Portræt: Noah Carter fortalt gennem fem sange

Foto: PR

Noah Carter har siden midten af 2010’erne slået sit navn fast som et af de mest interessante og mest hypede rapnavne i Danmark. Siden 2021 har rapperen dog ikke givet meget lyd fra sig, men med de talrige rygter og ledetråde fra Noah Carter selv om et nært forestående nyt album, fandt vi det kærkomment at tegne et portræt af artisten fortalt gennem fem sange.

2016 var på mange måder et mindeværdigt år. Donald Trump blev valgt til USA’s præsident, fodboldklubben Leicester City blev engelske mestre for første gang, og den imødesete danske B.O.C. rapper Noah Carter debuterede langt om længe med sit soloprojekt – først gennem YouTube-nummeret ”B.O” – og efterfølgende med singlen ”Do You”. Debutnumrene blev kort efter opfulgt af det højtprofilerede 2017-album Couch Dreams, der landede i kølvandet på en utrolig hype fra det danske hiphop-publikum. Hypen viste sig hurtigt at være berettiget, da værket iscenesatte rapperens unikke potentiale, hvor den komplekse og velsammensatte engelsksprogede lyrik etablerede nogle sjældent lovende muligheder for at bryde de danske landegrænser.

Vi skriver nu 2024, og Noah Carter har ikke givet lyd fra sig siden albummet Carter The Kid fra 2021 (med undtagelse i gæsteoptrædener på album fra Kesi og Jada), men med de nylige troværdige rygter og ledetråde om at Nørrebro-rapperen lige om straks udgiver et nyt dansksproget (!!) album, vil vi i denne artikel fejre udsigten til ny musik, og dykke ned i 5 sange, der har gjort Noah Carter til den artist han er i dag.

”Come Alive” (2017)
Vi lægger ud i 2017 med singlen ”Come Alive”, der også udfylder en plads på førnævnte Couch Dreams-album. ”Come Alive” er på mange måder blevet et kulturelt levn fra en tid, hvor dansk rap gennemgik en genremæssig renæssance, med navne som Artigeardit og Benny Jamz der udsprang som tronfølgere til de dengang abdicerede regenter Ukendt Kunstner. Og apropos Ukendt Kunstner, så står Jens Ole McCoy bag produktionen på ”Come Alive”, der byder på melankolsk følelses-RnB og tusmørke-stemning, mens tekstuniverset tager udgangspunkt i det københavnske natteliv og en hengiven kærlighed til Carters udkårne. ”Come Alive” råder i skrivende stund over titlen som det mest afspillede nummer på Noah Carters Spotify, hvilket meget sigende illustrerer den massive popularitet nummeret stadig har den dag i dag. Derfor er det også uundgåeligt i denne portrættering af kunstneren. 

”No Favours / 5000” (2017)
Vi fortsætter i 2017 og med albummet Couch Dreams, hvorpå det tunge UK-inspirerede track ”No Favours / 5000” er at finde. Nummeret er i virkeligheden et sammensat dobbelttrack, som på første halvdel, ”No Favours”, drejer sig om Carters liv i en lettere pralende tone, hvor der på underholdende vis gives skud ud til alt fra Oliver Kesi til Ben Stiller. I nummerets anden del ”5000” øges tempoet markant, mens beatet indtager en mere hårdfør stil, hvor drill-elementer og rim om Carters evne til at stå op for sig selv og sit hold er omdrejningspunktet. Endnu en gang er Jens Ole McCoy at finde bag knapperne (som han i øvrigt er på hele Couch Dreams-albummet), med en original produktion der lykkes med at sætte Carters alsidige kunstneriske egenskaber i scene. Det er på et nummer som dette – lige såvel som samme albums nævneværdige ”Birmingham Freestyle – at Carter formår at illustrere sin lyriske overlegenhed, hvorfor nummeret fortjener en plads på denne liste.

”Search” (2018)
Nu springer vi et år frem, til Carters andet album 2nd demo fra 2018. Dette værk består af en god række numre, hvor eksempler som ”Mine” eller ”Geam” begge kunne have fortjent en plads på denne liste, men ikke desto mindre er valget faldet på ”Search”. Årsagen skyldes den nye lyd nummeret præsenterer, hvor der fremvises nye sider af samarbejdet mellem Carter og McCoy. Den melankolske RnB og tunge hiphop er skiftet ud med en ny lyd, der befinder sig i krydsfeltet mellem de to genrer, uden at sværge til én bestemt stil. Lydbilledet indtages af lune undertoner og indbydende afro-inspirerede nuancer, alt imens Carter synger og rapper om at ombygge sig selv. Kombinationen former Noah Carter version 2.0, der tydeligt har bevæget sig i en ny retning siden Couch Dreams, men stadig mestrer disciplinen som engelsksproget dansk rapper med bravur.

”Live Free” (2020)
Nu til et af Noah Carters mere radiovenlige hits. ”Live Free” udkom som en single i corona-året 2020, hvilket tydede på at nummeret formentlig ville indtage en plads på Carters næstkommende album. Dette viste sig imidlertid ikke at være tilfældet, hvorfor det nu står alene omringet af stærke singleudgivelser som ”Luv Jawn” og ”Top Shelf”. Temaet i ”Live Free” omhandler endnu en gang et forhold mellem Carter og hans udkårne, hvilken finder sted i et lydunivers hvor der er skruet op for de simple virkemidler, mens Carters dybe sangvokal for alvor får lov til at skinne igennem. Nummeret markerede en udvikling i Carters musikkarriere, hvor et nyt samarbejde med producerne Nicki Pooyandeh, Fresh-I og Noodle frembragte hidtil usete sider af artisten, og varslede en ny ære i Noah Carters musikkarriere.

”Dirty Disco (feat. School of X)” (2021)
I dansk rap er der en god tradition for, at man samarbejder på kryds og tværs, men en gang i mellem ser man en navnekombination, der lige får øjnene til at spile lidt ekstra op. Dette må siges at være tilfældet på ”Dirty Disco”, hvor Noah Carter får fint besøg af indie-altmuligmanden School of X. Det usædvanlige samarbejde kan findes på Carters seneste album Carter The Kid fra 2021 – et værk der fremstiller Carters udvikling som artist musikalsk, såvel som lyrisk. Nummeret vender livets op- og nedture i et nostalgisk tekstunivers, hvilket tilføres en poppet lydside, der bidrager med smittende og ørehængende melodier. Valget af ”Dirty Disco” som sidste nummer på denne liste, skyldes netop det atypiske artistsamarbejde, der demonstrerer Noah Carters villighed til at udforske sit musikalske vingefang, og gøre sig interessant for et bredere publikum. Med ”Dirty Disco” formåede Noah Carter på ny at præsentere en ny side af sig selv, og med udsigten til ny musik, kan vi slet ikke vente med at høre hvordan artisten lyder tre år senere, med det danske sprog som udtryksmiddel.

Tags:
Oliver Schalck
oliverschalck@bandsoftomorrow.com