30 små danske festivaler som du skal kende til

30 små danske festivaler som du skal kende til

Foto: Mund de Carlo på Midsommer Festival 2016 // PR

Northside, Tinderbox, Smukfest, Roskilde – ja, du kender dem! Men kender du Himmelstorm Festival, Komos Festival eller Lydfest? Der er et hav af spændende, små danske festivaler, der bare venter på, at du besøger dem. Vi har samlet en liste over 30 små danske festivaler, som vi synes, at du skal kende til.

Det er ikke altid, at de små danske festivaler får så meget taletid i mediebilledet, og da vi tidligere lavede en liste med “6 små danske festivaler som du skal kende til”, væltede det ind med gode forslag til andre festivaler, som også burde have en plads på listen. Nu er den opdateret, og en masse nye festivaler har fundet vej hertil.

Agora Festival

Hvor: Sønderborghus, Sønderborg
Hvornår: 31. marts – 1. april 2017

I Sønderborg afholdtes Agora Festival den 31. marts for andet år i træk. Festivalen er et samarbejde mellem en gruppe unge med forskellige baggrunde i kulturlivet og Sønderborghus, og dens formål er at formidle ny dansk musik til unge i byen – musik fra unge til unge. Sidste år kunne man finde Tårn, October Dance og Bisse på programmet, i år kunne Agora Festival præsentere et flot line-up med blandt andet Masasolo, De Underjordiske og The Attic Sleepers. Vi glæder os til næste år!

 

Alive Festival

Hvor: Thy
Hvornår: 17.-20. august 2017

I Thys flotte natur har Alive Festival siden 2009 fundet sted hvert år i august. Musikprogrammet er ambitiøst, og tidligere år har The Minds of 99, Phlake, Oh Land og MØ  blandt andet lagt vej forbi den intime festivalplads. Også i år har arrangørerne fået sammensat et ambitiøst og sejt musikprogram, der fokuserer på danske fremadstormende navne. Programmet tæller indtil videre: Bisse, Skammens Vogn, TÅRN, Katinka, Lord Siva, Lowly og Allan Olsen og Band, og der kommer løbende mange flere til. Desuden repræsenterer festivalen det unge og lokale miljø i Thy, og derfor vil der også blive serveret lækker lokal mad og øl.

Bas Under Buen

Hvor: Århus, Odense, Frederiksberg
Hvornår: TBA

Er du ikke den store danser, men er til gengæld helt vildt godt til at lave bas-arm, så er Bas Under Buen med garanti noget for dig. Det er som sådan ikke en decideret festival, men nærmere en række af tilbagevendende events, som hvert år præsenterer et stærkt line up af bas-entusiastiske optrædende. Vi snakker dub, reggae, steppas, dubstep, drum & bass, rap, garage og alt der imellem. Sidste år spillede Fabian Mazur, Ras Money & Klumben og Code Walk blandt andet. I år er arrangementet nomineret til en Danish Dee Jay Awards for ‘Årets Danske Event 2017’ – en pris de allerede er løbet med to år tidligere.

Carpark festival

Hvor: Bispebueengen, Frederiksberg

Hvornår: den 28. – 29. juli 2017

Den københavnske musikfestival Carpark Festival præsenterer hvert år en masse spændende, nye navne på den danske musikscene. De optrædende bands udvælges gennem en ansøgningsrunde, der netop nu er i gang, og omkring 20 bands bliver udvalgt til at spille de to scener op på den nedlagte parkeringsplads under Bispeengbuen på Frederiksberg. Carpark Festival har eksisteret i tre år, er vokset enormt i popularitet siden begyndelsen og er en af de mest interessante musik- og kulturfestivaler i københavnsområdet. Tidligere har festivalen kunne præsentere navne som Noréll, Saint Best og Palace Winter, men det er endnu ikke afsløret, hvilke udvalgte bands, der får æren af at spille på festivalen i år.

Copenhagen Psych Fest

Hvor: KPH-Volume, Enghave
Hvornår: 26.-27. maj og 10.12. august 2017

Siden 2013 har Copenhagen Psych Fest været med til at sætte rammerne omkring den hastigt voksende danske psych-scene. I år er det velkendte koncept dog forandret en smule, for festivalen vil blive afholdt i to dele. Første del, som arrangørerne har døbt ‘Children of The Sun vil foregå den 26.-28. maj, og fokusere på den tungere ende af den psykedeliske rockmusikscene. Blandt de indtil videre offentliggjorte navne til første del af festivalen er Gaia, IAmFire, Dead Witches og De Forbandede. Anden del, ‘Free Your Mind‘ afholdes fra den 10.-12. august. Line-uppet hertil kendes endnu ikke.

Copenhagen Songwriters Festival

Hvor: Raahuset, København
Hvornår: 29. august – 3. september 2017

Hvert år afholdes Copenhagen Songwriter Festival i København. Festivalen er startet i 2009 af den amerikanske sangskriver Brett Perkins, som er bosat i Danmark, i arrangeres i samarbejde med Kultur Vesterbro og siden 2014, Copenhagen Songwriters Festival forening. Festivalen fokuserer på original sangskrivning og har, igennem et inkluderende, multikulturelt årligt arrangement, til formål at promovere optrædende sangskrivere til et bredere publikum.

Danmarks Grimmeste (GrimFest)

Hvor: Haven ved Grimhøjgård, Grimhøjvej, Aarhus
Hvornår: 4.-5. august 2017

Du kender højst sandsynlingt SmukFest, men kender du også GrimFest? De kalder sig selv for landets hyggeligste og grimmeste havefest. Her kan du opleve nye lokale navne, populære favoritter, DJ’s, Stand Up og Skate-konkurrencer i de smukke rammer i haven ved Grimhøjgård i Brabrand. Sidste år rummede programmet blandt andet Chinah, The Blue Van, Folkeklubben og Turboweekend. GrimFest har netop afsløret de otte første navne til årets festival, blandt andet Jonah Blacksmith, Go Go Berlin og Dør Nr. 13.

Læs også  Christine and the Queens udgiver dragende musikvideo til sangen "La Marcheuse"

 

Folk & Fæstival 

Hvor: Huset Esbjerg og Syddansk Musikkonservatorium, Esbjerg
Hvornår: 27.-30. april 2017

Folk & Fæstival er en jysk festival, der hylder folke- og verdenmusik og arrangeres i samarbejde med blandt andet Huset Esbjerg og Syddansk Musikkonservatorium. Programmet byder på både rutinerede verdensnavne, nye talenter, lørdagsbal og koncerter med studerende ved MGK Kolding og MGK Esbjerg samt Syddansk Musikkonservatorium. Sidste år bød programmet blandt andet på navne som Sherzandum, Cisser og Kentaur. I sidste uge kunne arrangørerne løfte sløret for årets program med flotte navne heriblandt den internationale charmerende Banda Magda, som vil optræde med sine venner fra Snarky Puppy. Se hele programmet lige her.

 

 

 

 

Gutter Island Festival

Hvor: Gimle, Roskilde
Hvornår: 1.-2. september 2017

Hvis du er vild med garagerock og beslægtede genrer, så kender du forhåbentlig til Gutter Island Festival. Hvis du er interesseret i at lære garagerocken bedre at kende, så skal du læse med nu. Gutter Island Festival sætter nemlig udelukkende fokus på garagerock og dens tætte musikalske slægtninge. Den afholdes over to dage, og foregår i år på spillestedet Gimle, til en yderst fornuftig pris. Årets line-up er endnu ikke offentliggjort, men tidligere har The Cheating HeartsThe Sonics, Fribytterdrømme og De Forbandede givet den fuld gas på scenen.

 

Heartland Festival

Hvor: Egeskov Slot, Fyn
Hvornår: 2. – 4. juni 2017

Heartland Festival er en af denne listes større festivaler. Siden den startede på Egeskov Slot på fyn har festivalen haft kultur og musik i højsædet, og præsenterer et mix af live-samtaler, samtidskunst, mad og musik. Heartland Festival præsenterer stærke danske og internationale navne inden for hvert felt. Musikprogrammet på Heartland fremviser også de mest lysende talenter på både den danske og internationale musikscene, og i år kan festivalen præsentere internationale navne som Eddie Vedder, Miguel og London Grammer. Af danske acts på programmet findes populære navne som Bisse, Alex Vargas og The Minds of 99.

Himmelstorm Festival

Hvor: Økosamfundet Dyssekilde, Torup (mellem Hundested og Frederiksværk)
Hvornår: 28.-30. juli 2017

Himmelstorm Festival er en ægte lille øko-hippie-perle af et frirum, som centrerer om bæredygtighed og økologi. Tidligere har musikprogrammet blandt andet inkluderet Lydmor, Marie Key, Tobias Trier og Scarlet Pleasure og i år kan du opleve Ida Kudo, King Ayisoba, Fribytterdrømme, Ida Nielsen og mange flere dygtige kunstnere. Derudover byder festivalen også på andre udstillinger af andre kunstformer og spændende workshops, debatter og andet leg.

 

HornsRock Musikfestival

Hvor: Hornsherred, Skibby
Hvornår: den 2. – 4. juni 2017

HornsRock Musikfestival afholdes hvert år i Hornsherred på Sjælland, og festivalen præsenterer en lang række upcoming navne inden for genrerne rock, blues, rap, country, jazz og meget andet. Omkring 25 bands bliver i løbet af de tre dage festivalen varer præsenteret i et meget professionelt setup. Festivalen er drevet af frivillige kræfter, og alle arbejder med det formål at støtte op omkring det lokale musik- og kulturliv. I år kan du blandt andet opleve Run Before Grace, The Love Bomb og Velvet Lines.

Komos Festival

Hvor: Kongens Have, København
Hvornår: 16. – 17. juni 2017

Komos Festival er en Københavnsk festival, der afholdes i Kongens Have. Festivalens vision er at fusionere mad og musik på en original måde, og derigennem tale til københavnernes to store interesser. Festivalens slogan er “Folk and Food in the garden”, og hermed afslører Komos også det musikalske genrefokus: folkmusikken. Festivalen præsenterer 18 folk-musikere fra både ind- og udland på to scener. I år tæller programmet blandt andet populære navne som Passenger, Lisa Ekdahl, Folkeklubben, Jacob Dinesen og Jonah Blacksmith.

KU’s Forårsfestival

Hvor: Universitetsparken, Nørrebro
Hvornår: 5. maj 2017

Er du studerende eller ansat ved Københavns Universitet skal du ikke tøve med at slå et smut forbi Universitetsparken den 5. maj 2017, hvor endagsfestivalen KU’s Forårsfestival løber af stablen. Det er dagen, hvor universitetsbefolkningen samles til en stor festdag, der repræsenterer KU’s diversitet, og man forventer helt op ti 15.000 gæster. I år kan du opleve koncerter med blandt andet Bisse, Bikstok, Sort Sol, Av Av Av, Blondage og mange mange flere vildt seje kunstnere.

Lydfest

Hvor: MantziusLive, Birkerød
Hvornår: TBA (sidste år var det den 27. august)

Lydfest er en hastigt voksende endagsfestival, der afholdes på spillestedet Mantzius Live 5 minutter fra Birkerød station. Den arrangeres af en gruppe frivillige, der brænder for musik og gode oplevelser, og så er indgangen altså ganske gratis. Lydfest fokuserer på upcoming bands, og topper programmet med et mere etableret navn. Sidste år var hovednavnet, dicso-kongen, Marvelous Mosell, og derudover spillede Forestil dig du er en krokodille og Fuld Effekt blandt andet. I år har arrangørerne indgået et samarbejde med fællesskabet Future Sound, hvor nye sangskrivere kan dele værker og sparre med etablerede kunstnere, som Pede B og Anya. Alle deltagerne slutter med en koncert på netop Lydfest 2017, så der er altså al mulig grund til at holde øje med Lydfest, hvis man er interesseret i fremtidens talenter.

Læs også  Premiere: Den danske duo Feel Freeze slipper flot og spacy musikvideo til singlen "Let Go!"

 

Nakkefestival

Hvor: Nakke ved Rørvig, Sjælland
Hvornår: den 26. – 29. juli 2017

Nakkefestival i de smukke omgivelser ved Rørvig startede i 1996, og lige siden har festivalen underholdt publikum med koncerter og andre optrædender. Festivalen har fokus på upcoming og undergrundsmusik, og under festivalens fire dage kan du også opleve gøgl, digtoplæsninger, foredrag og mange andre ting. Nakkefestival fremviser hvert år omkring 50 koncerter med spirente musikalske talenter med et bredt genrefokus, og giver nye kunstnere en chance for at vise deres musik frem. Enkelte udenlandske navne gæster også festivalen, der dog har stort fokus på danske kunstnere. Sidste år spillede Katinka, Balkan Bastards, Søren Arne og Verdensmænd blandt andet. Årets program er endnu ikke blevet offentliggjort.

 

New Note Festival

Hvor: Fredensvej, Hillerød
Hvornår: 3.-5. august 2017

Når New Note Festival løber af stablen i august bliver det for 12. gang. Festivalen bygger på frivillighed, bæredygtighed og lokalforankring, og har de sidste 12 år haft vækstlagsmusikken, som den bærende søjle. Sidste år festede festivalgængerne til musik af blandt andet Soleima, Virgin Suicide, M I L K og Ida Kudo og i år er de indtil videre offentliggjorte navne: Lowly, TÅRN,Silvester og Folkeklubben – ja tak!

 

Nord-Als Musikfestival

Hvor: Nordborg Slot, Nordborg
Hvornår: 9. – 11. juni 2017

Nord-Als Musikfestival afholdes hvert år den anden weekend i juni. Festivalen finder sted på det smukke Nordborg Slot, der til daglig huser en efterskole. Efterskolens elever er en vigtig del af festivalen, og står for meget af det frivillige driftsarbejde. Nord-Als Musikfestival udlodder hvert år overskuddet fra festivalen, og støtter mange lokale tiltag som idrætsforeninger, spejdere og musikforeninger. Festivalen præsenterer hvert år et stærkt program med store danske navne, og giver også lokale bands muligheden for at spille. I år kan festivalen blandt andet præsentere Karl William, Toomanylefthands, Folkeklubben og Phlake.

Northern Winter Beat

Hvor: Skråen, 1000fryd, Studenterhuset m.m. i Aalborg
Hvornår: den 26. – 28. januar 2017

Northern Winter Beat er en musikfestival fyldt med lys og varme, der er voldsomt tiltrængt i den kolde vintertid. Siden 2013 er festivalen blevet afholdt over tre dage på forskellige spillesteder rundt omkring i Aalborg. Det bliver i løbet af festivalen præsenteret omkring 40 navne, og det er Studenterhuset i Aalborg, der står bag festivalen. Northern Winter Beat favner meget bredt genremæssigt, og har tidligere præsenteret navne som Lowly, Bisse, Palace Winter, Karl William og Sekuoia. Festivalen ser også ud over landets grænser, og booker interessante internationale navne, og kunne sidste år præsentere The Tallest Man On Earth.

 

Midsommer Festival

Hvor: Præstø
Hvornår: den 16. – 17. juni 2017

Midsommer Festival finder hvert år sted på Præstø, og der er fyldt med god musik, lækker mad, drinks og specialøl. Flere hundrede mennesker står hvert år bag festivalen, og til sommer åbner Midsommer Festival dørene for fjerde gang. Selvom stemningen er tilbagelænet og afslappet, så er ambitionerne og niveauet højt for festivalen, der hvert år ønsker at fremvise det bedste den danske musikbranche har at byde på. Der er to scener på festivalen, hvor du i år kan se frem til koncerter med blandt andre Ida Kudo og Rest in Beats.

 

Oppenheimer Festival

Hvor: Radar, Aarhus
Hvornår: den 16. september 2017

Oppenheimer Festival er en endagsfestival der afholdes på det aarhusianske spillested Radar. Festivalen præsenterer upcoming navne fra alle genrer på den danske musikscene, og bands bookes gennem en ansøgningsrunde, hvor alle kan ansøge. På festivalen spiller de udvalgte bands en showcase, og blandt publikum findes også branchefolk, der får set hvad der rør sig i de danske øvelokaler. Udvalgte bands får chancen for en speed-date med branchefolk, hvor de kan præsentere deres nyeste musik. Tidligere har Oppenheimer Festival præsenteret navne som Shy Shy Shy, The White Album, Aksglæde og Velvet Volume.

PHONO Festival

Hvor: Odense
Hvornår: endnu ikke offentliggjort for 2017

PHONO Festival er en musikfestival i Odense dedikeret til at fremvise det nyeste, mest eksperimenterende og elektroniske musik. I 2016 løb festivalen af stablen over tre dage i FAF-Bygningen i Odense, men der er endnu ikke meget information at finde, om hvordan festivalen vil tage sig ud i år. PHONO Festival booker både danske så vel som udenlandske upcoming navne, og åbner også op for et væld af kollaborationer på tværs af genrer. Sidste år præsenterede PHONO Festival spændende navne som Brassfoot, Lord Tusk og Anden Enhed. I år må festivalsgængerne stadig vente i spænding på line-uppet.

 

RAMA Festival

Hvor: Aarhus + Aalborg
Hvornår: den 8. – 9. april 2017 (vender tilbage i 2018)

Det Jyske Musikkonservatoriums festival, der i år løb af stablen i starten af april. RAMA Festival løber af stablen i Aarhus og Aalborg samtidigt og er en regulær musikmaraton, der byder på alt fra kammermusik, jazz til elektronisk pop og orkestermusik. Det er de studerende og lærerne fra Det Jyske Musikkonservatorium, der hvert år viser innovation og kreativitet af højeste kvalitet i rollerne som komponister, solister, musikere og sangskrivere.

Læs også  Det britiske hiphop-stjerneskud Little Simz er tilbage med den unikke single "Offence".

Sub Festival

Hvor: Subhuset Holstebro, Holstebro
Hvornår: 20. maj 2017

Endagsfestivalen, Sub Festival, arrangeret af Subhuset Holstebro, har siden 2015 med festival forsøgt at formidle og skabe en anderledes ungdomskultur i Holstebro og omegn, ved at afholde koncerter, der skal fremme undergrundsmusikken og det, der er noget andet end man er vant til at høre i denne del af Danmark. De har et meget relevant og vigtigt ønske om skabe een mangfoldig musikkultur i Danmark. Sidste år havde de blandt andet intet mindre end BENAL, Farveblind, Mikael Simpson og The Love Coffin på plakaten. Indtil videre har Sub Festival tre navne på plakatenSekuoiaNamunel og Luna Lux. 

STRØM Festival

Hvor: København
Hvornår: den 2. – 5. august 2017

STRØM Festival er en elektronisk musikfestival, der udover at præsentere en masse spændende musik, også fremviser byens kultur med en række events. Siden 2007 har Strøm-foreningen arrangeret STRØM Festivalen, der hvert år finder sted på etablerede spillesteder og nye alternative locations i København. Festivalens vision er at udbrede scenen for elektronisk musik i Danmark gennem aktiviteter og netværk, og STRØM Festival præsenterer derfor hvert år både toneangivende internationale og danske navne, og giver de nye i miljøet mulighed for netværksaktiviteter og vidensdeling gennem masterclasses, artist talks og meget mere.

 

Summer In The City Festival

Hvor: HUSET, København
Hvornår: den 27. – 29. juli 2017

Summer In The City er en musikfestival i København, der de sidste par år har præsenteret de nyeste upcoming bands på den danske musikscene. Programmet bliver til gennem en ansøgningsrunde, hvor bands fra hele landet og fra alle genrer indsender deres musik og bliver udvalgt. Over de tre dage præsenterer festivalen omkring 20 bands, og i år har festivalen løftet sløret for de første fire navne, der er The Vice, The Oceans, Guldimund og Motorique. Summer In The City Festival er drevet af frivillige kræfter fra Huset-KBH, der midt i Københavns indre by sørger for over 1500 årlige kulturelle arrangementer. Tidligere har festivalen præsenteret navne som Masasolo, Mund De Carlo og Aksglæde.

 

UHØRT Festival

Hvor: Refshaleøen, København
Hvornår: den 18. – 19. august 2017

UHØRT Festival er en todags-festival der i år afholdes fra den 18. – 19. august i København. Musikprogrammet består udelukkende af bands, der bliver udvalgt gennem ansøgningsrunden, og der spiller hvert år et sted mellem 30-40 upcoming acts på festivalen. Festivalen har inden for de seneste år oplevet en stigende interesse fra både publikum, bands og pressen. Det resulterede i, at der sidste år var hele 2300 besøgende til festivalens to dage, og der var meget presseomtale. UHØRT er Danmarks største vækstlagsfestival,  og festivalen har tidligere præsenteret navne som The Minds of 99, Velvet Volume, Palace Winter, The Entrepeneurs og Jærv.

Vinterjazz

Hvor: København
Hvornår: 3. – 26. februar 2017 (vender tilbage i 2018)

Du kender nok Copenhagen Jazz Festival, som hver sommer præsenterer de dygtigste jazzmusikere rundt omkring på hyggelige københavnske spillesteder, men kender du Vinterjazz? Det er samme koncept og samme arrangører, det foregår bare på den årstid, hvor vores krop måske allermest har brug for at komme ud og blive luftet, nemlig om vinteren. Det er både på de helt små cafeer og spillesteder, og i de større koncertsale, at kunsten til Vinterjazz udfolder sig, ligesom du både kan opleve etablerede og upcoming kunstnere, som på en eller måde har tilknytning til jazzgenren. Hvis spillestederne kræver indgang (en del koncerter har gratis entré), så købes billetterne seperat, så man binder sig ikke til en række af koncerter, hvis man gerne vil besøge festivalen.

 

Warehouse Festival

Hvor: Odense
Hvornår: 27. maj 2017

Warehouse Festival er vist en rimelig festlig endagsfestival, der i år foregår på den gamle slagterigrund i Odense centrum. Sidste år var musikken udpræget Electronic Dance Music og her var DJ’s som Faustix, Thomas Madvig og Snavs blandt andet til at finde på programmet. På festivalens Facebook-side kalder de sig selv for ‘Odenses underdog’, men altså.. i år 2015 var både Medina, Pharfar og When Saints go Machine iblandt de optrædende. Der er endnu ingen informationer om årets line-up, men hold øje inde på begivenheden.

Way Up North

Hvor: Studenterhuset Aaborg, Aalborg
Hvornår: 24. – 25. marts 2017

Studenterhuset Aalborgs Way Up North Festival har siden 2004 sat fokus på det rytmiske vækstlag i Nordjylland, og en lang række nordjyske navne som Oh No Ono, Tone, Thee Attacks, Mnemic, The Blue Van med flere har trådt deres barnesko på festivalen. De 25 bands der er booket til dette års festival stritter musikalsk i alle retninger og præsenterer et bredt udvalg af bands og solister fra det nordjyske vækstlag. Dette forår kan du blandt andet få fornøjelsen af at opleve navne som Farveblind og Ane Monsrud. Se alle 25 annonceret navne her.