias, der har det sidste ord, når det kommer til sangskrivningen og produktionen.

“Carsten Heller var ikke med inde over den første EP. Men det er fedt at få et par andre ører på og noget sparring i forhold til produktionen. Vi sidder meget inde i vores lille JÆRV-osteklokke, og det kan godt bliver sådan lidt tunnelsynsagtigt, og nærmest lidt søsygt. Så dér er det virkelig rart at få nogle andre ind over. Så vi kontaktede Carsten Heller, og han forstår virkelig vores lyd. Jeg behøver nærmest ikke engang at udtrykke, hvad det er sangene skal – han kan bare høre det. Det er virkelig sjældent, at man møder det. Så han er helt perfekt til den sound vi har nu, og til at komme med nogle gode inputs,” fortæller Mathias om samarbejdet med produceren Carsten Heller, der tidligere har arbejdet med navne som The Minds of 99, Spleen United og Nephew.

“Vi kan ikke holde et helt nummer nede, vi kan ikke holde kæft i fem minutter. Det er nødt til at buldre lidt.”

Sangene på sidste års EP, Dit Hav, er blevet til over mange år, og EP’en var en samling af mange sange fra forskellige tidspunkter i Amanda og Mathias’ liv. Men på den nye EP kan vi se frem til et mere samlet lydbillede, som en konsekvens af sangenes mere komprimerede tilblivelsesforløb. Med førstesinglen “Stille Hjerte” viser JÆRV, at de kan levere en ægte power-popsang, og de viser en mere vild side end på den forrige EP. Vi spørger derfor ind til, hvilken slags sange og hvilken lyd, vi kan forvente på den kommende EP, og Amanda fortæller:

“Vi dyrker lidt mere ekstremerne på den nye EP. Så det er en blanding af, at det både er en mere samlet lyd, og der samtidig er en større følelse af en rød tråd i de fem sange. Men samtidig er der også en større vidde mellem numrene i forhold til stemning og vibe. “Stille Hjerte” er der virkelig knald på, men der er også to numre på EP’en, hvor energien er helt anderledes med mere stille passager, end hvad vi har lavet før.”

“Ja – det er to powernumre og tre ballader. Men ingen panik – de larmer også godt og grundigt til sidst, de ballader der. Vi kan ikke holde et helt nummer nede, vi kan ikke holde kæft i fem minutter. Det er nødt til at buldre lidt,” tilføjer Mathias smågrinende.

Med en koncert på SPOT Festival, og som et af de udvalgte bands til den københavnske Carpark Festival, er JÆRV godt på vej frem. Singlen “Stille Hjerte” er blevet taget godt imod, og der er en EP på vej. Vi spørger nysgerrigt ind til hvad fremtiden mon holder for den nyerklærede duo, og Mathias svarer pompte:

“Forhåbentligt en hel masse godt!”

“Ja forhåbentlig! Jeg synes, at vi har mange ambitioner for projektet nu. Det er ikke sådan ”en dag ad gangen” længere. Vi har virkelig stor lyst til at få de her sange ud, og få folk til at lytte til dem. Vi er allerede i gang med at skrive nye sange, og vi har et stort drive for tiden. Vi er rigtig glade for projektet, og der er en stor arbejdsgejst lige for tiden. Så vi håber jo bare, at der bliver taget godt imod den nye EP. Det kan man jo aldrig spå om, men vi er rigtig glade for den modtagelse, der har været af ’Stille Hjerte’ indtil videre. Så det bliver rigtig spændende at se. Jeg tror ikke, at man skal begynde at spå for meget. Hellere bare tage det som det kommer, og så selvfølgelig virkelig tro på det og håbe på det. Og så nyde at lave musik og spille – det er jo det, der holder os kørende. Vi skal bare give den alt hvad vi har, og sparke folk lige i maven!” afslutter Amanda.