15 jun 5 sange, der har fået Spleen United hertil i dag
Foto: PR
Før de store hits og mange streams har selv de største stjerner og hitmagere startet et sted. Vi har fulgt dem alle på deres musikalske rejse fra den første singleudgivelse til det store gennembrud. I denne artikelserie har vi samlet fem numre fra Spleen Uniteds bagkatalog, der har været med til at få dem hertil i dag.
Det 00’er baserede electropoprock-band Spleen United indtog den danske musikscene i 2005, hvor de debuterede med det anmelderroste album Godspeed Into The Mainstream. Her markerede bandet sig som nogle af de mest indflydelsesrige musikere i Danmark med et musikalsk udtryk, der kom til at præge musikscenen i årene frem. Spleen United bibeholdte stadig et helt særligt udtryk, hvor livlige synthfigurer og beattunge numre var i centrum. Siden udgav gruppen yderligere to studiealbums, Neanderthal i 2008 og School of Euphoria i 2012, hvor flere numre også stormede ind på hitlisterne. Det er ikke til at lægge fingre imellem, at Spleen Uniteds eksperimenterende tilgang til musikproduktion har defineret lyden i midt 00’erne. Samtidig beviste de fem gruppemedlemmer sig at være et intet mindre end formidabelt liveband, der altid leverede gennemførte koncerter med overvældende lysshows og en garanteret fest blandt publikum.
Spleen Uniteds karriere bød på et dramatisk opbrud under en Northside-koncert i 2013, hvor gruppen gik hver til sit på ubestemt tid. Hele seks år skulle der gå, før kvintetten genforenede sig i et brag af et comeback på Roskilde-festivalsscenen Arena. Efter en lang udgivelsespause har Spleen United nu udgivet deres første single i 10 år. Der er tale om det farverige ravenummer “Eat The Rich”, der netop er landet på dine fortrukne streamingtjenester. I den forbindelse har vi samlet fem numre fra den danske hitgruppe, som har banet vejen for deres succes.
“Spleen Utd.” (2005)
Det mere eller mindre selvbetitlede nummer “Spleen Utd.” var det nummer, som for alvor fik Spleen United på det musikalske landkort og er altså også et af gruppens mest ikoniske udgivelser. Nummeret udkom på bandets debutalbum, og det er oveni købet den mest streamede sang, som Spleen United nogensinde har udgivet. Deres eksperimenterende produktion udformes i et elektronisk popunivers på “Spleen Utd.”, der både er medrivende i tekst men i særdeleshed også i rytme. Spleen United er kendte for at lave musik, du kan danse til, og her er nummeret ingen undtagelse. Lyt med lige her.
“In Peak Fitness Condition” (2005)
Endnu et banebrydende nummer fra debutpladen er “In Peak Fitness Condition”, hvor Spleen United udfordrer rockgenren, som de gentænker i deres elektroniske lydbillede. Det tunge trommebeat og rockguitaren dominerer, mens frontmand Bjarke Niemanns synger de hypnotiserende fraser i takt med den karakteristiske synthesizers legende toner. Nummeret er energisk og et godt eksempel på, hvordan Spleen United tidligt i deres musikalske karriere formår at skille sig ud fra den musik, der ellers hittede i 00’erne. Du kan høre nummeret her.
“Surburbia” (2008)
“Surburbia” er åbningsnummeret på Spleen Uniteds andet studiealbum Neanderthal. Kendetegnet ved sit opbyggende beat og sine nærmest alarmerende melodilinjer kan nummeret næsten føles trippende, som lytteren kommer dybere ind i nummeret. Det er en følelse, der fortsætter på det succesfulde album, hvor Spleen United tilsyneladende har eksperimenteret endnu mere med rave og trance-genrerne. Lyt til “Surburbia” lige her.
“66” (2008)
Spleen United fortsætter deres hårdtslående electropop på “66” – et nummer, som simpelthen er umuligt at stå stille til. Samspillet mellem de rockede elementer og et hyperpoppet udtryk kommer til sin ret på nummeret, der igen er et godt eksempel på, hvordan Spleen Uniteds lyd hele tiden er i transformation. Du kan lytte til “66” på Spotify lige her.
“Sunset To Sunset” (2012)
På “Sunset To Sunset” bliver vi for alvor ført ind i en trance-lignende tilstand. Nummeret indgår på Spleen Uniteds tredje studiealbum School of Euphoria, der tager gruppens udtryk i en ny retning. Vi slipper (heligvis!) stadig ikke for det opbyggende og energiske lydbillede, men man kan mildest talt konstatere, at gruppen eksperimenterer med og rykker grænserne for de elektroniske produktioner. Det tidligere rockede udtryk bliver mere og mere udvisket, men det gør slet ikke noget dårligt for nummeret. Vurdér selv og hør nummeret lige her.