Foto: Seth Nicolas
Label: Sony Music
Udgivelsesdato: Fredag den 15. september 2017

Benal har allerede gentagne gange bevist, at de hører hjemme i spotlightet på den danske hiphopscene. De skuffer bestemt heller ikke på det seneste album. 

Benal – Hvis det virkelig er vigtigt
5 Anmeldelse
Anmeldelse

Siden udgivelsen af debutalbummet Nu i januar 2016, er det gået stærkt for den danske hiphop-duo Benal, og i disse dage har Benjamin og Albert nok at se til. I slutningen af denne måned giver de koncert på både Radar i Århus og Store Vega i København, og som om det ikke var nok, er drengene også netop blevet nomineret til P3 Guld Prisen.

Benal har siden begyndelsen i 2012 behersket fusionen af elektronisk musik og hiphop afsindigt godt, og forventningerne til det nye album Hvis det virkelig er vigtigt har været høje. Det kommer ikke som en overraskelse, at Benal har gjort det mesterligt. I løbet af albummets i alt elleve numre samarbejder duoen med flere fremtrædende navne, heriblandt Orgi-E og Medina, og det er usandsynligt svært at udpege en svaghed, fordi udspillet overordnet set består af højdepunkter og punkter, der er endnu højere.

For det første har producer og mixer Albert en nærmest overnaturlig evne til at lægge den elektroniske bund – hver sang er sin egen, hvert element er placeret med overlegen præcision. Ét nummer må i denne sammenhæng fremhæves. På “Om dig” samarbejder Benal med sangskriveren Liv Lykke, og selvom sangen er én af de mere rolige på albummet, er den langt fra uinteressant. Rytmisk set er den ikke ligetil; skiftende taktarter og uforudsigelige betoninger dominerer i versene, og som lytter kan man godt have svært ved at finde fodfæste. Da Lykke gør entré i omkvædene, får nummeret en let, dansant karakter, og efterhånden bliver det meget tydeligt, at Benal har fuld kontrol over dét, de foretager sig.

For det andet har vi i form af forsangeren Benjamin at gøre med en mand, der tilsyneladende aldrig løber tør for hverken ord eller følelser. På “Et klap” anlægges der et roligt tempo i baggrunden, mens Benjamin boltrer sig i aggressioner:

“De si’r, det brænder, men der’ ingen røg//Spiller dum i glory hullet med det blinde øje//Du’ et vildt dyr//Det’ sådan vildt føles//Sagde, det kræver sin mand at vær’ en lille tøs//Alt det sjove kom pludseligt//Du’ ikk’ latino, bare fordi guitaren er akustisk//Hun sagd’ gider du dø// Som om hun ikk’ er interesseret i det vider’ forløb, det’ bare//Et klap”

Medina gæsteoptræder på titelnummeret “Hvis det virkelig er vigtigt” og leverer solidt modspil til Benals forsanger, der i løbet af denne sang smider om sig med åndssvagt lækre rim som for eksempel:

“Boldbat til mit hoved på dit moodswing//Du’ kold i røven, men du ved, jeg elsker cool ting// Du sagde smil, det beviser, du’ et menneske//Du sagde smil, men det ligner, du har glemt det//Jeg ta’r i byen, til det slutter under vandet//Du os’ fuld, men du’ fuld af noget andet”

Albummets tiende nummer udgav Benal allerede i sommers, og hvis man nu skal fremhæve ét hit, må det være “Uh babe”. Versene  er upbeat og opløftende, de kan flå dig ud af selv den mest nedtrykte tilstand, og derfor kommer omkvædet bag på dig. Her bliver det beskedent, eftertænksomt, og Benjamin trækker vejret:

“Der er noget her, der sætter mig fri//Jeg vil danse med dig//Mens mit hjerte bliver blødt indeni//Og jeg hvisker til dig//Mellem skyggerne og deres magi//Er der kun dig og mig//Holder vejret, mens jeg tæller til ti//Når jeg tænker på dig”

Samarbejdet mellem Benjamin og Albert er foreløbigt helt ufatteligt vellykket, og Benal stopper aldrig med at overraske deres lytter. På Hvis det virkelig er vigtigt leverer de fortællinger om den blomstrende kærlighed og om den, der er ved at gå tabt. Om den gradvise overgivelse og om at nægte at overgive sig, om den brændende glæde og den flammende frustration. Det er helt igennem storartet.

Anmeldelse