Sverre Eilertsen om at være Head of Booking på by:Larm Festival: »Når vi har tilbudt en artist at spille på den største showcase-festival i Norden, må vi også have tillid til, at de leverer«

Foto: PR

I forbindelse med den norske musikbranche- og showcase-festival by:Larm har vi taget en snak med deres Head of Booking, Sverre Eilertsen. Han har fortalt os lidt om, hvad denne rolle indebærer, hvordan programmet er kvalitetssikret gennem ‘talk of the town’, om at booke den næste store stjerne og meget mere. Læs med her og bliv klog på en Booking Managers opgaver og hverdag. 

Hvad indebærer titlen Head of Booking?

Sverres rolle og opgaver som Head of Booking på by:Larm er inddelt i forskellige områder. Forud for festivalen er han i research-fasen. Det indebærer, at han konstant skal være på udkig efter de bedste nye talenter – både i den nordiske region og på en international basis. Han sørger for at have fingeren på pulsen ved hjælp af online magasiner, streamingtjenester og Youtube – og så holder han samtaler og møder med forskellige folk fra branchen (journalister, agenter, repræsentanter fra pladeselskaber, etc.). Derudover rejser han også til andre showcase-festivaler og forsøger at holde styr på den musikalske udvikling inden for så mange forskellige scener og genrer som muligt. 

Sverre er også ansvarlig for budgethåndteringen på live-delen af by:Larm (festivalen har også en konference-side). Så når det indledende arbejde er gjort, skal han sende tilbud til artisterne, hvilket inkluderer forhandlinger og kontrakthåndtering samt overblik over invoices og skatteudgifter hos udenlandske kunstnere.

Herefter kommer det, som Sverre selv kalder den sjove del af sin rolle; programlægning af festivalen: 

– Når line-uppet efterhånden begynder at være fuldendt, piece by piece, forsøger jeg at vurdere, hvor hvert enkelt act passer bedst. Normalt optræder hvert act to gange, når de er på by:Larm, så jeg forsøger at finde dem et lille ‘slot’ [red. plads i programmet], hvor de kan præsentere deres musik og deres show på et mindre venue med et mere intimt publikum. Men jeg prøver også at give dem et større ‘slot’ på et større venue, så folk kan se, hvordan de performer på en større scene foran flere mennesker. Jeg forsøger dertil at sørge for, at de spiller én tidlig og én sen koncert for at se, hvordan de håndterer folk med forskellige grader af beruselse.

At sætte programmet

Sverre forklarer, at denne form for programlægning er noget, som by:Larm bruger til deres fordel, men at det også er noget, artisterne udnytter. For den første koncert, som typisk er på et mindre venue, kan skabe masser af snak og hype, hvis der er helt proppet og det er en god performance. Så det kan betyde, at endnu flere er interesserede i at se artistens anden koncert, som typisk er på et større venue end den første. Mange management-teams forsøger derfor at skabe ‘buzz’ omkring deres artist allerede inden festivalen er gået i gang i håbet om, at det kan skabe netop den slags hype.

Norske Emelie Hollow på by:Larm 2020 // Kai Chen

Det må være lidt af et puslespil at få til at gå op, og man kan vel nemt komme til at placere en for stor artist på et for lille venue eller omvendt. Så hvordan finder man egentlig ud af, hvordan artisterne skal placeres i programmet, hvis der skal være mulighed for at skabe den rigtige hype? 

– Det er vores ansvar at sørge for, at folk kommer [red. til koncerten], så vi forsøger at have en dialog med dem [red. kunstneren og teamet bag] om, hvordan dette kan lade sig gøre på den bedst mulige måde, så folk dukker op og vi gør det til en god oplevelse og ikke ødelægger deres karriere. Fordi nogle artister har haft mange års tilbageslag ved at prøve at ‘go big’ for tidligt.

At udvælge artisterne til line-uppet

Det kan ikke være helt nemt at skulle vælge til og fra i sådan et showcase-program, men Sverre er heldigvis ikke alene om det. Sammen med sin kollega Joakim Haugland tages der i fællesskab stilling til de norske og ikke-nordiske kunstnere ud fra en lang række parametre: research på artisten, vurdering af den pågældende musikalske scene (er der noget om snakken?), live-shows, etc. Der er desuden dialog med samarbejdspartnere fra Danmark og Sverige om bookinger fra de respektive lande. 

Sverre og Joakim er også i dialog med agenter og management-teams for at vurdere, om by:Larm er det rigtige for artisten, og om det er det rigtige lige nu

– Ofte beslutter vi os faktisk for at gøre det et år senere, hvis det ikke føles rigtigt at gøre det i år. Vi lover ikke noget, men fortæller dem [red. artisten og teamet bag], at ‘dette er ikke året at gøre det, hvis I gerne vil have maksimalt udbytte af at optræde på by:Larm’. For det er ikke noget, du kan gøre hvert år. 

Og hvordan er man så sikker på sin booking?

– At tage sig god tid og foretage grundig research og grundige diskussioner er nøglen til at sikre os, at vi ikke er usikre, når først bookingen er foretaget. For når vi har gjort det, tror jeg bare, vi skal have tillid til alle. Når vi rent faktisk har taget det skridt og givet et tilbud, forhandlet og lavet en kontrakt til en artist om at skulle spille på den største showcase-festival i Norden, så må vi have tillid til, at de leverer.

Noget for enhver smag

Man kan undre sig over, om der er nogle genrer, der vægter tungere end andre på en branchefestival som by:Larm, men ifølge Sverre er der masser af diversitet:

– Vi har så meget forskelligt musik på by:Larm. Det er 140 acts i alt i år.

Så i hans øjne kommer diversiteten af sig selv. Dog sørger de to booking-ansvarlige for at skifte fokus i ny og næ, så de er sikre på at få afdækket alle interessante genrer: 

Selvfølgelig skal vi være sådan ‘okay, de sidste fem bookings, vi har lavet, er urban acts, nu er vi nødt til i de næste par uger at fokusere lidt på at sætte nogle mere rocky acts op eller nogle pop-acts eller måske endda eksperimental musik’. Vi har et club-program kørende på to klubber med elektronisk musik, vi har både norske, nordiske og internationale DJs, der kommer ind og laver live-shows og laver deres DJ-set. Vi har eksperimental musik […] vi har jazz, vi har en masse forskellige ting. For det meste kommer det [red. diversiteten] helt naturligt.

Norske Hedda Mae på by:Larm 2020 // Sture Nordhagen

Man kunne være tilbøjelig til at tro, at det må være virkelig svært for Sverre og Joakim at holde styr på så mange forskellige scener og genrer på én og samme tid, og så endda at skulle vælge til og fra inden for alle felterne. 

– Heldigvis får vi rigtig mange inputs, og så skal vi bare beslutte om dét eller dét act har en fordel, når det handler om at ‘breake’. Især med pop-artister er der rigtig meget af; ‘vi er nødt til at breake den her artist nu, det er dette år, de har deres break-through’. Så når det kommer til den slags, er vi nødt til at være lidt mere kommercielt fokuserede. Og vi har begge erfaring nok til i hvert fald at have en fornemmelse af, hvad der sker. 

Derudover er det heldigvis ikke de booking-ansvarliges personlige musikalske holdninger, der afgør, om en artist bliver booket til by:Larm. Derimod handler det om potentiale, som man ifølge Sverre får nys om igennem »talk of the town«:

– I hvert fald i Norge, fordi vi er så tætte på den norske branche, føler jeg, at det er meget nemt at være i kontakt og have en finger på pulsen omkring, hvad der sker på mange forskellige scener på én gang. 

Derudover har Sverre en fordel ved at have et andet job ved siden af sin stilling som Head of Booking. Han arbejder nemlig på spillestedet Parkteatret i Oslo, som svarer nogenlunde til det danske Lille VEGA. Det betyder, at han har mulighed for at se koncerter nærmest hver aften, og nogle gange er det herigennem, at han opdager interessante acts.

Selvstændige artister på programmet

Hvis en selvstændig artist gerne vil havne på by:Larm-programmet, men ikke kan benytte sig af ‘talk of the town’-konceptet, fordi der hverken er manager eller label tilknyttet, så er der heldigvis også en anden vej ind. For hvert år sammensættes en jury på omkring 30 branche-repræsentanter og journalister, som mødes og lytter til indsendte demoer fra kunstnere, der ønsker at blive taget i betragtning. Her præsenterer man sig selv og sit projekt med info, links, billeder og vigtigst af alt musikken. Denne demo-tilmelding er åben for alle. Når tilmeldingsperioden er slut, mødes juryen, inklusiv Sverre, og bliver inddelt i grupper, som derefter skal foretage tre runder for at sortere ud i de i alt 1200-1300 demoer. Til slut udvælges 20-30 norske kunstnere*, som kommer på programmet til årets by:Larm. 

*Denne demo-udvælgelsesproces foregår også i Danmark og Sverige med selvstændige juryer, dog med lidt færre acts.

Danske Blondage på by:Larm 2020 // Ole Klamas

– En af hovedårsagerne til dette [red. udvælgelsen gennem demo] er at give selvstændige, ikke-signede, ideelt set helt ukendte artister, chancen for at spille for branchen. Og det har været sådan i 23 år på by:Larm, og jeg føler, at det stadig er hjertet af festivalen. For en fjerdedel af programmet er artister, der ikke har nogen repræsentation eller noget team eller nogen, der står bag dem. De er branchemæssigt helt nøgne, og forsøger at overbevise. Og mange af dem lykkes med det – mange af de store hypes, i hvert fald for norske acts, dette år, er demo-jury-acts. Og det er meget interessant. Hvert år bliver jeg mere og mere overbevist om, at det er den vej, vi skal blive ved med at gå – at bygge festivalen med det in mente […] For mig er det ærligt talt én af de vigtigste ting at gøre med festivalen. 

Etablerede artister på programmet

Det er ganske tydeligt, at både de upcoming og de helt ukendte artister har gode muligheder for at gøre et navn ud af dem selv på by:Larm. Men Sverre fortæller også lidt om, hvad de mere etablerede kunstnere får ud af at optræde på en showcase-festival som denne:

– Hovedsageligt er det for at få den internationale, eller nordiske, lancering, som de ikke har fået endnu. 

Dette er endnu en pointe fra den booking-ansvarlige omkring Nordens største musikbranche-festival: at den ikke kun er for de helt upcoming acts, men også kan bruges som springbræt til noget større – til en nordisk eller måske endda mere international etablering: »En festival hvor du kommer for at tage det næste skridt.« 

I år var der for eksempel etablerede danske kunstnere som Phlake, Emil Stabil, Lydmor og ikke mindst Suspekt på programmet. Men Sverre nævner også en lang række af artister, der virkelig er boomet på den nordiske eller endda internationale scene efter at være booket til by:Larm. Det er navne som Sigrid, Aurora, First Aid Kit, Lykke Li og ikke mindst MØ. Af ikke-nordiske kunstnere kan nævnes blandt andre Lewis Capaldi, Maggie Rogers og Yves Tumor.

– Og selvfølgelig er vi også meget stolte over, at vi havde Billie Eilish i 2018. Vi bookede hende som et hvilket som helst andet act, og lige pludselig, en uge efter festivalen, eksploderede hun bare, og nu er hun for tiden én af de største artister i verden.

Sverre nævner også danske Jada, som var på by:Larm i 2018 og i år skal åbne Orange Scene på Roskilde Festival. 

– Nogle gange er vi lidt for meget foran kurven*, men andre gange er vi også bare lige midt i kurven, hvor tingene virkelig blomstrer. Så dér forsøger vi at være hele tiden, men det er den sværeste del af jobbet. Og det er ikke kun op til os – der er mange faktorer med artisternes karriere. 

*Idéen om at være forud for sin tid og på forkant med, hvad der er in.

Isah 

Apropos at være midt på kurven: Et af by:Larms mest hypede acts i år var det unge, norske R&B-talent Isah, som endte med at løbe med prisen “Årets Stjerneskud”, hvilket inkluderer en præmie på 500.000 norske kroner. Hans mindste show var propfyldt, og han havde vist heller ikke problemer med at udfylde salen, da han spillede sit andet show på festivalens største venue Sentrum Scene (svarende til Store VEGA). Han var med andre ord ikke et act, man ville gå glip af, og der var stort fokus på ham både før og under festivalen. Heldigvis havde Sverre og co. været med på beatet og sørget for at få ham med i line-uppet i god tid: 

 -Vi bookede ham i bund og grund lige efter festivalen sidste år, for vi vidste, at han lige efter festivalen var feature på den seneste Karpe-release, hvilket er det største norske act i historien. Han var en ret tung feature, og han turnerede med dem, og han havde udgivet to sange, tror jeg. Han arbejdede vist som telefonsælger for at kunne betale sin husleje, og var kun 19-20 år. Og så tog han på tour med dem [red. Karpe], og alle havde selvfølgelig kæmpe forventninger til, hvad han ville lave solo. For måske var han bare fyren, der red på deres berømmelse og kan han så performe sit eget materiale på sin egen måde?

Norske Isah på by:Larm 2020 // Lisa Wiik

Sverre har en fun fact om Karpe, der også siger lidt om, hvor store de egentlig er i Norge: Bandet har for et par måneder siden annonceret, at de i august 2021 vil optræde på Oslo Spektrum, hvor der kan være 10.000 mennesker. De har før spillet to-tre dage i træk (med succes), men denne gang skal de spille ti (!) dage i træk. Og alle ti koncerter er allerede udsolgt – altså, halvandet år i forvejen. »Så du kan forestille dig, hvor store de er«, siger Sverre med et smil på læben. 

by:Larm tog chancen og bookede Isah – selvfølgelig også med ret store forventninger. Men det tegnede ret godt. Sverre fortæller, at i november sidste år skulle Isah spille i Parkteatret i Oslo. Oprindeligt skulle han skulle spille én koncert, men den blev udsolgt i løbet af få timer. Så de lagde en ekstra koncert ind samme dag – som også blev udsolgt med lynets hast. Én koncert blev tilføjet dagen efter, og én mere dagen efter det, og begge koncerter blev udsolgt. Med andre ord havde han, men kun to udgivne singler og inden sin optræden på dette års by:Larm, udsolgt fire koncerter på Parkteatret, hvilket svarer til 1800 billetter. 

Og så kom hans koncerter på by:Larm, hvoraf den første var på et lille spillested kaldet Blå. Her er kapaciteten omkring 380 mennesker. Så der var rift om pladserne. 

– Køen uden for Blå om fredagen, hvor han spillede, var 150 meter lang. Og på Sentrum scene, hvor han spillede om lørdagen, var der proppet. Så det var virkelig cool at opleve, at nogen, vi havde booket så tidligt, faktisk havde en så ekstrem fremgang i løbet af de sidste 10-11 måneder. 

Hvordan bliver man Head of Booking?

Som afrunding på interviewet fortæller Sverre om sin oplevelse med at nå dertil i branchen, hvor du gerne vil være:

– Min måde at gøre det på, var at arbejde meget mere og meget hårdere, end jeg troede, at jeg var i stand til.

Sverre startede faktisk ikke med at arbejde med booking, men derimod med koncertproduktion. 

– Jeg sagde i bund og grund ja til ethvert jobtilbud, jeg fik. Selv hvis det ikke var betalt, så gjorde jeg det bare, og levede af mit studielån. 

Og hvad skal man så gøre for at komme videre derfra?

– Stol på din egen tro og stol på dine instinkter. Just put yourself out there. Snak med alle, du møder, også selvom du ikke aner, hvem de er. Bare vær rar, vær imødekommende, ydmyg, åben over for andres idéer, åben over for andres holdninger. Hvis de vil lære dig noget, så forsøg at lære det. Forsøg at udvikle dig hele tiden. Det er det, jeg har forsøgt at leve efter de sidste fem-seks år. Følg din egen tro, og hvis det ikke virker, så er der forhåbentlig, højst sandsynligt, nogen andre, der ser, at det du gør, er godt. Og hvis du ikke allerede har et job, så kan det være, at de tilbyder dig et.

Var det dét, der skete for dig?

For mit vedkommende var det held, timing og hårdt arbejde, der gav mig jobbet, vil jeg mene. 

Norske SKAAR på by:Larm 2020 // Kai Chen

Martin Rahbek
martinrahbek@bandsoftomorrow.com