Rasmus Matthiesen ude med nyt album, som skabt direkte til højskolesangbogen

Foto: Frederik Borg (Pressebillede)

I dag udgiver sangskriver Rasmus Matthiesen sit tredje album, Ansøgeren. Ti sange, som med inspiration fra højskolesangbogen, kredser om kærligheden, friheden, årstiderne og historien. Sange, som tegner et billede af, hvem og hvad Matthiesen er rundet af som menneske og sangskriver.

Rasmus Matthiesen udgav i 2017 det folkede debutalbum Alt Godt, som handlede om flytningen fra land til by og overgangen til voksenlivet. Allerede i 2018 udkom opfølgeren Nye Idealer, som blev vel-modtaget af fans og anmelderne. Albummet tegnede samtidig et mørkere og mere alsidigt billede af Matthiesens lyd og sangskrivning med sange som “Ude Af Mine Hænder” og “Hvad Elskende Kan Gøre Ved Hinanden”. I august 2021 udkom singlen “Jeg Skulle Have Været” fra albummet: Ansøgeren, som i dag er blevet offentliggjort, sammen med en musikvideo til “Når Det En Dag Bliver Sommer”.

Rasmus Matthiesen fortæller om det nye album:

– Efter en periode med sygdom tæt inde på livet, hvor lysten til at skrive sange var forsvundet, arbejdede jeg på Rødding Højskole. Her blev jeg stærkt inspireret af at synge fra højskolesangbogen hver dag, og genopdagede sangenes evne til at udtrykke det gådefulde liv, det historisk poetiske, det politiske og naturen. Det blev startskuddet til en række nye sange. Ikke højskolesange, men sange som på hver sin måde kredser om en søgen efter mening og kærligheden, friheden, årstiderne, vores tid, historien, tvivlen og troen. Og som afspejler et vendepunkt, hvor mit perspektiv skiftede fra tvivl til taknemmelighed, over hvor jeg befinder mig i livet.

Ansøgeren er indspillet over en periode på tre år i et tæt samarbejde med guitarist Søren Bigum. Med på albummet er desuden bl.a. trommeslager Casper Simonsen og producer Thor Andersen. Musikken bevæger sig et sted i grænselandet mellem folk, rock og den danske vise-og sangskrivertradition. Gennemgående for albummet er lyden af et band, der spiller sammen i et rum. Håndspillet og akustisk. Og med god plads i produktionen til teksten og de nærværende og poetiske historier. Men også med omkvæd der kan synges med på eller danses til. Særligt Søren Bigums pedal steel går igen på albummet, hvor der også bliver trukket på elementer fra den Nashville-inspirerede folk-blues og country lyd. Referencerne tæller internationale navne som Jonathan Wilson og Kevin Morby og desuden nogle af dansk rock-og folkemusiks stamfædre, heriblandt Allan Olsen, Povl Dissing og Niels Skousen.

Et smukt album, der kan tåles at høres igennem mange gange. Udforsk det her.

Emil Manthey
emilmanthey@bandsoftomorrow.com