5 sange der har fået Hans Philip hertil i dag

Foto: Jasper Spanning (Pressefoto)

Før de store hits og mange streams er selv de største stjerner og hitmagere startet et sted. Vi har fulgt dem alle på deres musikalske rejse fra den første singleudgivelse til det store gennembrud. I denne artikelserie har vi samlet fem numre fra Hans Philips bagkatalog, der har været med til at få ham hertil i dag.

Hvis jeg siger Hans Philip svarer de færreste nok ”hvem?”. Den danske artist har gennem et årti haft skelsættende indflydelse på den danske musikscene, med en status som kun de færreste tør drømme om. I år er det 10 år siden Hans Philip debuterede med producer Jens Ole McCoy som Ukendt Kunstner, der tilsammen startede en ny epoke i dansk musik – og introducerede et makkerpar som sidenhen ikke har været til at erstatte. Ukendt Kunstners brud i 2016 efterfulgtes af tre stille år, inden Hans Philip ud af det blå droppede debutalbummet Forevigt i eget navn. Eufori, glæde og nysgerrighed ramte formentlig mange af os, med tiltrædelsen af Hans Philip i en ny version, der stod i stærk kontrast til den førhen kendte gaderapper og musikalske poet. Måske var du heldig nok at opleve hans magiske optræden på Roskilde Festivals Arena-scene i 2019, hvor det spritnye albums sange fremførtes live, til stor begejstring hos det propfyldte telts publikum. Siden da har jeg som mange andre længtes efter et nyt album – men min ivrighed er netop blevet erstattet af en forløsende begejstring. For mens jeg skriver dette har Hans Philip på overraskende vis droppet dobbeltalbummet [α]&[β] med 18 spritnye sange, der ikke desto mindre påvirker retningen for denne artikel, men også gør at vi stiller skarpt på fem sange, der har været med til at forme Hans Philip som den artist han er i dag. 

Siger Ingenting (2019)

Første soloudgivelse, første sang på albummet og første nummer på denne liste. ”Siger Ingenting” overraskede alle i 2019, da længslen efter ny musik blev erstattet af en forløsende single med tilhørende musikvideo. Med melankolske klaverakkorder og Hans Philips nyudviklede vokal i front, blev vi i det moment mindet om præcis hvor meget den stemme egentlig havde været savnet. Sangen er en rørende minimalistisk klaverballade, der ikke kun tonesætter albummets musikalske udtryk, men også introducerer den nye version af sangeren fremfor rapperen, der åbent og sårbart deler ud af sig selv. Savnet af Hans Philip på den danske musikscene indførte en uforglemmelig længsel, og derfor er det længe ventede comeback med ”Siger Ingenting” uundgåeligt i portrætteringen af kunstneren. 

Dagdrøm [1] (2019)

Ser man på Hans Philips afspilninger på Spotify, topper dette nummer statistikken. Højtalere og høretelefoner fyldtes med det samme efter udgivelsen af sangens følsomme og bløde fortælling om kærlighed. For det er hvad dette er – en oprigtig kærlighedsfortælling. Hans Philip ser både stjerner og farer vild i forelskelsen, og indfanger på den måde en følelse som de fleste nok kan se sig associeret med. Nummeret afspejler Hans Philip 2.0, med den nye RnB-stil, der i dette tilfælde føres an af en soulet akustisk guitar, med den luftige vokal i front. ”Dagdrøm [1]” er en afgørende sang i Hans Philips foreløbige solokarriere, og det vel nok største hit vi indtil videre kender til. 

Saa Blaa (2019)

Mange lyttede nok forundret med ved udgivelsen af Forevigt og tænkte ”hvor er rappen?”. ”Saa Blaa” er sammen med ”Et Studie i Overtænkning” nok det tætteste vi kommer på rap i Hans Philips nuværende repertoire. Sammensmeltningen mellem hiphop og RnB underlægges et melankolsk klaver og et raskt guitarriff, i en sang der i høj grad tager udgangspunkt i Hans Philips tankespind og indadvendthed med melankoliens blå farve som omdrejningspunkt. Dette nummer bærer på en vis styrke, på trods af at det er en lettere lavmeldt og stille rap-levering. Bevares, jeg elskede også Ukendt Kunstner og HP’s eminente rappoesi, men ikke desto mindre beviser han med sangen sit nye stilistiske jeg, som har rødder i hans fortid, men også folder vingerne ud i nye rammer.

Hvorfor? (2019)

Nu bevæger vi os lidt ned ad ranglisten. For mig er dette en overset perle fra Hans Philip. I Arena-teltet på Roskilde Festival blev der passioneret sunget med på sangen, der på daværende tidspunkt have været ude i en uge, hvor Hans Philip på scenen blev akkompagneret af strygere til at gøre oplevelsen endnu smukkere. Der er noget cinematisk og storslået over sangen, der er båret af en simpel produktion uden trommer, fremført af klaver og staccato strygere. ”Hvorfor?” er en rørende kærlighedsballade om at komme videre efter et breakup, som Hans Phillip så komme, men stadig ikke helt kan forstå. Som med resten af Hans Philips musikalske repertoire, frembringer sangen en eller anden form for nostalgi når man lytter, på trods af at sangene jo ikke er gamle. Dette er bestemt en sang der fortjener lidt mere shine.

Somendrøm (2021)

Efter to stille år var Hans Philip tilbage med singlen ”Somendrøm”, der udkom gennem den store internationale YouTube-kanal ”Colors”, der er kendt for en simpel og minimalistisk videoæstetik. ”Denne fyr er bogstaveligt talt den danske version af Frank Ocean” lyder en kommentar til YouTube-videoen – og den sammenligning kan man godt forstå. Hans Philip er flere gange blevet udpeget som den danske Frank Ocean, og med ”Somendrøm” viser sangeren endnu engang sin afdæmpede og bløde RnB-side frem. Et markant punkt ved denne optræden synes jeg er HP’s bemærkelsesværdige rene vokal, der virkelig underbygger hans udvikling fra rapper til sanger. Endnu engang kredser temaet sig om en drømmende hengivenhed til en person, som må siges at være indbegrebet af Hans’ solokarriere. Det umiddelbare indtryk af det nye dobbeltalbum præsenterer de samme tematikker som kendetegner Forevigt og de efterfølgende singler, og med dets massive interesse allerede, blåstempler det blot Hans Philip som en af dansk musiks mest indflydelsesrige kunstnere.

Tags:
Oliver Schalck
oliverschalck@bandsoftomorrow.com