Bag om Mosstock Festival – Musik i Danmarks største kolonihave

Bag om Mosstock Festival – Musik i Danmarks største kolonihave

Foto: PR

[su_label type=”black”][su_label]Præsenteret i samarbejde med[/su_label]

Der findes et sted på en mark, nær Gudenåens udløb mod den store sø Mossø, hvor musikken spiller, og gæsterne lever omkredset af hvidt stakit og blomsterdekorationer. Selv kalder de Mosstock for ‘Musik i Danmarks største kolonihave’, og her har flere danske kunstnere slået deres første live-toner an gennem årene.

Spol tiden 47 år tilbage til 1971, og du finder begyndelsen på, hvad der endte som Danmarks ældste- og Danmarks største amatørmusikfestival: Mosstock Festival.
Bestyrelsesformand og grundlægger Niels Godrum var dengang 21 år gammel og dybt fascineret af filmen “Woodstock”, som tog ham med tilbage til den legendariske Woodstock Festival fra 69. Efter at have set de rullende billeder utallige gange var visionen klar: de danske unge skulle også have muligheden for at sætte rammerne om et sted, hvor de kunne samles og spille musik for hinanden.

“Formanden Niels Godrum, som stadig er formand, ville bare gerne lave en festival på de vilkår, som de gjorde på Woodstock. Det skulle være en festival, hvor folk, der havde lyst til at spille musik og samles, kunne få lov til det. Der blev kastet nogle brædder på hans forældres mark, og så var det bare derud af,” fortæller Presseansvarlig Sarah Nicole Ravnholdt Nielsen, som vi har ringet op for at blive klogere på den jyske festival.

Siden er der kommet flere regler og krav til driften af sådan et event, og dem har festivalen nu bygget sig op omkring. Trods festivalens historie og klare udspring fra 70’ernes ungdomskultur, har Mosstock dog forsøgt konstant at nytænke sig selv.

“Nu kalder vi det ‘Musik i Danmarks største kolonihave’, fordi vi laver afspærringer med hvidt stakit og oaser med blomster og planter, og prøver at skabe den stemning, som man får, når man tager i kolonihave eller i sommerhus,” forklarer Sarah om festivalens udtryk idag. Så hvad kan man sige om Mosstock Festival anno 2017 – 47 år efter at de første brædder blev kastet på marken ved Gl. Ry?

“Altså det første jeg vil sige er, at det er Danmarks ældste festival, og den er meget unik, fordi den er præget af ildsjæle. I daglig tale fortæller vi, at det er her, de kendte starter, før de bliver kendte, og så bliver alle behandlet som hovednavne på Mosstock Festival,” forklarer Sarah.

Frivillige ildsjæle og brandvarme amatørbands

Mosstock er drevet af 100% frivillige, og en stor del af festivalens identitet ligger i, at den er for amatørmusikere – altså vel at mærke inden nogle af dem efterfølgende bliver etablerede på den danske musikscene.

“Musikerne får muligheden for at stå på denne her live-scene og få øvelse ud af det. Det vi ser er, at vi er med til at gøre deres musikalske drømme mulige,” fortæller Sarah, og det er blandt andet navne som Go Go Berlin, Emmelie de Forest og Saybia, der tidligere har stået på amatørscenen på Mosstock.

“Vores vedtægter siger, at vi ikke skal have nogle, der er kendte på programmet. Altså vi har haft nogle gennem årene, som har spillet flere gange nede hos os, som så er kommet tilbage for at lave en lille støtte, men ellers er det primært amatører og upcoming-artister, vi fokuserer på. Det er dem, vi gerne vil skabe rammerne for.”

Måden, at blandt andet førnævnte Go Go Berlin og Saybia i sin tid er kommet på plakaten, er ved selv at sende en ansøgning i Mosstocks retning. Derefter har festivalen en helt klar rutine, som de stadig tager fat i den dag i dag.

“Bandsne tilmelder sig selv, og så sendes deres musik ud i et musikudvlag. Så foregår det som sådan en blindlytning, hvor der gives karakterer fra 1-5, hvor de, der har fået højest karakter skaber programmet. Efterfølgende dykker vi lidt ned i genrer for at sikre, at det for eksempel passer i forhold til det tidspunkt på dagen, kunstnerne skal spille. Det duer ikke, at der er hård rock på klokken 12 om formiddagen,” forklarer Sarah og fortsætter: “Men vi får altid sammensat nogle gode programmer.”

Og så er der det med alle de frivillige ildsjæle, inklusivt Sarah, der i 46 år har fået Mosstock op at køre.

“Der er ikke nogle, der får betaling. Der er en bestyrelse på cirka 10 mennesker, som planlægger og arrangerer festivalen i løbet af året, og det gør vi frivilligt. Der er ikke noget honorar til os, så det er frivilligt det hele, og det er også en rigtig unik ting, fordi det bliver lidt mere ægte for os og udadtil. Det handler ikke om at skulle ud og sælge en masse ting. Vi vil meget gerne holde os væk fra denne der købekultur og skille os ud på det ikke-så-håndgribelige. Vi synes i hvert fald, at der er noget unikt over, at den samme formand, der er her nu, stadig brænder lige så meget for det, som han gjorde dengang, han startede det.”

Skal du med?

Mosstock løber hvert år af stablen i den første weekend af august, og denne 47. gang er ingen undtagelse. Der er en stor aldersmæssig mangfoldighed, for mens den primære målgruppe ligger mellem 25-35 år, er der også gamle repræsentanter, som er kommet på festivalen siden den spæde start i 70’erne, og stadig holder fanen højt i dag.

“Vi har også et rigtig fint børneområde, så på den måde spænder det meget bredt. En familie kan også komme ned og være sammen til festivalen. Vores mål er at få 2500 mennesker igennem, så det er en en lille festival, vi gerne vil skabe rammerne om” fortæller Sarah.

Da vedtægterne, som tidligere nævnt, foreskriver, at det ikke er Go Go Berlin og Saybia, du skal forvente at opleve, så står der ny musik på programmet. I år er der blandt andet mulighed for at opleve pop/rock-bandet Caper Clowns fra Odense, singer-songwriter Robert Snider og beat-orkestret Rygtesprederne.

Om musikprogrammets profil fortæller Sarah slutteligt:

“Det er primært rock/pop, det er blevet til. Det var, hvis vi går fem år tilbage, mere præget af hård rock, men nu er vi gået mere over i det folkelige og det bløde rock og pop. Men vi vil gerne spænde bredt stadig for at give alle mulighed for at vise, hvad de kan.”