09 mar BoT ELSKER kvinder!
Foto: Raye / Callum Walker Hutchinson (PR)
Traditionen tro har vi, i anledning af Kvindernes Kampdag, håndplukket nogle musikalske kvinder, som på den ene eller anden måde har inspireret os
Caroline Polachek
– Valgt af Siw Straarup Weberg
Jeg er ankommet sent til festen, hvad angår Caroline Polachek og først med singleudgivelserne op til hendes seneste album Desire I want to turn into you, er det gået op for mig hvor vanvittig sej og vanvittig dygtig hun er. Man kan derfor roligt sige, at det ikke er en fest, jeg forlader lige foreløbig.
Man bliver draget af Polachek, der både byder op til dans – altså, hvem har ikke svinget hofterne til “So hot you’re hurting my feelings – men også kan bruges til at komme helt ned i gear og mærke efter, hvordan man egentlig har det, til trods for at det er ikke er de helt stille, føle-føle numre hun laver.
Der er god grund til, at hun netop har spillet for et totalt udsolgt VEGA og jeg kan ikke vente til sommer, hvor jeg får lov til at opleve hende, når hun spiller på årets Roskilde Festival. Mine forventninger er høje, men jeg er også ret sikker på at de nok skal blive indfriet.
Jorja Smith
– Valgt af Oliver Schalck
Spørger du mig, er Jorja Smith vor tids ukronede dronning af RnB. I en alder af blot 25 år, har hun som få andre formået at sætte et solidt aftryk på musikscenen, hvor numre som ”Carry Me Home” og ”Blue Lights” har været toneangivende for rejsen der har ført hende hertil i dag. Jeg stiftede for første gang bekendtskab med den britiske sangerinde i 2018 ved udgivelsen af det fremragende debutalbum Lost & Found. Slår man ordet revolutionerende op i ordbogen, får man beskrivelsen af noget der indfører en ny tilstand – hvilket jeg synes man roligt kan sige var tilfældet for dette album. Smith synger med en overbevisende elegance, mens de nostalgiske RnB-produktioner sammenfatter en lyd der danner associationer til store navne som Ms. Lauryn Hill eller Amy Winehouse. Fik jeg nævnt at hun på dette tidspunkt var 21(!) år? Det er store artister at blive sat i kategori med, men ikke desto mindre er sammenligningen fuldt fortjent. Lost & Found kickstartede mit kærlighedsforhold til Jorja Smith – et forhold der sidenhen blot har vokset sig større i takt med udgivelsen af ny musik, som der heldigvis har været masser af. Hvis du mod forventning ikke skulle have fået øjnene op for Jorja Smith endnu, så lad dette være en venlig opfordring!
Sampa the Great
– Valgt af Emil Manthey
Efter min bedste overbevisning, er Sampa the Great et af de absolut mest oversete navne i HipHop. Den Zambiske/Australske rapper satte lynhurtigt et aftryk hos mig, og hendes musikalitet strålede igennem hvert eneste track under hendes navn. I et Sydafrikansk old-school-HipHop og soulmalet lydbillede, laver Sampa harmoni-fyldt rap, på en måde jeg aldrig tidligere har oplevet. Hendes musik bærer en utroligt nostalgisk og hjemlig fornemmelse, og hver sang giver følelsen af at man er vokset op med lige præcis den melodi – trods hendes debut-single er fra 2015.
Et absolut musikalsk talent uden lige. Hendes must-hears er: “Energy” “Lane (feat. Denzel Curry)”, “God (JuJu Rogers feat. Sampa the Great)” og “Bona”
Little simz
– Valgt af Helena Holm-Gregersen
At være underlagt en mandsdomineret verden er noget mange af os nok kan nikke genkendende til på hver vores måde. Og i anledningen af dette års kampdag ser jeg ingen anden mere perfekt at fremhæve end hende, du skal læse om nu. For Little Simz er kvinden, du bare ikke kan lukke røven på, og det skal du heller ikke. Hun er et tilfælde af en kvinde, som har taget patriarkatet og malket det for alt, hvad den kan trække. At gå fra en hverdag, hvor gadelivet og kriminalitet har været hovedfokus for overlevelse, til berømmelse og anerkendelse fra alle dem, der før ikke skænkede dig en tanke, er en sindssyg omvæltning. Og måske skal man være en smule gal for at turde tage pladsen fra de bedste af de bedste. Men det er præcis, hvad Little Simz har formået at gøre. Hun har både overhalet størstedelen af sine mandlige rap-kollegaer på UK-rap scenen så vel som internationalt. Hun ejer enevældigt den kvindelige drillgenre, og har sågar produceret en episode af den infamøse Netflix serie “Topboy” baseret på egne oplevelser. Simz har generelt taget hele branchen på sengekanten. Efter udgivelsen af singlen “Venom”, som fik kæmpe opmærksomhed blandt andet på TikTok, kunne man måske være tilbøjelig til at tænke at Simz ville være døgnflue-materiale. Men det formåede Little Simz i dén grad at modbevise, og hun har efterfølgende formået at skrive kvindelig rap-verdenshistorie. Little Simz er en flerfacetteret rapper i stor stil! Både på albummet Introvert, hvor Little Simz åbner op for hendes inderste følelser, men formår samtidig at fastholde den politiske agenda, hendes musik altid har været præget af. Men også på hendes nyudgivne album NO THANK YOU viser Simz allerede fra de første linjer, hvordan landet ligger, og hvem, der styrer showet. Little Simz formår at bruge musikken til at kæmpe politiske kampe, og samtidig fortælle sin sandhed, og gennemsyres af så meget originalitet og ærlighed at det halve kunne være nok. Little Simz er uden tvivl en kvinde der har taget tronen med kilometers forspring foran alle “konkurrenter”.
Zara Larsson
– Valgt af Elisa Lama
Min kærlighed til Zara Larsson er en uslukkelig ildebrand, der startede som en flamme for mere end 10 år siden og fik mig sikkert gennem de lange teenageår. Sangerinden brød igennem i Skandinavien med sangen “Uncover” og ramte den lige i røven med singlen “Lush Life” i 2015, som fik hele verdens opmærksomhed. Zara beviser år efter år, hvorfor hun er relevant og brillant. Hun blander sig i politiske diskussioner, hun provokerer en hel masse mænd med sine holdninger og så er hun bare grineren og uhøjtidelig samtidig med at hun bærer sig frem med ægte Queen karisma. We Can’t Tame Her and we won’t tame her, and I will probably Never Forget You, Zara.
Amy Winehouse
– Valgt af Siw Straarup Weberg
Der findes slet ikke nok ord til at beskrive Amy Winehouse og jeg græder stadig over at verden mistede hende alt alt for tidligt.
Amy Winehouse var en af de første CD’er, jeg selv købte. Jeg husker tydeligt at stå i FONA med Frank i hånden og være lidt øv over at Back to Black var udsolgt. Øv-følelsen blev dog hurtigt fejet af bordet, da albummet blev sat på anlægget og jeg blev blæst fuldstændig bagover. Hendes stemme, der svøber sig omkring en og detaljerne, der findes i hver eneste nummer – bare wow.
Hvad hun kunne, er sjældent set og Frank er til denne dag, stadig et af mine mest afspillede albums. Jeg vil endda gå så langt at sige, at det er et af de bedste albums nogensinde. Cd’en står stadig på hylden og der bliver den helt sikkert stående mange år frem endnu.
FKA twigs
– Valgt af Oliver Schalck
FKA twigs er et af mine nyeste musikalske crush. I forbindelse med sidste års album CAPRISONGS, fik jeg for alvor øjnene op for det kæmpe talent Tahliah Debrett Barnett er. Hun er en interessant artist der kan og gør lidt af hvert, hvad enten det er at synge eller rappe, samtidig med at være legesyg og nysgerrig i måden hvorpå hun fusionerer alt fra dybfølt art-pop til hårdt rammende UK drill. Du kan for eksempel fælde en tåre til ”careless” med Daniel Caesar som gæst, eller slippe tøjlerne til ”darjeeling” hvor Jorja Smith og unknown t også optræder. Alsidigheden er beundringsværdig, ligesom samarbejderne, der udover ovennævnte også tæller navne som The Weeknd og Rema. FKA twigs tilskriver sig en generation af sårbare lyrikere, hvor netop hendes identitet er skabt uden fare for at eksperimentere og udforske vidtgående genrer. En unik kvalitet, hvis du spørger mig. Jeg kan ikke anbefale det nok – gør dig selv en tjeneste og giv FKA twigs et lyt.
Empara Mi
– Valgt af Emil Manthey
Jeg har efterhånden hørt Mozarts Requiem blive gengivet og vendt og drejet i mange forskellige variationer. Men ud over originalen, har intet ramt mig så hårdt som Empara Mis “Ditch”, hvor hun låner et bid af det legendariske musikstykke. Siden den sang fandt mine højttalere, har jeg haft svært ved at slippe hendes forførende, indbydende og samtidig mørke og dystre produktioner, altid vel-akkompagneret af stærke og dramatiske vokale egenskaber. Empara Mi fandt vejen ind i musik-livet, ved at producere og sælge beats, inden hun begyndte at producere og udgive fra sit hjemmestudie. En fremgangsmetode hun stadig benytter sig af, og beviser at man ikke behøver fancy kæmpe studier og store pladekontrakter for at lave sindssygt god musik. Hendes must-hears er: “Ditch”, “WYGD”, “Shout” og “Shine On You”
Jada
– Valgt af Helena Holm-Gregersen
Jada er blevet kaldt “Danmarks Beyonce”, og er uden tvivl en kvinde, jeg er nødt til at fremhæve i kølvandet på årets kampdag. Jada, som har betydet og betyder så meget for selvtilliden hos så mange piger og kvinder, unge som ældre, er blevet en del af den danske kultur. Hun er blevet et symbol på den kamp, os kvinder skal kæmpe, for at der skal være plads til os alle. Lige meget hvilken størrelse man er. Jada har bevist med hendes overlegne vokal og vilde stage presence, at man ikke behøver at være tyndere end tynd og ligne en supermodel for at være popstjerne. Jada har også oplevet modgang og var i begyndelsen af sin karriere nødt til at tage en pause, for ikke at gå ned med stress, Men efter hendes pause sparkede Jada døren op til en endnu større karriere med en endnu større fanskare, som nu tæller nærmest hele landet. Singlen “Nudes” blev i 2020 til en landeplage. I år er Jada på tour rundt i Europa, og med hendes talent og personlighed ser jeg ingen grund til, hvorfor Jada ikke skulle tage det store udland med samme storm som hun har taget Danmark med og gjort det til hendes musikalske legeplads.
Raye
– Valgt af Elisa Lama
– Now I’ve made it this far, but this far ain’t nothing. If we’re talking ambition I think you should know that I don’t wanna settle for nothing
Dette var ordene fra Raye i sangen “Ambition” fra 2016 som hun udgav sammen med Stormzy på Ep’en Second. På dette tidspunkt var der ikke mange, der kendte til Raye, men jeg var sikker på, jeg havde fundet en fremtidig verdensstjerne. Som hun selv spåede, havde hun kun lige kradset i overfladen af den begyndende karriere, og de efterfølgende år bød på musikalske succeser og personlige kampe på godt og ondt. Raye er især det seneste år begyndt at høste frugterne på de frø, hun for mange år siden har plantet, og det er ret vildt at følge med i den rejse, hun er på. Hun har i dag magten over sin egen musik som independent artist, og har fundet et meget autentisk ståsted i sin karriere.
Nye tilføjelser til playlisten
Amy Winehouse – “What Is It About Men”
ARY – “Angels Among Us”
BATHSHEBA – “Something About Her”
Bette – “Omvej”
Caroline Polachek – “So Hot You’re Hurting My Feelings”
eee gee – “Perfect 10”
Empara Mi – “Shine on You”
FKA twigs – “Two Weeks”
hun_sagde – “Fanget I En Drøm”
Jada – “Lonely”
Jorja Smith – “Blue Lights”
Julie Ellinor – “Dreamer”
Laura Ziani – “Solutions”
Little simz – “Gorilla”
Raye – “Ambition”
Sulka – “Kun Mit” (feat. AGGi)
Sampa the Great – “Energy”
St. Vincent – “Los Ageless”
Tash Sultana – “Pretty Lady”
Weyes Blood – “It’s Not Just Me, Its Everybody”
Zara Larsson – “Uncover”