07 feb CPH:DOX er klar med det fulde musikprogram
Foto: Zaar // Jens Nordhausen
Fra den 18. til 29. marts byder dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX atter indenfor til 12 dage spækket med dokumentarfilm, kunst, debatter, events og koncerter, og i dag er det fulde musikprogram blevet offentliggjort. Blandt andet med danske Excelsior og den seneste #MeToo-film, “On the Record“. Se det fulde program nederst i artiklen.
16 musikfilm og 20 koncerter rundt omkring i Københavns biografer, spillersteder og gallerier, er det vi har i vente til årets internationale dokumentarfestival, CPH:DOX. Hvis man er til østers og audiovisuelle koncerter, er det også muligt til dette års festival, hvor man nemlig kan sidde ved langborde og nyde en bred vifte af koncerter.
København får fint besøg af en række internationale kunstnere og deres shows, som er produceret specielt til festivalen. Den prisvindende trommeslager, komponist og producer Moses Boyd gæster festivalen med sit audiovisuelle lysshow, mens den engelske Actress udforsker det sociale og kreative i kunstig intelligens. Hvor spændende er det ikke lige?
De danske (og svenske)
Igen i år, er der op til flere danske talenter på programmet, som de seje kvinder, barok-pop-sangskriver Excelsior og Nurse i forbindelse med premieren på “I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die”, hvor hun har skrevet musikken. Endnu en sej kvinde, nemlig kunstneren ZAAR, har med sit björkinspirerede univers, skrevet musikken til filmen ’Homesick’ gæster også festivallen. Om arbejdet med ‘Homesick’ siger hun:
– Jeg ser frem til koncerten på CPH:DOX. Særligt fordi ‘Homesick’ har været et stort omdrejningspunkt for mig det seneste år. Hvad er hjem, er et spørgsmål, der har fyldt meget i mig, og det har været en utrolig lærerig proces at få lov til at arbejde med holdet bag filmen, og se Danielle Agami sætte krop på mine ord. Det er meget rørende og personligt, og præcis det, min musik manglede. (…)
Rapperen Prelle spiller i forbindelse med dokumentaren omhandlende hende selv. Fra Sverige får vi både besøg af indiekunstneren sir Was og det elektroeksperimenterende band Little Dragon.
SOUND & VISION
Til filmsektionen SOUND & VISION er politik i højsædet, med film om blandt andet ’Rock Against racism’ som var en aktivistisk bevægelse i 70’erne, med The Clash som bannerfører. Det politiske fortsætter ind i nutiden i den seneste #MeToo-film, ‘On the Record’, hvor Russell Simmons ’The Godfather of Hip Hop’ bliver anklaget for voldtægt.
Spændende portrætfilm om Frank Zappa, Charles Aznavour og Pavarotti er også at finde i årets festival, men kvinderne er ikke glemt. Ud over Prelle-dokumentaren, er der både dokumentarer om kvinders indflydelse på den franske popscene, og kvindelige pionerer inden for den elektroniske musikscene.
Se det fulde musikprogram under:
Koncerter i koncertrækken AUDIO:VISUALS 2020
Excelsior (DK) – 7/2 – Copenhagen Contemporary
Moses Boyd (UK) – 24/2 – Hotel Cecil
Jerusalem in My Heart (CA) + Lucrecia Dalt (US) + Kali Malone (CO) – 5/2- Alice
Little Dragon (SE) – 10/3 – VEGA
Felix Kubin (DE) (film og koncert) – 18/3- ALICE
‘I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die’ + intimkoncert med Nurse (DK) – 18/3 – Aveny-T
Chassol (FR)– 19/3 – Hotel Cecil
Zu feat. Lillevan present Terminalia Amazonia (IT) – 19/3 – ALICE
Prelle (DK) (film & mini koncert) – 20/3 – Aveny-T
Sir Was (SE)- 20/3 – VEGA
Opening Party feat. ‘Lisbon Beat’, DJ Nigga Fox + DJ’s: Rita Maia (PT) & Malika – 20/3 – Kunsthal Charlottenborg
Actress (UK)+ Young Paint (live AV/AI) – 21/3 – Pumpehuset
MANNA x CPH:DOX: Kilo Kish, Necklace, Nadia Tehran & BischBusch + visuals af Magnus Pind – 21/3 – KPH Volume
Aleksi Peräla (FINN) & Alice Topsøe (DK) + support: Deb Foam – 21/3 – Xenon i Huset-KBH
Climate Symphony – 22/3 – Aveny-T
Felicia Atkinson (FR) & Ben Rivers (UK) – 25/3 – Kunsthal Charlottenborg
Plaid (UK)- 26/3 – VEGA
ZAAR (DK) (koncert + kortfilmen ‘Homesick’) – 27/3 – URBAN 13
1900 (SE) – 28/3 – VEGA
Final Party feat. Teebs – 28/3 – Hotel Cecil
Musikfilm i serien SOUND & VISION 2020
Lisbon Beat (Rita Maia, Vasco Viana)
Dansabel og politisk gadefest i Lissabons forstæder, hvor folk danser til deres eget afro-portugisiske beat
White Riot (Rubika Shah)
The Clash i front for 70’ernes Rock Against Racism-bevægelse, der med punk og reggae som soundtrack samlede Englands unge.
Aznavour By Charles (Marc di Domenico, Chalres Aznavour)
Et filmisk selvportræt af en af Frankrigs mest ikoniske kunstnere, optaget af manden selv over en periode på 70 år.
Felix in Wonderland (Marie Losier)
En charmerende rundvisning i det tyske synthesizer-geni Felix Kubins musikalske vidunderverden. Analog lyd på analog film.
Oh Les Filles! (François Armanet)
Fra pæne piger til kunstneriske ikoner: de franske kvinder har taget magten, scenen og mikrofonen. Mød Françoise Hardy, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens m.fl.
Other Like Me (Marcus Werner Hed)
Fra performance-kunst til øredøvende industrial. Historien om pionererne Throbbing Gristle, fortalt for første gang på film af kunstnerne selv.
All I Can Say (Danny Clinch, Taryn Gould, Colleen Hennessy, Shannon Hoon)
Forsangeren Shannon Hoon fra Blind Melon dokumenterede sit liv på et VHS-bånd helt op til sin død. Et unikt (selv)portræt og en tidskapsel af 90’er-kultur.
Pavarotti (Ron Howard)
Manden der gav sit liv til musikken, og en stemme til verden. Den prisvindende instruktør Ron Howard løfter scenetæppet for et ikon, der bragte operaen til folket.
Prelle – Lytter til mig selv (Anita Beikpour)
Fortiden har indhentet den småkriminelle rapper Rikke Prelle. En kamp mellem drømme og forventninger i en blanding af dokumentarisme, musikvideo og magisk realisme
Pearl of the Desert (Pushpendra Singh)
Musikalske D-vitaminer fra Indiens ørken i en smuk fortælling om en dreng med en utrolig stemme og en drøm om at leve af sin sang.
Max Richter’s Sleep (Natalie Johns)
Hvordan lyder musik, når den høres i søvne? Oplev den geniale komponist i aktion under arbejdet med sit monumentale mesterværk ‘Sleep’.
Sisters With Transistors (Lisa Rovner)
Historien om de kvindelige pionerer indenfor elektronisk musik, der gennem radikale eksperimenter med maskinen og dens frigørende teknologier, omdefinerede musikken.
American Rap Star (Justin Staple)
Ansigtstatoveringer, stofmisbrug og tidlig død. Få historien om SoundCloud-rappen og dens skandaløse miljø.
On The Record (Kirby Dick, Amy Ziering)
Fra ofre til krigere. Tre kvinder står frem med voldtægtsanklager mod ’the godfather of hiphop’ – og nu musikkens svar på Harvey Weinstein – Russell Simmons.
Keyboard Fantasies: The Beverly Glenn-Copeland story (Posy Dixon)
75 år, transkønnet, sort og pludselig genstand for en ny generations kærlighed. Tag med på en rørende tidsrejse med den kosmiske new-age synthmusiker fra Philadelphia.
In A Silent Way (Collin Levin)
Hvad gør man, når det band, man vil lave en film om, bare nægter? Det åbenlyse svar er jo at lade være. Men hvis nu man er dybt uenig i, at verden ikke behøver en film om de mesterlige Talk Talk? En charmerende filmessay om jagten efter selv det mindste halmstrå.