#ESNS18: Denmark Blooms – Q&A med booker Robert Meijerink

#ESNS18: Denmark Blooms – Q&A med booker Robert Meijerink

Foto: Bart Heemskerk

Fra den 17. januar går det løs i Groningen Holland, når den årlige Eurosonic Noorderslag Festival atter løber af stablen. Festivalen er særlig i år, set med danske øjne, for det er netop de danske acts alles øjne vil være på. Vi har talt med festivalens internationale booker om, hvorfor Danmark er valgt som 2018’s foksuland. 

Det var en kæmpe stor optur, da vi i foråret sidste år kunne skrive en artikel om, at Danmark, under sloganet “Denmark Blooms” var blevet valgt som fokusland til 2018-udgaven af den store musikbranche- og showcase-festival Eurosonic Noorderslag Festival (også kaldet ESNS) i Groningen, Holland. Festivalen er delt op i to, Eurosonic og Noorderslag. Eurosonic er den, vi har fokus på, for det er den, der omfatter alle de internationale, inklusivt danske, acts, der gæster festivalen. Noorderslag løber den sidste dag, i år lørdagen, og er dedikeret de mange hollandske acts, festivalen også præsenterer.

Eurosonic har været startskud for mange artisters karriere, og går man i arkivet på festivalens hjemmeside, finder man, at internationale stjerner som James Blake, Bastille, Sam Smith, James Bay, Dua Lipa, Ellie Goulding, The xx, First Aid Kit, Calvin Harris, Lykke Li, og The Kooks alle har prydet plakaten, ligesom danske eksportsucceser som MØ og Lukas Graham har.

Nu er den 32. omgang Eurosonic lige oppe over, og snart gør omkring 360 europæiske acts sig klar til at spille showcases for de ca. 4.200 personer fra musikindustrien, der kommer og udgør en del af et besøgstal på over 40.000 mennesker. Og for at fortsætte talkløveriet kan vi nævne, at i alt 22 danske artister kommer til at være i spotlight hos repræsentanter fra diverse musikselskaber, musikforlag, management- og bookingbureauer, you name it, dette år.

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Vi har længe selv tænkt, at dansk musik er ret awesome, men at en så stor spiller på markedet som Eurosonic også synes det i så høj grad, at de har dedikeret 2018 til Danmark, er uhyre vigtigt – og ret flatterende.

Vi har derfor spurgt festivalens internationale booker Robert Meijerink lidt ind til det her med Danmark som fokusland, og hvad det er, den danske musikscene har at byde på for tiden. Hans svar kommer her, og det lyder da ret godt det hele.

Først og fremmest, hvordan er processen bag at udvælge et fokusland til Eurosonic?

– Eurosonic har siden 2015 hvert år sat spot på et land og forsøgt at skabe et overblik over spirende, nye upcoming talenter. Selvfølgelig drøfter vi idéen om at organisere et landefokus på forhånd med vores involverede partnere. MXD [Music Export Denmark, red.] og Spot Festival er vores hovedpartnere, hvad angår det danske fokus. Der er så mange danske kvalitetsacts, som har spillet på Eurosonic Noorderslag førhen, men på trods af det, har vi aldrig haft fokus på Danmark. 2018 føltes som det rigtige år.

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Hvad var de primære årsager til, at 2018 var det rigtige år for Eurosonic at sætte fokus på Danmark?

– Den danske scene blomster. Det er sloganet for det danske fokus selvfølgelig, men fra mit perspektiv er det sandt. Den generelle kvalitet af musik og live acts er høj, og der er så mange talenter. Fra et eksportmæssigt perspektiv ser det meget lovende ud.

Hvad ser du som styrken på den danske musikscene lige nu?

– Kvaliteten er alsidig og ikke begrænset til én eller to genrer. Det er faktisk det modsatte. Kvaliteten af dansk musik ses i mange genrer: fra høj elektronisk musik til pop/rock og jazz/eksperimenterende og fra klassisk til avantgarde. For booking-holdet var det en udfordring at holde antallet af bookinger begrænset, for vi kunne nemt have booket flere acts.

Er der nogle danske acts, du er særligt oppe at køre over at have booket til årets festival?

– Det største mål var at booke et udvalg i varierende stil og mange musikalske genrer, som repræsenterer den danske musikscene. Jeg er meget glad for det endelige resultat, men jeg vil ikke highligte nogle specifikt – Tag et kig, lyt og vælg dit eget highlight(s).

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Yune

Ser du nogle specifikke karakteristika for dansk musik – noget du ikke ser lige så meget i Holland eller andre europæiske lande?

– For mig er diversitet nøglen i den aktuelle danske musikscene. Danmark er ikke kun opdateret, men går foran når det kommer til nye spirende acts og live musik i Europa.

Skal du selv afsted som delegeret, kan du høre meget mere om den blomstrende danske musikscene torsdag den 18. januar fra 13.30 – 14.45, hvor MXD er værter for en session med en række danske branchepersoner under titlen Overview Danish Market – How We Work Danish Artists in a Streaming World?

Skal du afsted som publikum (fordi du er meganice og er nysgerrig og går op i ny musik) så kan du glæde dig til følgende 22 danske artister: Phlake, August Rosenbaum, D/Troit, Iceage, Svin, Baest, Off Bloom, Av Av Av, School of X, Soleima, Goss, Velvet Volume, IAMJJ, Pardans, Lydmor, We Like We, Ellis May, Snavs, Scarlet Pleasure, Maximillian, Vera og Myrkur: Folkesange.
Men altså, hvis du også er nysgerrig på, hvad der rører sig uden for landets grænser, så tjek vores guide over 16 internationale acts, du ikke må misse ud. Den finder du her.