Foto: MØ på Roskilde Festival 2016 // Simon Zahrtmann

Måske har du hørt, at Danmark for nyligt er blevet offentliggjort som årets fokusland på Eurosonic Noorderslag 2018 – men hvad betyder det egentlig? Vi har lavet en guide, som skal gøre dig lidt klogere på den hollandske musikbranchefestival, og på hvilken betydning, den må have for europæisk populærmusikkultur. Samtidig forsøger vi at finde hoved og hale i, hvad vi kan forvente, nu hvor festivalen har valgt at fokusere på dansk musik, og så kan du finde ud af, hvordan du eller dit band kan blive repræsentant for dansk musik i udlandet.

Hvad er Eurosonic?

Eurosonic Noorderslag er en hollandsk musik- og musikbranchefestival, lidt ligesom vores egen SPOT Festival. Her optræder omkring 360 europæiske bands hvert år med en ‘showcase’, som er en kort koncert, der skal give en klar idé om kunstneren og vedkommendes musik. Over 40.000 mennesker besøger hvert år festivalen, og ca. 4.200 af dem er indflydelsesige personer fra den internationale musikverden – for eksempel indkøbere fra musikselskaberne og pladeselskaber, forlag, booking agenturer, managements og så videre. Samtidig er festivalen et udstillingsvindue for de omkring 400 musikfestivaler, der hvert år leder efter nye talenter på Eurosonic Noorderslag, heriblandt danske Roskilde Festival, Northside og Tinderbox. Eurosonic Noorderslag er ganske enkelt den største af sin slags, som er dedikeret til lige præcis europæisk rytmisk musik.

Ligesom andre musik- og musikbranchefestivaler har Eurosonic Noorderslag, udover sine mange showcases, hvor nye talenter præsenteres, også en konference. Konferenceprogrammet byder som regel på et væld af paneldebatter, hvor tidstypiske tendenser og problemstillinger i nutidens musikkultur diskuteres, samt interviews, workshops og diverse andre aktiviteter, som skal gøre deltageren klogere på, hvad der sker i musikbranchen. Samtidig giver det branchefolk, og andre delegerede (musikinteresserede, der har købt sig adgang), mulighed for at møde hinanden og netværke.

Læs også  Midsommer Festival udvider plakaten med canadiske The Franklin Electric

Danmark som fokusland i 2018

Hvert år vælger festivalen et europæisk land, som skal sættes i fokus under festivalen, for at vise mangfoldigheden af musikalsk talent rundt om i Europa. Det betyder, at festivalen sætter særligt fokus på musik og kunstnere fra det pågældende land og for nyligt afsløredes det, at Eurosonic Noorderslag næste år sætter fokus på Danmark og dansk musik. I en pressemeddelse fra Music Export Denmark forklares det, at valget blandt andet er taget på baggrund af en stigende interesse for dansk musik i udlandet. En af forklaringerne på dette kan være, at danskerne streamer som aldrig før, hvilket skaber en vækstmulighed for den danske musikeksport, i og med at danskernes musikforbrug (som består af megen dansk musik) kan give danske udgivelser gode placeringer på de internationale hit- og playlister. Samtidig er der flere danske kunstnere, som har sat sit præg på den internationale musikscene i det foregående år – det drejer sig blandt andet om Lukas Graham, MØ, Volbeat, Trentemøller og Thomas Troelsen.

I forlængelse af dette har Robert Meijerink, der er ansvarlig for festivalens musikprogram, til samme pressemeddelse udtalt:

Jeg har fulgt den danske musikscene i næsten 15 år nu og har set den vokse. I de senere år har adskillige danskere fået internationale gennembrud. Det udsædvanlige er, hvor bredt den danske succes er forankret – de nye internationale navne er kommet fra såvel den danske undergrund som jeres mest kommercielle musik. Dansk musik har altså en kvalitet og bredde, som vil kunne appellere til et ganske bredt udsnit af vores gæster. Herudover kan Danmark også læne sig op ad den store interesse, der er for al nordisk kultur lige nu.”

Læs også  Fribytterdrømme deler trancedansende musikvideo til "Hallusignaler"

Hvad kan vi forvente?

Men hvad betyder det egentligt, at Danmark skal i fokus til Eurosonic Noorderslag 2018? I og med at der er så mange indflydelsesrige branchefolk fra hele verden, som deltager, giver det selvfølgelig en unik mulighed for udvalgte danske kunstnere for at få succes udenfor- men også indenfor Danmarks grænser, da vores egen interne musikbranche i høj grad også er repræsenteret på festivalen. Festivalen kan på den måde være med til at sætte dagsordenen for vores europæiske populærmusikkultur. Med Danmark som fokusland, kan man desuden forestille sig, at publikum har endnu større interesse i at se de danske showcases.

Sidste år var Portugal i fokus, og 21 portugisiske acts optrådte. Hvis antallet af danske acts bliver nogenlunde det samme i år 2018 betyder det rent praktisk, at antallet af optrædende kunstnere bliver omkring fordoblet. Fra 2015 til og med 2017 har 8-11 danske navne optrådt på festivalen. De otte acts, der var repræsenteret i år, er alle synlige i den danske musikbranche og repræsenterer et bredt udvalg af genrer: Black Dylan (Wafandes nyere musikalske projekt), Chinah, M.I.L.K., Irah, Communions, Palace Winter, First hate og The Courettes.

Tidligere har danske navne som Agnes Obel, Alex Vargas, Alphabeat, Broken Twin, Efterklang, IceAge, Kashmir, LISS, Liima, Lowly, Lukas Graham, Mew, MØ og WhoMadeWho, desuden oprådt på Eurosonic. Størstedelen af disse navne har cementeret deres position på både den danske og internationale scene, men om det direkte skyldes deres optræden på Eurosonic Noorderslag er ikke til at slå fast. Sarah Sølvsteen fra bookingbureauet Birdseye Agency, har til Music Export Denmark udtalt en sammenhæng mellem MØ’s succes og hendes optræden i 2013:

Læs også  Queens-rapperen Deem Spencer deler hypnotiserende "baybay"-single

Eurosonic er ganske enkelt den showcase festival, hvor man har mulighed for at spille for flest mulige europæiske promoters og festivaler på én gang. Så med den rette timing i forhold til kunstnerens udvikling, er der virkelig gode chancer for at skabe konkrete resultater og aftaler… MØ spillede første gang på Eurosonic i 2013. På det tidspunkt var hun stadig ikke signet til noget label i udlandet, så det var tidligt i karrieren. Men der var positiv omtale på diverse blogs i USA og England samt i branchen generelt… Så folk kom til hendes show på Eurosonic. Og det resulterede med det samme i adskillige aftaler med europæiske promoters og fik hende på en række europæiske festivaler. Året efter stod hun der igen… Nye tilbud på bordet…  Alt dette resulterede i, at hendes shows solgte ud i mange europæiske byer, allerede inden hun fik et hit på radio.

Du kan ansøge om at spille på Eurosonic Noorderslag 2018

Med en mulig fordobling af danske optrædende til næste år, kan det tænkes, at der også kan være plads til endnu mindre kunstnere, som ikke allerede har fået opmærksomhed herhjemme. Hvis du har fået blod på tanden og er begyndt at drømme om at få lov til at være en del af næste års festivalprogram, så har du faktisk chancen nu. Eurosonic Noorderslag inviterer nemlig danske acts til festivalen, som afholdes fra den 17. til 19. januar 2018. Du kan som solist eller band ansøge om en plads i programmet lige her – ansøgningsfristen er den 1. september 2017.