9 artister du skal opleve på HAVEN 2018

9 artister du skal opleve på HAVEN 2018

Foto: Unknown Mortal Orchestra // Neil Krug

Så er det endelig blevet tid til endnu et år med HAVEN Festival, og igen er det et alsidigt, eksperimenterende og stærk udvalg af artister, du kan opleve. Her er ni, vi synes du skal slå vejen forbi.

Ariel Pink (US)


Hvornår: Fredag kl. 13.30
Hvor: Mindfield

Ariel Marcus Rosenberg er navnet bag actet Ariel Pink. Han er multiinstrumentalist og har siden 2010, sådan cirka, imponeret indieverden med sin version af genren “Chillwave”. Lo-fi-lyden, som er med til at definere genren, mikses hos Ariel Pink med lækre guitarfigurer, psykedeliske elementer, en ofte halvdoven vokal, og ren og skær innovation (som eksempelvis de mange temposkift på “Another Weekend” fra det seneste album Dedicated to Bobby Jameson). Man ved aldrig, hvad der venter rundt om hjørnet med Ariel Pink ved roret, og live skulle han eftersigende været et festfyrværkeri af en performer og et helt igennem mindeværdigt indslag.Phoebe Bridgers (US)


Hvornår: Fredag kl. 16.00
Hvor: Værket

Phoebe Bridgers, en amerikansk sangerinde og sangskriver med base i L.A., har blandt andet fået erfaring med koncertformatet som opvarmning for Bon Iver. Og det er langt fra det eneste stjernestøv, der er drysset ned over den talentfulde folkede, musiker. Julien Baker, Conor Oberst og Ryan Adams har også kastet kærlighed over kunstneren, som endda allerede har været i studiet med Ryan Adams. Resultatet blev EP’en Killer EP, mens hun sidste år udgav albummet Stranger in the Alps. Hun bliver blandt andet sammenlignet med kunstnere som Joni Mitchell, Bob Dylan og Neil Young, så behøver vi sige mere?BROCKHAMPTON (US)


Hvornår: Fredag kl. 18.30
Hvor: Mindfield

Der er mange artister på HAVEN-plakaten, som nødvendigvis må blive sådan en “se dem før det stikker af”-koncert. BROCKHAMPTON er en af dem, og det er egentligt allerede stukket rimelig meget af for dem i løbet af året. Det er tydeligt at høre på kollektivets foreløbige udgivelser, at det består af hele 14 individer, for lyden er utroligt varieret og favner bredt inden for hiphop-genren. I et interview med Billboard har gruppen tidligere fortalt, at de ser sig selv som et boyband. Ikke som en joke, men fordi de søger at bygge personligheder op ligesom i eksempelvis One Direction. Det er med andre ord et boyband, som vi hellere må kalde dem nu, med ambitioner, der rækker ud over repertoire, og at dømme ud fra kvaliteten af de tre album, de siden juni 2017 har udgivet, tyder alt på, at de kan nå lige så langt som 1D (og så håber vi bare, at BROCKHAMPTON til gengæld bliver sammen).

Læs også  Det bedste vi så på Haven Festival 2018


Kevin Morby (US)


Hvornår: Fredag kl. 18.30
Hvor: Værket

En af tidens mest spændende og talentfulde indie-artister, eller alternative rockacts, som man måske også kan kalde ham, må være Kevin Morby. Og det siger vi uden af blinke, tøve, eller hvad man nu kan finde på at gøre, som vi ikke gør. Morby udgav i 2013 albummet Harlem River (hvorfra du blandt andet kan glæde dig til at høre titelnummeret, som han plejer at have med på setlisten), og siden da er der landet et album om året (lige med undtagelse af 2015) – det ene lige så godt som det andet. Om den amerikanske sanger og sangskrivers koncert på Roskilde Festival sidste år skrev vores anmelder blandt andet:

– “Tidløst” er et af de ord, jeg bedst kan beskrive Kevin Morbys musik med, og det element var også konverteret til live-setting. Mine venner ved siden af mig nævnte blandt andet Johnny Cash som referenceramme, og selv noterede jeg mig under førnævnte “Harlem River”, hvordan jeg fik associationer til Kurt Cobain og hans MTV Unplugged version af “Where Did You Sleep Last Night”.Kamasi Washington (US)


Hvornår: Fredag kl. 21.00
Hvor: Mindfield

Hvis du vil have en helt, helt anderledes musikalsk oplevelse, end dem man ofte får for tiden, så slå vejen forbi koncerten med californiske Kamasi Washington. Han er tenor-saxofonist med jazzrødder, men har den seneste tid arbejdet sammen med kanoner inden for populær-musikken som eksempelvis Kendrick Lamar, Snoop Dogg, og Ryan Adams. Washington har dog langt fra cuttet rødderne til jazzen, som han i sin musik stadig lader influere lyden – eksempelvis på de seneste udgivelser Heaven and Earth og The Choice fra juni i år. Mens hans makker Kendrick Lamar kaster politiske budskaber ud over publikum på Smukfest lørdag aften, gør Washington det samme over dig på HAVEN, og da kunstneren for nylig lagde vejen forbi Pumpehuset til en warm-up koncert forud for HAVEN, gav vores anmelder ham fem ud af fem stjerner og følgende ord med på vejen:

– “Diversity is not something to be tolerated it is to be celebrated” sagde Washington i introen til den storslåede “Truth”. […] Budskabet om diversitet gennemsyrede ikke kun kompositionen af “Truth”, men også bandets fremtoning varierede i flere udtryk. Der var ingen koordinerede outfits eller blæserkoreografi. I stedet var der et band, der formåede at flette sine forskelligheder sammen.

Læs også  Arcade Fire - Haven Festival 2018


Nils Frahm (DE)


Hvornår: Lørdag kl. 19.45
Hvor: Meadow

Hvor førnævnte Kamasi Washington kan give dig et skud jazz, er det den klassiske genre, tyske Nils Frahm er blevet kendt på at gøre tilgængelig for et publikum, der normalt ikke giver genren megen opmærksomhed. Det har nok også hjulpet på det, at han skriver sine kompositioner ud fra et også elektronisk univers, som han har gjort det siden 2005. Det var dog først i 2011, at han for alvor slog igennem med albummet Felt, og nu, syv år senere, er han stadig uhyre populær og anmelderrost – for tiden for det seneste album All Melody. Tre udsolgte koncerter blev det til, da han i februar spillede i København og Aarhus, så det siger vist lidt om kærligheden til hans fortryllende kompositioner.Unknown Mortal Orchestra (NZ)


Hvornår: Lørdag kl. 18.30
Hvor: Mindfield

Da vi tidligere på året tog en snak med Unknown Mortal Orchestra-frontmand Ruban Nielson, erkendte han, at det nok lød corny, når han sagde, at det seneste album Sex & Food var hans bedste til dato. Men det holder han altså fast på, og det er blandt andet det album, den hårdtslående psych-popper og indierocker tager med til HAVEN, altså foruden de to andre forrygende album II (2013) og Multi-Love (2015). I live format, vil Nielson se dig danse, og læg særligt mærke til nummeret “Not in Love We’re Just High”, som han i vores interview afslørede, at han selv ser ekstra frem til at spille: “Jeg skrev den i Island, og jeg forestillede mig, at den sang virkelig ville komme til live i et live set. Den var på en måde mere designet til live-formatet end til en plade. Det meste af den er bare klaver og vokal, så jeg tror, det kommer til at være et ret specielt øjeblik,” sagde han blandt andet.

Læs også  Unknown Mortal Orchestra - Haven Festival 2018


serpentwithfeet (US)


Hvornår: Lørdag kl. 18.30
Hvor: Værket

Vi havde i starten af sidste år spået, at projektet serpentwithfeet fra den amerikanske sanger Josiah Wise ville blive stort og tilføjede ham derfor til vores liste over 17 navne, du skulle holde øje med i 2017. Det var måske tidligt nok, for det er faktisk først i 2018, kunstneren for alvor begynder at florere – i hvert fald herhjemme – og det giver egentligt også god mening, eftersom det fantastisk smukke debutalbum Soil først landede i juni i år. serpentwithfeet har fundet en helt unik opskrift på den fineste blanding af klassiske genrer som funk, R’n’B, gospel og neo-soul, men har også erfaring som blandt andet jazz-sanger. Inden debutalbummet kom i år, har kunstneren i 2016 udgivet EP’en blisters, som blev til i samarbejde med Björk-produceren The Haxan Cloak.Moses Sumney (US)


Hvornår: Lørdag kl. 21.00
Hvor: Værket

Vi har på listen her været rundt om alt fra hiphop til chillwave og fra psych-pop/indierock til jazz- og klassisk-inspirerede artister. Amerikanske Moses Sumney giver dig atter noget nyt til de musikalske gemmer. Han er alternativ soulsanger og (forståeligt) en af de mest hypede af slagsen for tiden. Han gav sidste år en anmelderrost koncert i Lille VEGA, hvor publikum fik smag på hans talent på flere instrumenter – for eksempel loop-pedal og så selvfølgelig hans tryllebindende vokal, som gør én blød i knæene. Han er blevet sammenlignet med en blanding af Ella Fitzgerald og Bon Iver, og så har han optrådt med artister så forskellige som David Byrne, Sufjan Stevens, Solange, James Blake og Yeah Yeah Yeah’s Karen O, hvilket siger lidt om, hvor bredt hans soulunivers rækker.

Anmeldelse