26 maj Ugens Vigtigste Albumudgivelser // Uge 21
Foto: Vinnie Orlando // Nicolai Kilhof (Pressebillede)
Her er vores guide til denne uges vigtigste albumudgivelser. Vi har forsøgt at finde noget, der både passer til en festlig weekend såvel som en hyggelig dag på sofaen. Denne gang har vi fundet fem forskellige albums, som byder på musik fra rejser igennem kærlighedens facetter til lyden af Københavns ungdom. Læs med og fang noget ny lyd blandt vores favoritter.
FERN – Like They All Saw It coming
FERN tager os med på en følelsesmæssig rejse gennem kærlighedens og livets mange facetter på debut EP’en: Like They All Saw It Coming. Med stærke popmelodier og et sårbart tekstunivers, der på et både personligt og universelt plan fortæller om kærlighedens op- og nedture, viser FERN sig som solid sangskriver og producer.
På EP’ens seks sange bringer FERN følelserne helt frem i lyset. På singleforløberen “Monophobia”, drages vi allerede fra første dybe vejrtræning ind i en intim fortælling om frygten for ensomhed, der med sin kontrast til det storladne omkvæd med tunge distortede beats, som nærmest lyder som en desperat tiggen, udforsker paradokset i stilhedens larm. Sangen “Someone To Call Home” er en metaforiske skildring af en søgen efter at finde sit andet menneske. Her fornemmer man en kærlighed for filmmusik, og FERN gør plads til en længere instrumental passage midt i nummeret, som til sidst sammensmeltes og afsluttes af en grandiøs nærmest symfonisk orkesterlyd
Arlo Parks – My Soft Machine
My Soft Machine er en dybt personlig samling af værker; en fortælling om Arlo Parks‘ oplevelser, mens hun navigerer gennem sine 20’ere og den forbundne vækst. Forklaret på en præcis måde i hendes egne ord nedenfor:
– Verdenen/vores opfattelse af den er krydret af de største ting, vi oplever – vores traumer, opvækst, sårbarheder, næsten som visuelt støj. Dette album er livet set gennem min linse, gennem min krop – midt-20’ernes angst, misbrug af stoffer blandt mine venner, indvoldene ved at være forelsket for første gang, at navigere gennem PTSD og sorg og selvdestruktiv adfærd og glæde, bevæge sig gennem verdener med undren og følsomhed – hvordan det er at være fanget i denne specifikke krop. Der er et citat fra en Joanna Hogg-film ved navn “The Souvenir”, det er en A24 halvbiografisk film med Tilda Swinton – den fortæller om en ung filmstuderende, der forelsker sig i en ældre, karismatisk mand som en ung filmstuderende og derefter bliver draget ind i hans afhængighed – i en tidlig scene forklarer han, hvorfor folk ser film – “vi vil ikke se livet udfoldet, vi vil se livet, som det opleves i denne bløde maskine.” Så der har vi det, albummet hedder… My Soft Machine.”
Vinnie Orlando – Nymoderne Bumser
EP’en, Nymoderne Bumser er lyden af den københavnske ungdom, og er en hyldest til den by, Vinnie Orlando er opvokset i. EP’en handler om fristelser og konsekvenser i det københavnske byliv, og er samtidigt også en hyldest til dem, der tør at stå ved sig selv og dem, de er. Vinnie Orlando er stolt af at være en nymoderne bums – og han fortæller gerne hele verden om det. Lyduniverset er meget diverst, og Vinnie rapper henover både sommerlige synth-toner på EP’ens titelnummer, West Coast- inspirerede beats på “Stabilt” og tunge, mere eftertænksomme toner på det afsluttende nummer “Nat Til Dag”. På EP’en viser Vinnie sin alsidighed i både lyd- og tekstunivers, da hvert nummer adskiller sig fra det forrige, og man aldrig ved, hvad der kommer som det næste. Vinnie er på mange måder en dygtig lyriker, og bliver med sin gade-inspirerede poesi ved med at give prøver på det.
Fricky – Horizon Inn
På det nye album bliver det tydeligt, at det er en epokeændring for Fricky. Horizon Inn er fyldt til randen med påvirkninger fra drum and bass, indiepop, breaks, trip-hop – det lyder både som 90’erne og 2090’erne på samme tid, uden at det føles påtvunget eller kunstigt. Endnu engang udfordrer han grænserne med sit audiovisuelle udtryk, der konstant synes at være i bevægelse og bevæger sig ind i nye uventede territorier. Kunstneren siger om albummet:
– Det føles vigtigt at præcisere, at selvom dette er et Fricky-album, er det et samarbejde mellem mig og mine venner Joel, Magnus og Simon. Sammen har vi forestillet os at bryde barriererne omkring, hvad man må og ikke må gøre, og taget skridtet til at turde skabe noget, der pirrer vores sjæl.
Jenny Bakke – Morild
Jenny gik tidligere under navnet Helven, men i forbindelse med denne udgivelse har hun valgt at ændre navn til sit egentlige “jeg” – Jenny Bakke. Passende nok er dette også hendes mest personlige projekt til dato.
Mixtapet Morild er produceret i samarbejde med en række dygtige producere på forskellige sange, hvilket giver den helhedshistorie et varieret udtryk. Bendik HK, Oscar Funden, Andrew Murray Baardsen og Oliver Fremo er samarbejdspartnerne bag denne alternative kunstperle, med Jenny Bakkes bløde Kashmir-stemme i front.
Smertefuldt, sentimentalt og håbefuldt, med sin genkendelige psykedeliske kant, fortæller hun kærlighedshistorien om et langdistanceforhold, der i stigende grad påvirkes og slides af savn og ensomhed.
Tjek også disse udgivelser ud:
Pole Siblings – Återvänder EP
A.S. Fanning – Mushroom Cloud
Debora – Too Caught Up In The Little Things
SVAL – SECRETS, Pt. 1
Josefin Solberg – Nr. II
The Ramona Flowers – Hey You
Marie Fjeldsted – Keep It Alive
ALGA – Don’t Buy Me Flowers