Årets 20 bedste opdagelser

Foto: eee gee // Niklas Adrian Vindelev (Pressebillede)

2021 er ved at lakke mod enden og det er derfor på sin plads at kigge tilbage på nogle af de lyspunkter, der trods alt har været i løbet af året. I den anledning har vi samlet 20 af vores bedste opdagelser fra året, der er gået – og vi tør godt sige, at vi har haft virkelig mange dygtige og spændende artister oppe at vende.

De danske 

Angående Mig 

Stjerneskuddet Angående Mig har udfyldt et tomrum på den alternative hiphop scene, hvor hun bringer sin særegne fortolkning af genren i spil. Med sine vrede, tankevækkende og hårdtslående tekster, forvrængede vokaler og et råt lydbillede har Angående Mig skabt et musikalsk rum, der er fuldstændig hendes eget. På redaktionen har vi blandt andet stiftet bekendtskab med artisten på årets SPOT festival, hvor hun også viste sig som et af de vildeste live navne, som vi nogensinde har oplevet.

eee gee

Bag soloprojektet eee gee står den danske singer-songwriter Emma Grankvist, der debuterede med singlen “Favourite Lover” tilbage i foråret. Hendes kombination af nordisk pop og americana skaber et varmt og spændende lydbillede. Musikken er eventyrlysten og lægger sig et sted mellem indiefolk og country, som har et legesygt og fængende udtryk. Med blot tre singleudgivelser i bagagen glæder vi os til at følge den nye artists rejse ind i det musikalske landskab. Og vi er da heller ikke de eneste der har fået øjnene op for denne artist, da hun i sidste uge blev annonceret til Vegas Udvalgte 2022!

HUNNID22

Efterhånden har knudepunktet i dansk rap ligget i Københavnsområdet eller på Vestegnen, men HUNNID22 er her for at vise, at Aarhus V stadig er Danmarks hip hop-hovedstad. I 2021 har rapgruppen vist, at de både formår at levere sommerlige vibes, som på EP’en HAWT SEASON, men også at de kan holde øret til gaden og levere vred samfundskritik, hvilket de gjorde på singlen “Murder Was the Case”. HUNNID22 føles som et moderne svar på 80’ernes og 90’ernes rapcrews, hvor hver MC bidrog med en helt unik stil, som ikke bare skillede sig ud fra de andre medlemmer i gruppen, men også fra resten af spillet. En ting har de dog alle til fælles: de er sprængfyldt med energi, personlighed og charme.

Mina Okabe 

Indiepop-artisten Mina Okabe er en dansk-japansk sanger og sangskriver, som har fået vores opmærksomhed med sine groovy popnumre, der flyder sammen i en lækker genrekombination af både pop, jazz og R&B. Med sine reflekterende tekster og særdeles indlevende vokaltalenter fanger hun lytteren ind i en fængende musikalsk sfære. I sommer udgav hun debutalbummet Better Days, der virkelig har formået at gøre vores dage bedre med en blanding af intime ballader og bedroom-poppede bangere – og er på vores liste over årets bedste albumudgivelser.

Neptun

Med deres nostalgiprægede indierock har kvintetten Neptun gjort sig bemærket på meget kort tid og med meget få singleudgivelser. Deres musikalske univers har en 80’er inspireret lydside, hvor dragende trommerytmer, fængende synth-flader og dansksprogede og nærværende vokaler får lov at fylde. Neptuns lyd er både vild og melankolsk, og den spirende indierockgruppe er klart værd at holde et vågent øje med.

Nøx

Det skal ikke være en hemmelighed, at vi på redaktionen er blevet vilde med den danske slummajestæt Nøx. Selvom hun har været en del af hip hop-miljøet i årevis, var det i år, at Nøx for alvor etablerede sin plads i dansk rap med albummet Walk of Shame. Med dystre beats, der er utroligt velproducerede, udfolder rapperen med det borgerlige navn Anna Vigsø sine ordbilleder spækket med visuelle metaforer, så man ikke bare hører, hvad der tales om, men man også ser det for sig. Hendes nummer “Ravage” er endda at finde på vores liste over årets 25 bedste danske sange. Der er ingen tvivl om, at Nøx er et navn, man kommer til at høre oftere og oftere. 

PRISMA 

Vi kan ikke komme udenom at have den poprockede søsterduo PRISMA på vores liste over årets bedste opdagelser. Deres rå og løsslupne lydunivers har vundet mange roser og er langt fra gået ubemærket hen i nogle afkroge af den danske musikscene. Med deres punkede attitude og hårdtslående tekster puster søstrene Frida og Sirid Møl Kristensen til ilden på den danske rockscene, og vi vil uden tvivl høre meget mere fra duoen i fremtiden. Duoen fik rosende ord af vores anmeldere fra både SPOT Festival og by:Larm og er både at finde på årets bedste albumudgivelser samt årets bedste albumudgivelser.

RoseeLu

Hvis man skulle give et bud på den næste danske popstjerne, ville man ikke ramme meget skævt, hvis man pegede på RoseeLu. Hendes stemme er som skabt til de helt store hits, og det sørger for, at når man hører de fængende omkvæd, sidder de fast i flere timer efter. Musikken er ørehængende pop, men i modsætning til navne som Justin Bieber, er RoseeLu ikke bange for at tilføje en ru kant til den ellers polerede overflade. På mange måder formår hun at kombinere den seneste tids største musiktrends, og i hendes musik oplever man, at svævende synthflader og poppede fraseringer står side om side med tunge guitarriffs og pumpende 808’s. Vi så hende på dette års UHØRT Festival, hvor vores anmelder kvitterede med 4/5 stjerner.

Siné

Siné er et af de mest spændende popnavne, der er blomstret op fra det danske vækstlag i løbet af 2021. Med kun to singler på repertoiret har hun allerede etableret sit tyggegummipoppede lydunivers med bouncy beats og kantede hooks, der eksploderer i en energibombe af girlpower og selvsikkerhed. Især andensinglen “2GOOD2U” står stærkt som et af årets sejeste danske poptracks, og vi glæder os til at se, hvad det unge stjerneskud har planlagt for 2022.

veiles 

veiles var en af dem, vi opdagede gennem dette års udgave af KarriereKanonen, hvor hun blev udvalgt som en af konkurrencens finalister. Det var især til finaleshowet, at hun fangede vores opmærksomhed, da hun leverede et brag af en optræden, der efterlod os med kuldegysninger og fik hele DR’s koncertsal til at give et stående bifald. Siden har veiles arbejdet som sangskriver på diverse projekter, blandt andet på nummeret “Something To Say” med Jada. Selvom veiles flittigt har spillet koncerter, venter vi stadig spændt på en ny udgivelse fra den talentfulde sangerinde.

De nordiske 

Hanne Mjøen (NO)

Det norske stjerneskud Hanne Mjøen har vundet redaktionens hjerter med hendes kvalitetsbevidste scandipop. Hun har i løbet af året smidt en stribe af stærke popsingler, der gang på gang har fundet vej til vores playlister, og vi har desuden haft fornøjelsen af at have hendes som Ugens Upcoming på vores site, ligesom vi også har haft æren af et mere dybdegående interview med hende. Hanne Mjøens melankolske synthunivers lyder både internationalt og nordisk på samme tid, og både sangskrivningen og produktionerne matcher uden tvivl hendes mere etablerede scandipop-kollegaer. Vi er derfor virkelig glade for at have opdaget hende, og vi glæder os meget til at se, om hun for alvor bryder igennem det internationale popmarked i løbet af det kommende år.

Hôy la (NO)

Hôy la har i løbet af året virkelig vundet vores hjerter med sin kybernetiske trip hop og fortryllende liveshows, som vi fik lov til at opleve på branchefestivalen by:Larm i Oslo. Bag aliaset står den norskfødte og nu københavnerbaserede artist/producer Ingri Høyland, der i oktober måned udgav sit dystopiske debutalbum There’s A Girl Inside My Brain Who Wants to Die. Hôy la mestrer symbiosen mellem det syntetiske og det organiske, og hendes mystiske og trancerende liveshow på by:Larm sidder stadig i kroppen den dag i dag.

Marianna Winter (FO/US)

I år havde vi glæden af at kunne stifte bekendtskab med færøsk-amerikanske Marianna Winter. Den sprøde R&B er fyldt til randen med selvtillid og sjæl, mens melodierne leveres af Winters fabelagtige vokal. Da vi tidligere på året havde hende som Ugens Upcoming, beskrev hun sin musik som, at hun “udfordrer Færøernes musikalske og kulturelle status quo ved at tilføje LA-varme til den nordiske lyd.” Marianna Winter har også optrådt på Færøsk TV i forbindelse med projektet Faroe Music Export, der som navnet antyder har det formål at eksportere færøske musikere til resten af verden, og hvis det betyder, vi får lov at høre mere til hende, er vi bestemt ikke kede af det. 

Scout (SE)

London-baserede Scout meldte i år sin ankomst i musikbranchen med debut-EP’en Rather Be Blind (Than See My Life Without You), hvori den svenske kunstner drømmer sig fra en lille by i sit hjemland hele vejen til den californiske varme. På EP’en dykker Scout ned i sine følelser og minder, så man som lytter får et indblik i, hvem hun er. Lyduniverset er en 80’er-nostalgisk drøm, der er så nøjsomt udarbejdet, at man ikke kan sætte en finger på produktionen, og Scouts stemme passer perfekt ind synthfladernes glitrende verden. Med så stærk en start, er forventningerne til Scout sat skyhøjt og hun har derfor absolut fortjent en plads på denne liste.

Veps (NO)

Den norske indierock-kvartet Veps leverede et af de absolut største højdepunkter på årets by:Larm Festival i Oslo. Vi blev blæst fuldstændig bagover af de fire 17-årige piger, der laver retroklingende slacker-rock med en charmerende energi og en punket attitude, og det unge Oslo-band er derfor selvskrevet til vores liste over årets bedste opdagelser. Efter showcase-festivalen valgte vi dem som Ugens Upcoming, og vi

havde fornøjelsen af at tage en snak med den seje gruppe, som du kan lære bedre at kende i dette interview. Der er ingen tvivl om, at vi glæder os til at følge med i deres fremadstormende kometkarriere.

Wildhart (SE)

Den svenske duo Wildhart laver drømmende og nostalgisk synthpop, der er som skabt til vores playliste Nordiske Hits, og især den seneste single “U Got Me” rammer den perfekte balance mellem fængende pophooks og nogle lidt anderledes valg i både produktionen og arrangementet. Kiwi Berg & Ylva Holmdahl, der står bag projektet, har for nyligt rundet året af med deres andet studiealbum His Arrow Won’t Hit Us, så der er allerede masser af spændende materiale at dykke ned i.

De internationale

Mazey Haze (NL)

Det er ingen hemmelighed, at der relativt ofte dumper pressemeddelelser fra nær og fjern ind i vores indbakke, og når det sker, er det decideret umuligt at vide, om det er værd at bruge sin tid på. Tilbage i juni måned modtog vi en henvendelse angående en spritny hollandsk indiepop-artist med navnet Mazey Haze, der netop havde udgivet sin debutsingle “Sad Lonely Groove”. Det sker ret sjældent, at vi bliver solgt lige med det samme, når vi bliver introduceret for en ny artist, for ofte skal man lige lytte sig ind på artistens intentioner og forstå universet. Med Mazey Haze tog det dog ikke mange millisekunder, før den 21-årige indie-aficionado fra Amsterdam havde indtaget vores hjerter med hendes Beach House-klingende dreampop, der emmer af en gennemført lofi-æstetik og atmosfæriske synthflader.

Priya Ragu (CH)

Priya Ragu drager på et væld af forskellige inspirationskilder, hvorefter hun samler det hele i form af fængende R&B-bangers. Den tamil-schweiziske sanger og sangskriver er influeret af alt fra amerikansk hip hop, vestlig pop og musikken fra hendes sydasiatiske rødder. I år kunne hun løfte sløret for debutalbummet damnshestamil, hvor man får lov til at få et større indblik i, hvem Priya Ragu er, og hvad der gør hende, til den hun er. Selv havde vi på redaktionen glæden af at opleve hende på årets by:Larm Festival i Norge, hvor hun med ben i næsen indtog John Dee-scenen.

The Kid LAROI (AU)

Ja ja, vi ved godt, han var med i den berygtede “Imagine”-video fra begyndelsen af pandemien, men i 2021 har The Kid LAROI virkelig brudt igennem internationalt. Den australske sanger har i år udgivet sange med superstjerner som Lil Durk, Miley Cyrus og Justin Bieber, hvoraf samarbejdet med sidstnævnte har fået over en milliard afspilninger på Spotify. The Kid LAROI har fundet den helt rigtige blanding af Biebers flødepop og Juice WRLDs emo-rap og det er noget, der har taget fart. Med kæmpe streaming-succes og virale hits på Tik Tok er der noget, der tyder på, at The Kid LAROI er kommet for at blive.

Yebba (US)

På trods af i de seneste år at have haft samarbejder med store navne såsom Ed Sheeran, var Yebba ikke et navn, der havde opnået global genkendelighed, men i år lader der til at være sket et skifte. På Drakes hypede album Certified Lover Boy, fik den amerikanske sangerinde en hel sang for sig selv på albummet, der med titlen “Yebba’s Heartbreak” oven i købet var opkaldt efter hende selv. Denne fik selvfølgelig ikke lov til at stå alene, for blot en uge senere udgav Yebba sit debutalbum Dawn, hvor hun med en fænomenal vokal og storslåede ballader cementerede sit navn i den offentlige hukommelse. Man ville have let ved at drage paralleller til store sangerinder som Adele, hvis ikke det var fordi, Yebba ikke er bange for at læne sig i retning af den mere kantede æstetik fra hip hop.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com