Dagbog fra G! Festival – Dag 4

Dagbog fra G! Festival – Dag 4

Foto: Eivør // G! Festival PR

Unikke musikoplevelser, spændende arrangementer og ikke mindst betagende naturomgivelser. Det er, hvad der kendetegner den fascinerende G! Festival, der hver sommer udfolder sig i bygden Syðrugøta på Færøerne. Vi er draget til Færøerne for at opleve dette års musikfestival, der finder sted fra onsdag den 11. juli til lørdag den 14. juli, og i de kommende dage kan du læse med, når vi reporterer fra de nordlige breddegrader. 

Efter en kold, blæsende og særdeles våd tredjedag på årets G! Festival, hvor det nærmest regnede fra tidlig eftermiddag til om natten, er det en tør festivalplads, der lørdag byder sine gæster velkommen til den sidste dag med musikalske og kulturelle festligheder i Syðrugøta. Den færøske sommerkulde hænger stadig trofast over området, men da jeg ankommer til pladsen, kan jeg konstatere, at kulden dog ikke forhindrer de mest modige besøgende i at tage dukkerter i det iskolde Atlanterhav, der grænser op til festivalens livlige midtpunkt på stranden. Det er såmænd også stranden, der udgør rammerne om dagens første begivenhed – et kæmpe madgilde, hvor der uddeles gratis måltider til de mange forbipasserende, som med store smil tager imod de mættende foræringer. Menuen byder på velsmagende saltfisk med kartoffelmos og persille, der er mindst lige så appetitligt som de diverse asiatiske nudelretter, japanske sushiruller, mexicanske burrioter og andet verdensmad, som de talrige og omkringliggende madboder har at tilbyde.

Det er med den lune fiskeret i hånden, at jeg passerer strandens varme sauna, gyngende hængekøjer og menneskefyldte jacuzzier for at bevæge mig hen imod dagens første koncert, som finder sted på legepladsens musikscene.

Rolig lørdagsstemning på legepladsen

Ændringer i musikprogrammet er noget, som både arrangører og besøgende kan forvente på G! Festival, da det meget skiftende færøske vejr ofte gør, at der rykkes rundt på tingene. Det er bare ”part of the drama ved G! Festival”, som Teitur passende formulerer det, da han afholder dagens første koncert. Koncerten er grundet gårsdagens vejr rykket fra sandstranden til den noget mindre legeplads, der som forventet er rimelig godt fyldt op under koncerten. Det er i særdeleshed nye sange, der fylder settet, hvilket ikke er underligt, da Teitur er i øjeblikket aktuel med sin første udgivelse i fem år, albummet I Want to Be Kind. Med sig på scenen har Teitur tre kvindelige korsangere, hvis stemmer smukt harmoniserer med sangerens vokal og de sværmende melodier, som han fremtryller ved klavertangenterne. Sangene passer ret fint til denne rolige lørdag eftermiddag, hvor gårsdagens regn og blæst for en stund har lagt sig.

Livlig gademusik og betagende gospel fra New York

Den danske søskendegruppe Brothers Moving får de mange frysende sjæle til at danse, da de med sprudlende energi og godt humør sætter gang i den fremmødte menneskemængde, der for andet år i træk tager imod gruppen med åbne arme på G! Festival. De dygtige musikere er tydeligvis vandt til at vinde folks opmærksomhed, når de spreder deres livsbekræftende toner rundt om New Yorks gader, og jeg observerer, at denne samme formular også synes at virke på publikum i Syðrugøta, hvor især de forreste rækker opsluger hver enkelt tone og overgiver sig til musikken.

Da det New York baserede Harlem Gospel Choir et øjeblik senere begynder at synge på livet løs, indtager en gribende, åndelig stemning pludselig pladsen, og på få sekunder får jeg følelsen af at være en del af et enormt udendørs kirkearrangement. Gruppen præsenteres som et af de mest succesfulde gospelkor i USA igennem de sidste tyve år, og med blomster i håret, store smil og kraftfulde stemmer skaber de ni gospelsangere også en fest ud over det sædvanlige. Et af højdepunkterne under det storslåede show bliver, da fire publikummer pludselig inviteres op på scenen, hvor de i en svedig dancebattle skal fermvise deres bedste movies. Vinderen bliver en ung, færøsk pige, der glad kan forlade scenen med et nyt, orange armbånd som belønning.

Fællessang og imponerende midnatskoncert

Da klokken nærmer sig 23 er festivalpladsen mere fyldt end alle tidligere aftener, og i alle afkroge færdes der mennesker i godt humør, som på bedste færøske manér stopper op og giver sig god tid til at hilse på deres bekendte. De færøske traditioner fylder også på selve programmet, som lørdag aften byder på fællessang, hvor diverse færøske og folkekære musikere indtager strandscenen for at lede fællessangen.

Også sangerinden Eivør præsenterer hovedsageligt færøsksprogede sange under sin sene aftenkoncert foran en kæmpe fanskare, der har fundet sig til rette inden for legepladsens indhegning. Hun optræder hovedsageligt med numre fra 2015-albummet Slør, men under koncerten får også to nye sange verdenspræmiere. Ved et af husene lige uden for pladsens indhegning står en flok mennesker på en altan og lytter med. Rimelig nice, tænker jeg, at have en så stor koncert lige dér i ens baghave. På scenen får Eivør assistance fra blandt andre musikeren HOGNI på trommer, som også selv havde koncert om fredagen – og det er på en måde ret charmerende, hvordan de færøske musikere går igen og hjælper til ved hinandens koncerter. Sangerindens hårrejsende stemme virker til at tryllebinde alle de fremmødte publikummer, og det er særligt, da hun under et par numre finder sin håndholdte tromme frem, at de intense slag får det hele til at føles endnu mere mystisk og hypnotiserende.

Da jeg lidt efter Eivørs koncert forlader festivalpladsen for sidste gang i år, er det til de rungende elektrotoner fra Faithless, der med et energisk DJ set står for at levere årets sidste koncert på strandscenen. Men det er også med masser af nye indtryk, uhyggelige mængder sand i skoene og en god fornemmelse i maven, at jeg for en stund stopper op og kigger over de hyggelige huse og det barske landskab, som – skulle man tro det eller ej – fungerer som de mest oplagte rammer for en festivaloplevelse i verdensklasse.