Foto: Thomas Rasmussen
Venue: Ideal Bar
Dato: Torsdag den 14. september 2017

Astronautalis leverede torsdag aften på Ideal Bar et tætpakket, energifyldt show på, som fra starten af satte gang i det halvkolde, tilbagetrukne danske publikum.

Astronautalis - Ideal Bar
5 Anmeldelse
Anmeldelse

Det er et regnvejrsforkølet publikum der er mødt op for at se koncert denne torsdag aften på Ideal Bar, og da jeg træder ind ad døren lidt før showstart, bliver jeg mødt af synet af en meget tom sal: Omkring 15 mennesker er i lokalet udover mig.
Det kan være, det er derfor, at Charles Andy Bothwell, bedre kendt som Astronautalis, går på 25 minutter for sent: For at få så mange publikummer ind ad døren som muligt, inden han går på.

Pludselig, uden varsel, træder han så frem bag det sorte bagtæppe på den lille, firkantede scene og sætter sit beat i gang. Astronautalis er manden bag det hele: Han er producer, sangskriver, rapper, ja selv hans egen PR-mand, som han senere fortæller en fan.
Min første reaktion til hans musik er en reaktion på hans flow. Over et simpelt beat bygget op som et old school free-style raptrack begynder han at rappe en tung og mættet tekst. Og han skal ikke lige i gang, eller bruge et par minutter på at rappe sig varm: Han er der fra start, og han er der fuldt ud.
Efter et par numre forstår man det også i publikum: Han har ikke tænkt sig at sætte tempoet ned. Og da han inden nummeret “Interbellum” står helt ude på kanten af scenen og råber “Hey yo guys, it’s good to be back!“, er det som om, at energien for alvor får fat i Ideal Bar.
Meget symptomatisk for hele setuppet på Ideal Bar, er Astronautalis så tæt på publikum, at de forreste dedikerede fans’ håndtegn er millimeter fra hans ansigt, da han skriger til hele salen: “It’s small but it’s good!

Læs også  Koncertanbefalinger // Uge 8

Energifyldt performer
Til koncerten mødte jeg en pige, som ligesom mig, var kommet alene. Hun var tjekkisk udvekslingsstudent, var lige kommet til Danmark og så alle de koncerter, hun kunne komme til med Astronautalis.
Astronautalis er et stort navn med næsten 50.000 følgere på Facebook, og han har en tourkalender, der får ham på landevejen i flere måneder af gangen.
Så både hende og jeg var overraskede over antallet af fremmødte på det lille spillested på Vesterbro.
Lige inden han gik på, lænede hun sig over bordet, hvor vi sad, og sagde: “Jeg tror, han plejer at tage en masse stoffer før hans shows, jeg håber han tager en masse i dag for at holde det her ud“.

Jeg ved ikke, om Astronautalis havde taget en masse stoffer, før han gik på, men hans energiniveau var der i hvert fald intet galt med.
Ikke på ét tidspunkt stod han stille på scenen: Hans fødder fejede fra side til side, hovedet virrede rundt, han kastede sin krop frem og tilbage, alt imens han havde et vildt udtryk i sine øjne. Bevægelserne kunne se næsten helt syge og maniske ud, når han spyttede sine rim ud, og alt hvad han gjorde, gjorde han til et gimmick. På sig havde han et skrigrødt tørklæde, hvis funktion var at befri ham fra sveden på hans pande, men det blev i stedet med hans hænder konstant brugt til fakter og håndtegn for at illustrere teksternes budskaber.
Ligeledes blev hans forpustede vejrtrækning et beat i sig selv på introer til sange som eksempelvis “Forest Fire”.

Læs også  Koncertanbefalinger // Uge 8

Astronautalis viste sig som den performer, han virkelig er ved at grine, smile og fortælle historier til publikum mellem numrene.
Inden “Seaweed Sheets”, fortalte Florida-rapperen med et glimt i øjet, hvordan hans næste sang handler om orkaner: “Mostly beacuse my state just got fucking destroyed“. Og han fortsætter: “Sådan er det i Florida: Vi får stranden, og vi kan surfe på arbejde, uden folk synes vi er idioter. I har stadig sommer i Danmark, men her er jo fucking miserable. Det handler om balance“.

Come on, Danmark
I midten af settet opnår Astronautalis den højeste anerkendelse og respekt fra publikum, da han beder dem om at danse med ham.
Nu spiller jeg en dansesang“, siger han. “Og det gør sikkert rigtig mange af jer bange, men come on, Danmark. I er ikke et land fyldt med dansere: I danser forfærdeligt, jeg danser forfærdeligt, lad os danse sammen“. Og det gjorde vi. Astronautalis hoppede ned på gulvet til publikum, og mens et calypso-beat og en synth-lead kom på i sidste omkvæd, rappede og dansede han, til hvad der endte med at blive en vaskeægte electropop-banger.

Nemlig det med at blande genrer i sin hiphop og rap er et af kendetegnene for Astronautalis’ musik: Han optrådte til denne koncert i en band T-shirt med Blurs Park Life, og i hans numre er der netop både rockelementer som i “This Is Our Science”, og spor fra soul og funk som i “Kurt Cobain” med dets catchy blæser-hook.

Højdepunkterne var mange i koncerten, selvom Astronautalis kun spillede i en lille time.
På den time nåede han at danse calypso med publikum, at lire en sindssygt imponerende fire minutters lang freestyle af og at få taget til at lette med sine største hits “Kurt Cobain” og ikke mindst det næsten trap- og dubstep-lignede nummer “Sike!”.
Det allerstørste højdepunkt må dog siges at være Astronautalis’ energi, som, som sagt, var der fra starten. Han gjorde alt, hvad han kunne og mere til, og fik på den måde skruet op for både energien og varmen på det lille spillested.
Gennem hele koncerten virkede Astronautalis oprigtig begejstret og glad for det fremmødte publikum, trods størrelsen. Og da jeg fangede ham efter showet for at takke og høre om hans oplevelse, sagde han:
It was great to perform today, I had fun. I never know what to expect, sometimes I play for several thousands, sometimes for 15 people, that’s the thing with the whole DIY-business.
I dont have a big family in Copenhagen, so everything is in mouth word, like to spread the word. But I enjoyed it.

Læs også  Koncertanbefalinger // Uge 8

Det eneste man kunne sætte en finger på under hele koncerten var længden på hans show: Astronautalis’ fans kunne nemt have klaret en hel time og mere til af hans geniale leveringer, især når han gav så stærkt udtryk for sin begejstring og endda sagde: “I skal vænne jer til mig, jeg bliver her og spiller hele aftenen.
Derudover fortjente hans performance mere end 30-40 publikummer. Men det kan han ikke gøre for, og jeg kan derfor ikke give ham andet end fem, flotte stjerner for hans optræden på Ideal Bar.

Vi havde desuden en fotograf afsted, og du kan tjekke hans billeder fra koncerten ud lige her.

Anmeldelse