Fra hård undergrundsrap til feministisk eksperimentalmusik: Fem egyptiske navne, du skal kende til

Foto: Abyusif // MoaGallery (Pressebillede)

Kom med på en musikalsk jordomrejse, når vi i denne artikelserie guider til artister fra nær og fjern. Denne gang går turen til Egypten, der har i århundreder er blevet opfattet som et af Mellemøstens centre for kunstmusik. De færreste danskere er velkendte med den vidunderlige musikalske verden, der eksisterer i Mellemøsten, så vi har samlet fem navne, der repræsenterer den egyptiske undergrund såvel som den egyptiske mainstream.

I den vestlige verden findes der mange forestillinger om, hvad mellemøstlig musik er for en størrelse, men hvis man dykker ned i Mellemøstens musikalske hav er der simpelthen så mange perler, at det er umuligt at inkludere alle i en enkelt artikel. Vi har derfor valgt at fokusere specifikt på Egyptens musikscene og kan nu præsentere fem navne, vi enten synes er essentielle at kende, eller som vi blot holder af.

Abyusif

Abyusif er et af de navne på listen, der er mest indflydelsesrig indenfor sin genre. Rapperen med det borgerlige navn Abu Youssef er kåret som den uofficielle konge af egyptisk hip hop og opfattes ofte som kongen af mellemøstlig hip hop generelt. Hans tekster skildrer den hårde hverdag i Cairos ghettoer, og flere mener, at det netop er denne respekt for sine rødder, der har holdt ham relevant. Abyusif har egenhændigt udarbejdet skabelonen for, hvordan man laver trap-musik i Egypten, uden at det lyder som en kopi af de amerikanske rappere. Som en af de mellemøstlige rappere med det højeste musikalske output, er der et enormt repetoire at dykke ned i for de danske hip hop heads, og senest af disse er singlen “SWLGN”, som du kan høre her.

Shahyn

Shahyn forelskede sig i hip hop som teenager og besluttede sig tidligt for at opsøge en karriere som rapper. Hans forældre var dog meget imod dette, men da de så ham optræde, begyndte de at støtte sønnens musikerdrøm – og gudskelov for det! Shahyn er en utroligt innovativ kunstner, der har øre for at finde samples og instrumenter, der på papiret slet ikke virker, men alligevel lyder helt vildt fedt. Det har det resultat, at musikken føles velkendt, da den passer indenfor genrens rammer, men med et tvist, der er unikt til Shahyn i både æstetikken og attituden. Singlen “Ma 3Alena” er et perfekt eksempel på dette, hvor ham har samplet en klassisk mellemøstlig sanger, tilføjet en synthesizer, der minder af en blanding af en fløjte og en stryger, for derefter at lægge det hele oven på et tungt trap-beat. Du kan lytte til “Ma 3Alena” her.

Perrie

Egyptisk-marokkanske Perrie er en af få kvindelige rappere på den mellemøstlige rap-scene, men hun har gjort sig bemærket og har opnået over 362.000 afspilninger på Anghami, der er den førende musikstreamingtjeneste i MENA-regionen (Mellemøsten og Nordafrika). Perrie voksede op i Egypten, men flyttede som 17-årig til London, hvor hun studerede lydteknik og teater. Med disse færdigheder i rygsækken, vendte hun hjem og skabte sig en karriere med rap, hvor hun selv producerede, mixede og mastererede sine numre. Selveste Abyusif lagde mærke til hendes talent og tog kontakt til den hårdtarbejdende rapper. Perrie har siden udtalt, at hun opfatter den garvede Cairo-legende som en mentor, hvilket har fået mange til at håbe på et samarbejde mellem de to rappere. Senest udgav Perrie trap-nummeret “Rules”, der er mere melodisk end hvad hun normalt laver, men med samme kølige attitude som altid. Du kan høre “Rules” her.

ElBouma

I et helt andet hjørne af den egyptiske musikscene, finder man ElBouma og det er faktisk lidt svært at give dette hjørne et navn, fordi de bevæger sig i så mange forskellige genrer og ofte blander dem sammen. Den nærmeste genre ville være progressiv rock, men der er også poppede udtryk, elementer af folk og klassisk mellemøstlig musik. For nyligt udgav de to kvinder bag ElBouma albummet Mazghuna på YouTube, der fortæller 34 virkelige kvinders historier med sexisme i Egypten, heriblandt oplevelser med tvangsægteskaber og tvangsomskæring af kvinder. Det er en fantastisk lytteoplevelse, hvor man ikke bare introduceres til musik, der ikke lyder som noget andet, men hvor man også kan mærke den rå følelse og de tragiske historier, der ligger bag. Du kan høre nummeret “Ana Ramla” her – eller hvis man har mod på at høre hele albummet, er der en YouTube-playliste her.

Cairokee

Når man skriver en artikel om egyptiske musikere, er man nærmest nødsaget til at nævne poprock-bandet Cairokee. Bandet har eksisteret siden 2003, men blev kendte i perioden efter det arabiske forår i 2011, hvor deres protestsange mod den tidligere regering opnåede stor popularitet. Cairokee laver en blanding mellem grovkornet rock og mainstream elektropop – med tilføjelsen af klassiske mellemøstlige elementer såsom trommeinstrumentet darbuka, den tamburinlignende riqq og glidende strygere. På nummeret “Kan Lak Ma’aya (feat. Umm Kulthum)” har bandet valgt at sample den afdøde, ikoniske sangerinde Umm Kulthum, som i daglig tale kaldes “Egyptens Stemme” og opfattes som den bedste sangerinde, Mellemøsten nogensinde har haft. Denne handling er så stort et statement i sig selv, at der ikke findes en dansk pendant. Det ville i bund og grund svare til, hvis man havde lydoptagelser af H.C. Andersen, der læser sine eventyr højt og disse optagelser sidenhen blev samplet af Lukas Graham, hvorefter han kaldte nummeret “Den Grimme Ælling (feat. H.C. Andersen)”. Hvis du vil høre, hvordan dette lyder, kan du lytte til “Kan Lak Ma’aya” her.

Gustav Rasslan
gustavrasslan@bandsoftomorrow.com