30 jun ROSKILDE 2024: Yör skabte melankolsk sindsstemning på EOS
Foto: Yör // Rasmus Meyer (pressebillede)
Venue: EOS-scenen, Roskilde festival
Dato: 30. Juni 2024
Efter en regnfuld start på Roskilde Festival, hvor camps er blevet henlagt i mudderpøle og telte svøbt ind i vand, var der trods alt smil at hente på de fremmødte publikumsdeltagere i mødet med den spirende stjerne Yör, som indviede et blidt, regnfuldt publikum i elektriske toner. En koncert hvor der desuden blev gæstet af ikke mindre end eee gee.
4/6 Stjerner
På EOS-scenen, som er Roskildes nyeste bud på en åben scene, der huserer opvarmningsdagenes First Days-program, fandt man det spirende up-coming navn Yör, der allerede har skabt røre på den danske musikscene. Med denne koncert blev den tunge regn erstattet af en blid nedbør, der skabte et passende bagtæppe for bandets dvælende og interessante lyd, der spænder bredt fra store elektroniske klub rytmikker til nedtonede hyperpop. Det spinkle fremmøde der var tilstede blot 10 minutter før koncertstart, blev hurtigt fyldt op med bekræftende publikumsdeltagere, der gjorde den svampede plads til en momental holdeplads for lyriske lydlandskaber.
Under et lilla slør trådte forsanger Marie Kildebæk frem mod publikum akkompagneret af et minimalistisk elektronisk beat, der lod fokusset dvæle på sangerens klare stemme, der varmede et lidt tøvende publikum op i sommerregnen. Et lille svaj blev det til blandt det unge publikum, som dog bekræftende lod sig rive med af de elektroniske beats, der lagde sig som en puls, som var nærværende gennem en stor del af koncerten. Stille lod musikken tone sig over mod et hele tiden afventende peak i en crescendo, der ligeledes er yörs store talent – at hvile i de storladne pauser, der skubber til intensiteten, uden at det bliver uforløsende. Dette ser man bl.a. i sangen “Badekar”, der viser, hvordan bandet er i stand til at balancere store elektroniske riffs med poetisk dansksprogede tekster, som blot bliver bedre af, at det høres live.
Indbyrdes i bandet blev der skabt en fin intensitet, når Kildebæk nærmede sig de to keys-instrumentalister med et intenst blik, der fastlåste sig hinandens og understøttede musikkens elektroniske og melankolske lydlandskaber, hvor der var plads til store fraseringer. Højdepunktet i koncerten blev ligeledes, idet Yör placerede sig nede foran publikummet i en sang, hvor musikeren blev blottet på en intim og kærlig måde. Her var musikerens stemme præget af en stærk auto-tuned vokal, som blev akkompagneret af et minimalistisk elektronisk beat, alt i mens Kildebæk stod med en hævet paraply i den ene hånd, som blev sænket til sidst i nummeret.
Koncerten blev desuden gæstet af ikke mindre end eee gee som en surpise act, der gav en finurlig krølle på set-uppet, hvor en veleksekveret duet lod sig udspille til sangen “Er det nok ?”.
Generelt må man bare erkende, at Yör er et navn, man absolut bør holde øje med, og som trods regnvejret formåede at skabe et intimt rum, hvor det ligeledes var tydeligt at mærke, at bandmedlemmerne var meget taknemmelige over at spille. Blandingen af klubbeats og dansksproget lyrik flettede sig sammen i en synergi gennem koncerten, som fik folk til at nikke med, og sommetider blev der desuden plads til et begejstret udråb eller to. Dog blev det aldrig til de vilde dansemoves blandt deltagerne, hvilket måske kunne tilskrives vejrets indflydelse, og det musikalske univers som bandet bevæger sig inden for.