Ugens Vigtigste Albumudgivelser // Uge 17

Foto: Josh Goleman (Pressebillede)

Her er vores guide til denne uges vigtigste albumudgivelser. Vi har forsøgt at finde noget, der både passer til en festlig weekend såvel som en hyggelig dag på sofaen. Denne gang har vi fundet fem forskellige albums, som strækker sig fra indadvendt elektroniske lydlandskaber til ytringer om en Århusiansk ungdom . Læs med og fang noget ny lyd blandt vores favoritter.

Anna of the North – Crazy Life (Deluxe)

Anna of the North er den norske alternativ popkunstner, der næsten over natten blev internationalt kendt. I november 2022 udgav hun sit tredje album, “Crazy Life”, der blev nomineret til en Grammy i hjemlandet Norge i kategorien Årets Pop. Hun er netop ude med albummet; Crazy Life (Deluxe), en udvidet version af hendes seneste album. Deluxe-versionen inkluderer tre nye singler, der bygger videre på hendes roste tredje album, Crazy Life. Fokussangen “Ridin'” er en afslappet, feel good indie pop-produktion med et smitsomt omkvæd, der bæres af Annas lyse stemme. Sangerinden udtaler om albummet:

Albummet handler om alt, ingenting og alt imellem, […] Det handler om de små ting, vi ikke nødvendigvis taler om – som dagene, hvor du ligger på sofaen, fordi du ikke kan komme ud af huset. Mange af sangene handler om at være fanget og hvor svært det er at bryde ud af sine egne mønstre.

Ganger – PISK

Ganger bragede ind på den danske musikscene med deres to anmelderroste album MØRK (2019) og TRO (2020). Gennem vokalharmonier fra en anden planet, fontæner af hooks og lyriske sprogblomster, er Ganger nu igen klar til at få anmeldere og lyttere til at dåne med deres netop udgivne album PISK.

Gangers tekstunivers tager udgangspunkt i sangskriveren; Thomas Bach Skaarups opvækst i den vestjyske fiskerby Hanstholm. Temaer som kærlighed, ondt i sjælen og opvækst flettes sammen med sort humor og personlige anekdoter i et forunderligt musikalsk univers af knitrende synthesizer og guddommelige harmonier.

Et album hvor det musikalske landskab er blevet trukket en smule mere tilbage end på de tidligere værker, og vokalen samt lyrikken i stedet træder helt i front, og leverer banebrydende og dybdegående storytelling. Albummets fulde anmeldelse kan læses her.

Ly – Ly

Ly er en ny dansk gruppe, der laver indadvendt popmusik i et elektronisk univers, hvor de forener teksturer fra virkeligheden, lyden af mennesker og med en nærværende vokal. De arbejder intuitivt med computeren som instrument og fremhæver de lyde, som normalt gemmes væk: vejrtrækninger, glitches, støjen fra klaverpedalen. Teksterne tager udgangspunkt i Signes (forsanger, sangskriver og producer) egne tanker og oplevelser, og er blevet til intuitivt sammen med musikken, der kan bruges som et pusterum til at føle lidt af det, man måske har glemt at få følt.

De gør det elektroniske relaterbart og tillader poppen at være introspektiv og uperfekt. Nu er de klar med deres selvbetitlede debutalbum; Ly, hvorom gruppen udtaler:

Albummet henvender sig til dem, der tøver for ofte. Og dem, som vintermørket ikke helt har sluppet taget i endnu, selvom dagene er blevet både længere og lysere.

Et stærkt debut-album, som lever op til de høje forventninger der blev opbygget i singlerne. Der bliver skaber et trygt rum, hvor lytteren bliver mødt i hvordan man har det. Her kan alle følelser fejres og forløses gennem musikken. Der er styrke at hente i sårbarhed.

Mic – Intet Er Så Skidt Det Ik Er Godt For Noget

Debut-EP’en; Intet Er Så Skidt Det Ik Er Godt For Noget, fra Århusianske Mic, indeholder refleksioner omkring at vokse op som skilsmissebarn af en dansk mor og en mellemøstlig far i betonblokke i et socialt belastet område i vestsiden af Aarhus.

EP’en skildrer fortællinger om en ungdom påvirket af fordomme, stoffer, kriminalitet og mangel på håb, med en selvindsigt der tilnærmelsesvist kunne minde om Yahya Hassans, en person som Mic har haft en tæt relation til indtil hans tragiske død i 2020. Med en sjælden selvindsigt, hvor fortæller-jeg’et reflekterer over systematisk racisme, bekræftelse og selvhad, ender Mic i konklusionen, at uanset hvor mange op og nedture livet tager ham igennem, er der “intet der er så skidt det ik er godt for noget”, da det er netop denne turbulente opvækst der har været med til at skabe selvforståelsen og den mere klarsynede person han selv mener han er endt op med at være.

Mic har tidligere produceret og skrevet musik med en lang række store danske artister, bl.a. Artigeardit og Omar, og har over 20 guld og platin certificeringer til sit navn. Nu har han skubbet sig selv ud på den anden side af scenetæppet, og udover enkelte gæsteoptrædender på Artigeardit udgivelserne “Fristelse Fordærver” og “Idiot”, springer han nu for første gang ud som artist med egne værker – og gør det med absolut stil!

The National – First Two Pages of Frankenstein

The National er netop ude med deres niende studiealbum First Two Pages of Frankenstein. Med stemningsfyldte melodier, et medrivende lyrisk narrativ og nogle mildest talt spændende samarbejder som anker, signalerer First Two Pages of Frankenstein et nyt kapitel i bandets katalog.
De 11 nye albumsange indeholder gæsteoptrædener fra Taylor Swift, Phoebe Bridgers og Sufjan Stevens, og har den samme enorme musikalske overlegenhed som vanligt set fra bandet – måske endda mere end tidligere.
Efter at have udgivet to album i rap, og flere år med intens turnéring, blev det kommende album i første omgang udsat mens forsanger Matt Berninger navigerede rundt i det han med egne ord kalder: 
– Et meget mørkt sted, hvor jeg overhovedet ikke kunne finde på tekster eller melodier, og den periode varede i over et år. Selvom vi altid havde været ængstelige og skændtes en del, når vi arbejdede på et album, var det første gang, det virkelig føltes som om tingene måske var ved at nå deres ende.

Guitarist og pianist Bryce Dessner forklarer om opstandelsen fra den mørke periode:

Vi formåede at komme sammen igen og nærme os alt fra en anderledes vinkel, og på grund af det er vi nu kommet ind i, hvad der føles som en ny æra for bandet.

Og det kan man uden tvivl sige de har gjort med albummet First Two Pages of Frankenstein, hvis musikalske kvalitet er på et helt absurd højt niveau, og fremviser de enorme talenter der er i gruppen. Et VIRKELIG stærkt album.

Tjek også disse udgivelser ud:

WIINSTON – THE LAST DAYTONA
Josh Ritter – Spectral Lines
RIVERHEAD – Cancer
Frank Follows – Flight Thoughts
Folkeklubben – Mere End En Klub
Marie Hovda – Waves
Labrinth – Ends & Begins

Emil Manthey
emilmanthey@bandsoftomorrow.com