Ugens Upcoming // Dem vi blev

Foto: Oliver Sande (pressebillede)

Med den indie-trio Dem vi blev, er vi kommet tættere på at finde de næste prinser af dansk alt/indie-rock! Denne titel gør de sig fortjent ved inderlige adskilninger af forgangen ungdom, og eksperimentelle lydflader indpakket i en rocket og elektronisk instrumentation.

Dem vi blev fængsler deres lyttere i soniske portrætter over grænselandet mellem den kompromisløse ungdom, og den tidligere voksenalders misforståelser og forviringer. I bandet finder vi tre gutter, der fandt sammen i universitetets klaustrofobiske øvelokaler, med ønsket om at formidle længslen efter hurtigt svindende ungdom gennem et delt lydunivers. Denne følelse er tydeligt til stede i deres, indtil videre, beskedne diskografi, hvor drømmende guitarfigurer, ambiente klangflader, og mekaniske trommerytmer, trækker lytteren gennem vekslende fortvivelse og eufori. Dem vi blev fortsætter deres tilbageskuende udforskning i det kommende debut-album Ungdomsfilm, der særligt vil beskæftige sig med den fælles nostalgi vi griber fat i, om det så fungerer som et relationelt værktøj eller kommer af intens tryghedssøgen.

Hvem er Dem vi blev?

Dem vi blev består af Christian Kjærulff, Kasper Møller og Matias Riber Rosendahl. Vi er tre venner, der mødte hinanden på musikvidenskab i København, hvor vi hurtigt fandt frem til, at vi ‘diggede’ den samme lyd og de samme kunstnere. Efter lang tids soul- og sound searching fandt vi ud af, at vi netop var dem, vi blev, og navnet dumpede simpelthen ned i skødet på os.

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

Som filmisk indie-rock. For os er det en meget visuel og følelsesbundet lyd. Det kan sammenlignes med den melankoli, man oplever, når man f.eks. prøver at observere noget alt for stort, overvældende og detaljerigt, som en nattehimmel eller et hav måske. Det er både utrygt og spændende, så det drager en på en anderledes måde.

Hvordan startede I?

Det startede med at Christian og jeg (Matias) jammede rundt i et par øvelokaler på universitetet og prøvede et par skitser af. Det bragte skam interessante ting med sig, men alt begyndte først virkelig at rykke, da vi fik den indskydelse, at inddrage Kasper i projektet. Vi fik lejet os ind i studiet, “Lille Mexico”, på Reffen lige før første bølge af covid-19, og så havde vi ellers flere lange dage og nætter i studiet, hvor vi bare gjorde det, vi brænder for: at skrive og spille musik med nysgerrigheden som guide.

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

Vi tager ofte udgangspunkt i en skitse, et riff, eller en akkordprogression, som vi enten har bragt med, eller som vi bygger op i studiet. Der er rigtig mange momenter af “jeg isolerer mig lige lidt,” for så at komme tilbage med et C-stykke, en basfigur eller et solidt tekstudkast. Vi taler også meget om historierne i det, vi skriver. Herefter smelter vi nærmest alle elementerne sammen, hvilket kan tage måneder, indtil vi har en hel sang, der passer med de andre sange. Til sidst lægger vi som regel lige en række detaljer ind, og så genindspiller vi ellers alt 3-4 gange, før det er helt færdigt. En meget langsommelig, men spændende proces.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din/jeres lyd?

Det være sig TV2, C.V. Jørgensen, Radiohead, Pixies, Fred again.., Boards of Canada, LCD Soundsystem, James Blake, Bon Iver. Men det afhænger af, hvad vi lytter til og dykker ned i for tiden.

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

Christian: Lige nu ligger der faktisk Indian Summer med C.V. Jørgensen.

Matias: For tiden er det With a Hammer med Yaeji, hvis ikke det er min fars band, Ollerup Lufthavn, Den Fede Toer.

Kasper: For mit vedkommende er det Bell Of Wool af Blaue Blume.

Hvad er I i gang med lige nu? (på musikfronten)

Vi udgiver vores debutalbum, Ungdomsfilm, d. 29. september og i den forbindelse spiller vi også release-koncert den 28. oktober på Urban13. Så det bruger vi en del tid på i øjeblikket. Vi glæder os helt sindssygt til at få det ud og få foldet det ud live! Derudover er vi på sidelinjen igang med at finde ud af vores næste udgivelse. Vi var blandt andet på en sommerhustur, hvor vi fik skrevet en masse, vi har været i gang med at kigge lidt i gemmerne, og så begynder vi ellers at skrive lidt mere fast i den kommende tid.

Hvad er drømmen?

Drømmen er at kunne dele vores musik med så mange og på så mange måder som muligt. Vi vil rigtig gerne inspirere, nydes og vække refleksion og kritik hos folk, ligesom de kunstnere, vi selv elsker. Det er sådan set det største. Vi snakker også tit om, hvor fedt det ville være, hvis der var nogen, der lavede et “tab” til Ultimate Guitar af et af vores riffs, eller at nogen satte sig ned og analyserede vores tekster. Det ville være drømmen. Hvis vi skal ud i de helt store armbevægelser, så ville det da være helt utroligt fedt at spille på én af de store danske festivaler.

Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

Af det, vi har ude nu: “Den evige sommernat” – en stærk repræsentation af vores lyd, alsidighed og leg med lyrik. På det kommende album: titeltracket “Ungdomsfilm”, som indfanger fortællingen ret godt (men psst, hør det lige fra ende til anden, da det hænger sammen!

Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være? 

En whiskey sour; en gammel kending for gamle som unge, der altid er frisk og tilforladelig, men som også sparker fra sig. Ellers en kold bajer, der jo kan være en inspirerende ledsager i alle livets op- og nedture.

Find bandets helt uimodståelige lyd lige her!

Tags:
Andreas Madsen
andreasmadsen@bandsoftomorrow.com