Foto: PR
Udgivelsesdato: Fredag den 29. september 2017
Label: Playground Music

Den dansksprogede elektropop-duo, JÆRV, indfanger det smukke og det onde på ny EP med synth-rige lydbilleder under ærlig og fængslende lyrik.

Jærv – Smuk og Ond (EP)
4.5 Anmeldelse
Anmeldelse

Duoen JÆRV, der består af forsangerinde Amanda Glindvad og producer Mathias Pedersen Smidt, er klar med deres anden EP, Smuk & Ond, som hæver niveauet fra sidste års debut-EP med et meget velovervejet og ikke mindst velfungerende musikalsk udtryk.

Duoen har på EP’ens fem numre også arbejdet sammen med Carsten Heller, producer for blandt andre The Minds of 99, Spleen United og Nephew, hvilket lader til at have været med til at udvide det karakteristiske univers i JÆRV’s musik.

EP’ens første nummer, “Venter Du” indledes med et hurtigt, bølgende hav af store og små synthflader, som mødes og bliver til et storladent og meget velproduceret elektropop-tema, der allerede her viser Mathias Pedersen Smidts evner som producer. I verset spiller Amanda Glindvads lyse vokal sammen med en rungende og glidende 808-bas – Et sammenspil mellem bas og vokal som går igen på hele pladen, og som skaber en meget karakteristisk og fængende lyd. Broens store bas-breaks leder op til omkvædet, hvor 80’er synth-lyden ikke får for lidt, og hvor Glindvads simple, men fængslende, lyrik præsenteres med hooket; “Jeg tror du venter på et eventyr“.

Læs også  Nûrnbear minder os om fællesskabet og ordets betydning på deres nye single

Den første single-udgivelse forud for EP’en, “Stille Hjerte” har for mig en helt særlig stemning og energi. Så snart de lange, dybe, forvrængede bastoner rammer i omkvædet under vokalens luftige og simple melodi, skabes det perfekte aften-køre-soundtrack, og jeg får lyst til netop bare at køre gennem natten i følelsesløs tilstand, som duoen selv udtrykker; “Jeg vil køre gennem natten // Jeg vil køre uden lyd // Stille hjerte fylder rummet // Stille hjerte“.

EP’ens seneste single, “En Anden Drøm”, har dog et meget mere afdæmpet og smukt udtryk i modsætning til den hårde og onde bassynth i “Stille Hjerte”, og det virker derfor som et godt afbræk fra de første to sange. Nummeret handler om tanken eller drømmen om, at der er mulighed for et andet liv, end det vi lever – om så det handler om kærlighed eller livet generelt. Og hvis man lytter rigtig godt efter, så kan man næsten høre drømmen kalde i ekkoet fra de lyse synthtoner i starten og slutningen af sangen: “Jeg har en anden drøm // Der holder en andens hånd“. Sangen har en meget fin balance og dynamik mellem vokalen og det elektroniske lydunivers, der udvides mere og mere sangen igennem og ender med at skabe et af EP’ens klare højdepunkter.

Læs også  Rap-talentet Jack Prince ude med den stjernegode debutsingle "Realest"

Lige efter højdepunktet kommer dog lavpunktet med nummeret, “Jeg Kender Kun En”, som er et lavpunkt i energiniveau, men også i det overordnede musiske udtryk. Selvom nummeret stadig passer ind i JÆRV’s lydunivers, så går både melodi og instrumentering hen og bliver lidt for kedelig – især i første halvdel af nummeret, hvor vokalen næsten kun akkompagneres af et klaver. Heldigvis bliver der skruet op for tempoet og for synth-mætheden på EP’ens sidste nummer, “Fra Din Krop”, som med hurtige trommer og rytmiske korstemmer sætter gang i danselysten.

Læs også  Funklende nyt singleudspil fra Vera: Lyt til "Diamonds"

Der er noget magisk over omkvædet i “Fra Din Krop”. Den hurtigt pumpende bas, synthmelodien, og så den enkle og ærlige vokal og lyrik fra Amanda Glindvad; “Det er kun her vi kan reddes nu“. Der er noget ved det hele, der sætter minder og store følelser i gang, og som ikke mindst sender tanker tilbage til store danske 80’er hits som for eksempel Rocazino’s “All My Love”. Saxofonen er dog byttet ud med rungende bassynths, og JÆRV tager på den måde det bedste fra den danske 80’er-musik og aktualiserer det med et helt nyt udtryk – Et udtryk, som virkelig klæder dansk sangskrivning og bare fungerer rigtig godt.