fbpx

Blondage er tilbage med fornyet energi: der er en større kunstnerisk frihed i at stå alene med det sidste ord

Foto: Zille Bostinius

2019 blev året, hvor Pernille Smith-Sivertsen kunne tage hul på et nyt musikalsk kapitel i sit liv. Efter to år i stilhed gav Blondage endelig lyd fra sig – denne gang i en fornyet solo-udgave – og nu er den nyudklækkede solist klar med sin første samling af sange. Vi mødte Blondage på by:Larm Festival til en snak om fremtidsplaner og ambitioner, at stå på egne ben og tilblivelsen af sin nye EP. 

Pernille Smith-Sivertsen er ikke et fremmed navn på den danske musikscene – og det er Blondage for den sags skyld heller ikke. De fleste er nok bekendte med Blondage som en duo bestående af Pernille selv og partneren Esben Andersen, men duo-konstellationen er nu datid. Blondage 2.0 er klar til at tage verden med storm, og hun har fuld fart fremad. 

Pernille har allerede spillet sin første af to koncerter på dette års by:Larm Festival, da jeg møder hende på en lille café i Oslos gader i ly for sneen, der så småt er begyndt at dale ned fra himlen. Selvom artisten godt nok har haft sine fødder på en scene et utal af gange, er det stadig relativt nyt at skulle stå der alene, efter hun og kæresten Esben Andersen besluttede at gå hver deres musikalske veje tilbage i 2017. En beslutning, som af gode grunde har været svær og hård, men som samtidig virkede naturlig for dem begge. 

– Jeg tror, at når man arbejder så tæt sammen, som vi har gjort i så mange år – og man både har gjort det professionelt men også dannet par privat – så kan man virkelig nå til et punkt, hvor det bliver for intenst og for meget at skulle dele alting (…) I noget tid kørte vi lidt på to spor – hvor vi dog også stadigvæk arbejdede meget sammen, men jeg begyndte samtidig at have en masse sange, som var meget mere mine egne. Og det samme gjorde Esben. Og så tror jeg bare, at vi nåede til et punkt, hvor vi kunne mærke, at duo-samarbejdet nok havde nået sin ende, og at vi begge havde brug for at starte et nyt kapitel.

Blondage 2.0

Det nye Blondage betyder, at Pernille nu er ene afsender på musikken, hvilket er en helt ny følelse for den garvede musiker. Hun er ikke længere underlagt at skulle »finde et udtryk, der på en måde rummer to personer,« som Pernille formulerer det. 

– Det er en større frihed kunstnerisk. Det har givet mig sindssygt meget brændstof, energi og vildt meget glæde at stå med ’the final saying’ i forhold til, hvor en sang skal hen. Musikken har været det rum, hvor jeg har kunnet bearbejde nogle ting – udtrykke nogle følelser, der ellers kan være svære at håndtere. Det har egentlig været en ny opdagelse for mig, at musikken kan dét.

Men det er sjældent udfordringsfrit pludselig at skulle stå på egne ben, hvilket heller ikke er tilfældet for Pernille. Der er blevet holdt møder i lange baner, banket på mange døre og taget utroligt mange beslutninger på egen hånd: »Det er en ny tyngde, man mærker på skuldrene, som man har været to om at dele før.« 

Læs også  10 hurtige til uimodståelige Kamma

På trods af det nye musikalske kapitel, artisten har taget hul på, har hun valgt at holde fast i det kunstnernavn, hun i sin tid opfandt i samarbejde med Esben, der i øvrigt er gået tilbage til projektet Rangleklods, som var starten på deres fælles rejse. 

– Da vi kiggede tilbage på al den musik, vi har lavet sammen under Rangleklods-tiden og senere med Blondage gik det lidt op for os, at Blondage måske i virkeligheden mest var mit. Ikke fordi Esben ikke har investeret lige så meget i det, men det var som om, at det på en eller anden måde mest var mit univers. Så det føltes naturligt, at det var mig, der førte det videre. Samtidig har Rangleklods rod i Esbens baggrund som elektronisk musiker og hans solo-univers. Det gav bare mening, at vi på en måde fik delt vores babyer op, så vi beholdt begge universer og dermed kunne videreføre det på en ny måde, fortæller Pernille og fortsætter:

Måske handlede det også om ikke at give slip på det hele på én gang. Men man ved jo aldrig, om der lige pludselig opstår nye projekter. Det er jo det, der er så fantastisk ved at arbejde med kunst. Det er vi jo et godt eksempel på. At der sker uventede ting, og man ikke rigtig kan styre de der processer. 

»Jeg synes, det er dejligt at have det her vidnesbyrd på sådan en afgørende proces og udvikling i mit liv«

Selvom duo-konstellationen fik sin ende tilbage i 2017, skulle der gå hele to år, før vi fik den første smagsprøve på det nye Blondage. I 2019 landede “Breakfast in My Bed”, hvilket blev første udspil fra artistens EP, som endelig ramte gaden i starten af 2020. Jeg spørger ind til, hvordan det er at have udgivet sin første solo-EP, og begejstringen er stor.

– Det er virkelig syret. Jeg har jo udgivet meget musik før, så det er jo ikke en ny følelse – men det er virkelig en ny følelse at stå med det alene, forklarer Pernille med glæde i stemmen. 

– jeg synes, det er dejligt at have det her vidnesbyrd på sådan en afgørende proces og udvikling i mit liv. Det er sgu ret nice at have en samling sange, man altid kan kigge tilbage på – og så er det jo en direkte afspejling af, hvad der er sket i mit liv på det her tidspunkt, som er så definerende. Samtidig er det jo bare fuldstændig helt og aldeles mit eget.

EP’en hedder I Love Music og består af seks velskrevne sange, som er nøje udvalgt af Pernille, hvor særligt ét nummer står hende nært. Det er den sang, som deler titel med EP’en og som med lyrikken in mente (“I love music a little more than I love you”) ironisk nok er det eneste nummer på pladen, der er skrevet udelukkende med kæresten og samarbejdspartneren Esben. 

– Det er bare sådan en sjov overgangssang, som binder vores historie og det nye, der venter, sammen på en virkelig fantastisk måde. Og så er den jo i virkeligheden også bare en stor fed fuck-finger til det hele, griner Pernille og fortsætter. 

– Vi talte ikke rigtig sammen om, hvad lyrikken egentlig handlede om, så det var vildt sjovt, at vi sad og lavede den sammen som par. Det var virkelig dejligt at mærke. Der havde vi besluttet at arbejde hver for sig. Det er helt klart den sang, som også bare giver mig den der hjertevarme følelse af, at der er en bro eller en overgang mellem det gamle og det nye Blondage – og så synes jeg jo bare, at den er vildt power-agtig.

En anden kraftfuld sang på EP’en er “Over It”, som besidder en musikvideo med smæk på det visuelle. Og netop dét at kunne udtrykke sig kunstnerisk på anden vis end blot gennem musikken er noget, Pernille går meget op i:

Læs også  by:Larm annoncerer de første 9 artister til lineuppet

Jeg har arbejdet rigtig meget med den visuelle side af hele det her med at have en udgivelsesproces. Jeg har selv klippet musikvideoerne til ”I Love Music” og ”Over It” og brugt meget tid sammen med Zille, som er min gode veninde, manager og kreative samarbejdspartner. Vi har det sidste år haft en legeplads sammen omkring Blondage og haft det sindssygt sjovt.

International lyd, skandinavisk anerkendelse

Der er ingen tvivl om, at Blondage besidder en helt særlig internationalt-klingende lyd, som kan nå langt ud over Danmarks grænser. Dette blev da også tydeliggjort med de mange albuer, jeg fik kastet i hovedet og alle de hænder, der svækkede mit udsyn på det propfyldte spillested Verkstedet i Oslo, hvor Blondage spillede sin sidste koncert på årets by:Larm Festival. 

Det er langt fra fremmed for Pernille at rejse rundt i verden med sin musik. Halvanden måned forud for by:Larm Festival i Oslo spillede hun på Eurosonic Festival i Holland – og som artisten selv pointerer, er Blondage nok et af de danske projekter, som har turneret allermest i udlandet: »Det er jo et eventyr, men på samme måde føler jeg mig også hjemme i det.« På trods af, at internationale koncerter har været en stor del af det gamle Blondage, har Pernille ikke de store planer om at rejse verden tyndt med det nye Blondage. Fokusset ligger derimod på at få bygget en stabil fanskare op i Skandinavien.  

– Jeg tror ikke, at jeg har den samme ambition eller lyst til at skulle karte rundt i alle mulige små tyske byer og tage på de her hardcore skrællede turnéer, som vi har gjort tidligere. Men jeg synes fortsat, at Blondage har denne her internationale lyd, og det kan man jo også mærke i forhold til interessen. Det rammer helt sikkert et eller andet særligt i USA, hvor jeg sjovt nok ikke har turnéret endnu – men mit drømmescenarie er at kunne spille færre jobs og fokusere på de store byer i Nordeuropa – men mest af alt at få etableret et stærkt navn i Skandinavien. Sådan lidt have en hjemmebase, som selvfølgelig også gør, at det økonomisk løber lidt mere rundt, og at man har en fornemmelse af, at man virkelig er forandret på sin hjemmebane.

Blondage på by:Larm Festival // Ole Klamas

Den nye EP er blot begyndelsen på et større eventyr for Blondage. Pernille har nemlig planer om at udgive et fuldlængde album, som vi kan glæde os til i fremtiden. Indtil da kan man nyde lyden af I Love Music her: