10 hurtige til… Rigmor

Foto: Bobby Mandrup (pressebillede)

Den fremadstormende aarhusianske kvartet Rigmor, har en vild tid i vente. Til foråret og sommer indtager de nemlig både lille VEGA, SPOT festival og Roskilde festival, og i morgen er de klar med deres debutalbum ‘Glade blinde børn’. Vi har i den anledning taget en snak med bandet og stillet dem 10 hurtige spørgsmål.

Lyden af den Aarhusianske kvartet Rigmor er lyden af Michael Strunge. Det er spændingsfeltet mellem det blide og det støjende, som repræsenterer Michael Strunges maniodepressive sind. Idéen af at lade sig inspirere af Michael Strunges digte blev startskuddet til det frembrusende band, der havde sin spæde start tilbage i 2018. Med brugen af digterens enorme bagkatalog af melankolske og inderlige digte, drømte bandet om at ramme et lydunivers, der kunne fungere som et talerør for deres egen generation, og Strunges ord kunne virke mere relevante end nogensinde.

Siden starten er det kun fået fremad for bandet. Debut-EP’en Rebel udkom i 2020 og blev modtaget med stor ros fra diverse anmeldere. Det var ikke mindst EP’ens andet nummer “Vægtløs”, der stod frem og desuden fortjente sig en plads som titelmelodi til ungdomsserien “Centrum 2”. Det er siden blevet til en del koncerter for gruppen, og nu er Rigmor klar til at indtage både SPOT festival, Roskilde festival i år og spiller egen koncert i lille VEGA den 28. april.

I morgen, den 25. februar, udkommer deres debutalbum Glade blinde børn. Et album, der fortsætter inspirationen fra Michael Strunge med tunge og underfundige emner, hvor det musikalske både fungerer som en understøtning af teksterne, men også til tider som en modsætning; eksempelvis med

voldsomme guitarriffs til tekster om svaghed eller et happy-go-lucky tema til melankolske tanker. Et længe ventet album, som vi på redaktionen har set meget frem til. Vi har i anledning af bandets debutalbum taget en snak med dem, og stillet dem 10 hurtige spørgsmål om deres musik, hvor de finder deres inspiration og historien bag debutalbummet. Læs bandets svar her:

1. Vores musik er…

Først og fremmest et spil mellem det vilde, ukontrollerede og det smukke, sårbare. En form for leg derimellem. Men for os er det i stor stil et kreativt frirum, hvor vi sammen, og hver for sig, kan få lov til at eksperimentere. Der er ingen regler og ingen faste roller. Det gør, at processen varierer hele tiden.

2. Vi begyndte at lave musik fordi…

Jeg (Victor) gerne ville forsøge at sætte musik til dansk lyrik på en måde, så det ikke kun er et reciteret digt med musikalsk baggrund, men en sang. Jeg havde heller aldrig skrevet på dansk, så på den måde blev Strunge en gateway til at lære at udtrykke sig på sit modersmål i musikken. Da vi alle sammen mødtes, havde vi brug for at lave noget helt andet end det, vi ellers var vandt til. Det passede på en eller anden måde som fod i hose med RIGMOR som projekt. Vi faldt i hak og har fået et stærkt venskab siden igennem musikken.

3. Vi finder inspiration i…

Mange forskellige ting! Vi bliver inspireret af hinanden og måden, vi hver især går til en kreativ proces på. Men vi inspireres også af alt fra globale fænomener som klimakrisen, til egne dårlige og gode dage. Musikken kan komme fra personlig modgang, og for lige at gendrive en tidligere pointe, så synes jeg, vi har fået skabt et frirum i vores øvelokale, hvor der er plads til, at ethvert humør kan bidrage positivt til processen.

4. Det vigtigste for os, når vi laver musik, er…

At vi sammen finder frem til noget fed musik! Og at vi hele tiden bygger hinanden op. Men det aller, aller vigtigste er, at vi har det godt og sjovt, for vi er alle sammen vildt gode venner, og det tror vi på, at musikken bærer præg af.

5. Det sejeste sted, vi kunne forestille os at spille med vores nye album er…

Alle steder, hvor folk gider at høre os spille, er fede for os.

6. Sangen vi har arbejdet mest med på Glade blinde børn er…

Svært spørgsmål! Der er virkelig mange numre, vi har taget om og omarrangeret mange gange. Men specielt ”Vent og se” tog nogle forsøg, før den sad der. Long story short: Da vi endelig havde tracket den i studiet, kom vi hver især hjem og følte, at der var et eller andet, der ikke var rigtigt. Vi endte en sen aften i øvelokalet, hvor vi fik klippe-klistret os til det arrangement og den sang, som føltes rigtig for os alle sammen, for så at tage tilbage i studiet og genindspille den. Nu synes vi selv, det er endt som noget af det fedeste! En lang, sej – men god – proces, som mindede os om, at vi skal stole på vores mavefornemmelse. Hvis vi synes, der er noget, der er lidt off, gør vi det hellere om, end at nøjes.

7. Om Glade blinde børn ville folk blive overrasket over at vide…

At trommemaskinen på introen i første nummer er den samme som på outroen i sidste nummer. Bare i to forskellige tempi.

8. En sang på albummet, som fortjener et ekstra lyt, er… Fordi…

”Citatsangen”. Der er så mange små detaljer og anderledes ting ved det nummer, som gør, at den fortjener et ekstra lyt! Der er enormt mange små elementer, som danner et soundtrack, som bare ruller. Vores gode ven August Feldballe Korsgaard, som også spiller med på EP’en, spiller el-orgel. og så er der et smukt mandekor (Lasse, Oliver og jeg selv!) i slutningen, som gerne skulle føles lidt som at komme i himlen. Det runder pladen af, og det synes jeg lige, at man skal høre et par gange ekstra.

9. Historien bag albummets titel er…

Det er et uddrag fra Michael Strunges digt ”Plasticsolen”, som vi har skrevet en sang ud fra, som også er på albummet. Det er en kommentar på klimakrisen og hvordan mange af os ser den anden vej, mens kloden brænder.

10. Når man lytter til vores album, skal man…

Gøre hvad der passer én! Vi er i bandet Rigmor virkelig stolte over det album, vi står med nu. Der ligger 2+ års hårdt arbejde fra os alle fire i Rigmor og fra folk omkring os. Vi glæder os sindssygt meget til at folk skal høre albummet og tage det ind og at det endelig kan eksistere uden for os.

Jakob Backer Schmidt
jakobschmidt@bandsoftomorrow.com