Ugens vigtigste albumudgivelser // Uge 15

Foto: Trine Lyngvig // Bobby Mandrup (pressebillede)

Her er vores guide til denne uges vigtigste albumudgivelser. Vi har forsøgt at finde noget, der både passer til en festlig weekend såvel som en hyggelig dag på sofaen. Denne gang har vi fundet fem forskellige albums, som byder på alt fra indie, rent instrumentale numre og anderledes lyduniverser, til elektronisk art-pop. Læs med og fang noget nyt blandt vores favoritter!

Smag På Dig Selv – SPDS

Det danske band Smag På Dig Selv, har netop udgivet deres debutalbum SPDS. Albummet efterfølger bandets EP som udkom i efteråret sidste år, og hvorpå de første numre på deres nye album blev udgivet. På albummet fortsætter trioen med at eksperimentere med lyde og genrer, der som altid indeholder de lækre saxofoner. A-siden og B-siden har fået hver deres lyduniverser, hvor A-siden indeholder live-indspilninger, og B-siden er indspillet på den mere traditionelle facon, skabt i samarbejde med producer Elias Anguyo Arentoft Jensen. Så lytteren får både de velproducerede og gennemarbejdede numre, mens den rå og ‘ægte’ lyd, som mange har hørt på Roskilde Festival, også er repræsenteret. For det er nemlig deres live-optrædener de efterhånden erfarne musikere er mest kendte for. En enkel sang skilder sig dog mere ud end andre, idet bandet har valgt at udgive en ballade med titlen “Respektér en lukket dør”.

“Det var egentlig et forsøg på at lave sjov med den nordiske jazzgenre og dens mangel på stillingtagen. Men er efterhånden blevet noget, vi ikke kan lade være med at mene 100 procent. Det er indtil videre vores mest stille nummer! Nummeret tager udgangspunkt i en Bach-agtig cello-melodi, men efter det er blevet udsat for en producer med Steely Dan-ambitioner, er det blevet noget helt særligt. Et barn, der er undfanget på bagsædet, som ingen helt vil kendes ved, men alle elsker,” fortæller de.

Lyt til albummet her:

part time boyBirth of a Murder

Smag På Dig Selv’s er dog langt fra det eneste debutalbum ude denne fredag, da også part time boy er ude med deres Birth of a Murder. Ingen singler er blevet udgivet forud for albummet – et bevidst valg fra artisten, da hele albummet hænger sammen, og skal høres samlet. De kalder det selv deres ‘hjertehotel’. Et hotel der tager lytteren ud i alle værelser og steder i deres indre, som viser artisten fra forskellige vinkler. Vi bliver ført igennem følelser, relationer, oplevelser og tanker, i universer der er fulgt af deres karakteristiske elektronisk-artpop genre. Bløde og hårde toner får begge lov at se dagens lys, idet de har taget inspiration af både dyr, computerspil og deres udvikling som transkønnet-non-binær person. Der bliver sat ord på tanker og oplevelser med diskrimination, traumer, barndomsminder og kærlighed.

Ingrid Saga – The Space Between

Den 24-årige norske sanger og sangskriver Ingrid Saga er for nyligt blevet færdig på Berklee College of Music, og fejrer graduationen med udgivelsen af debutalbummet The Space Between. Albummet er fortællinger fra Ingrid Sagas oplevelser på diverse steder hun har rejst. Bl.a. fortæller singlen “Please Bring The Sun (LA)” historien om en nyopdaget kærlighed, mens “Sing Me One More Song” er en sang om Saga’s sorg over at have mistet et menneske hun elskede, i dette tilfælde hendes farmor. Albummet er indspillet på Berklee skoles studioer i nattetimerne, hvor musikerne (Ingrid Saga’s studiekammerater) sammen fandt passionen og lidenskaben for musikken frem, og den kreative samskabelse giver en helt særlig atmosfære på numrene.

Trine LyngvigHow Do You Heal a Heart (10 songs of love and hope)

How Do You Heal a Heart (10 songs of love and hope) er Trine Lyngvig‘s andet album. Lyngvig undersøger hvad der heler os som mennesker, når sorgen giver os ar på sindet, og hvad der gør os til de mennesker vi er. Hvad der skaber os, sårer os og hjælper os videre. Og hun er kommet frem til kærlighed. Kærligheden er med i det hele – man skal elske noget for at kunne blive såret af det, og elskes for at hele igen.

”Det er enormt givende – og helende – at få øje på alle de fællesskaber vi indgår i som mennesker, og hvor stor en kraft der er i det nærvær. Det er en helt grundlæggende ting i mennesker, at vi har brug for at være en del af noget. Jeg tror fællesskabets helende kræfter er vores redning – både i det lille personlige perspektiv og det store kollektive”, fortæller Trine om sit albums sigte.

Med folk, rock og indiepop i baggagen, deler hun ud af sit landskab af musik der på én gang er let og sårbar, og storladent og ligefremt.

Own RoadYear Of The Dog

Simon Skjødt Jensen aka Own Road udgiver igen musik af den højeste alternative rock-klasse, med sit nyeste album Year Of The Dog. Arbejdet med de 10 sange startede allerede tilbage i 2020, da Danmark lukkede ned, og artisten havde tid til at dykke ned i musikken, der stille og roligt tog form over de næste par år. Artisten er bestemt ikke ny i branchen, men har mange års erfaringer med musikken, og ikke mindst med at lege med toner og melodier. Det har gjort af indie-vejene er blevet udvidet, for at skabe numre som Own Road selv fandt friske og nye, mens der alligevel er noget genkendeligt over dem. Own Road gik solo efter at have sunget i forskellige bands, for at eksperimentere med sin egen musik og kunnen. Nu er han dog begyndt at invitere forskellige dygtige kunstnere med sig ind i studiet, og albummet er ingen undtagelse.

Lyt til det her:

Sarah Holmbo
sarahholmbo@bandsoftomorrow.com