fbpx

11 anbefalinger til konferenceprogrammet på by:Larm Festival 2020

Foto: boy pablo // PR


Præsenteret i samarbejde med

Endnu en gang løber den norske branchefestival by:Larm af stablen og udover de mange upcoming artister, der vil fylde Oslos koncertsale, har festivalen også en god håndfuld spændende konferencetilbud på programmet. Vi har her samlet 11 favoritter. 

I slutningen af februar måned præsenterer by:Larm Festival som sædvanlig et væld af interessante talks og konferencer – ikke mindst om musikbranchens evigt forandrende roller som A&Rs, managers og selvfølgelig artisterne selv. Det er særligt med fokus på, hvilke muligheder og udfordringer den øgede digitalisering af musikindustrien har givet og hvilke initiativer og løsninger, som vil opstå i fremtiden. Med dette udgangspunkt har festivalen for første gang i år opdelt nogle af deres konferencer under samlede kategorier med titlen ‘The State of…’ – her bliver der henholdsvis snakket om A&R-rollen, management og aspekter i live-industrien. Dette forholder sig også til by:Larms overordnede tema om den omskiftelige musikbranche med titlen ‘Going Out of Business Since 1988’ – der refererer til pladeselskabet Sub Pops kendte motto. Det amerikanske label, der startede i 80’erne, sad blandt andre med sværvægtere inden for grunge som Nirvana, Soundgarden og Mudhoney – og én af grundlæggerne, Bruce Pavitt, tager også vejen forbi Oslo til en snak om pladeselskabet historie. Med dette lidt ærgerlige (dog realistiske) faktum ‘going out of business’ forsøger by:Larm i år at præsentere nogle talks med konkrete redskaber og gode tips til, hvordan man navigerer i den meget høj-risikofyldte musikbranche både som artist og repræsentant. For at give dig et større overblik har vi her samlet 12 konferencer, som vi anbefaler, at du tjekker ud, hvis du ligesom os skal et smut forbi branchefestivalen. 

Konsertarrangører + frivillighet = ekte kjærlighet? (NO)

Hvornår: Torsdag kl. 12-12.45
Hvor: Vulkan Arena

Koncerter og festivaler er i høj grad drevet af frivilligt arbejde, men der har de seneste år været en ændring af frivilligheden. Dette panel kommer til at diskutere, hvilken rolle de frivillige har for arrangementerne, hvordan deres arbejdskraft er en vigtig ressource, og hvordan arbejdsmetoderne har ændret sig de seneste par år. Der vil blive sat spørgsmålstegn ved, om man bliver mere og mere afhængig af frivillig arbejdskraft, og hvilken betydning det har for selve institutionerne. I dette panel vil Julian Mæhlen (UKEsjef, UKA), Marie Løvgren Stenersen (Frivilligansvarlig, Palmesus) og Cathrine Daae (HR- og frivilligchef i Oslo Pride) komme med eksempler på, hvordan frivilligheden ser ud dag samt indspark til, hvordan den kan optimeres. Læs mere her.

Keychange 2.0 (NO)

Hvornår: Torsdag kl. 14-14.45
Hvor: Pokalen

Denne talk vil bryde med påstanden om, at grundlaget for manglen på diversitet i musikbranchen skal findes i, at der ikke findes nok kvindelige artister. Projektet ‘Keychange’ ønsker at gøre festivaler over hele verden mere mangfoldige gennem forskellige initiativer, talentudvikling, åbne diskussioner og samarbejde. Et af Keychanges tiltag handler om at opnå en kønsbalance på 50:50% inden 2022. Otte norske festivaler har allerede forpligtet sig til dette. Dette panel vil undersøge, hvordan musikbranchen sikrer sig at ordene bliver gjort til handling, hvilke tiltag der fungerer, og hvordan man opnår en lige kønsfordeling på festivalerne. Hvis man finder dette interessant, kan man med fordel tage et smut forbi konferencen “En ny branchekultur”, som kredser om samme problematikker. Den handler dog mere om, hvordan vi skaber mere tillid og tryghed i branchen, og om hvordan vi bryder med de seksuelle normer, der er i branchen. 

The Companies & Trends That Could Change the Music Business (EN)

Hvornår: Torsdag kl. 14-14.45
Hvor: Dansens Hus Studio Stage

I år har by:Larm teamet op med virksomheden Music Ally, der siden 2002 har fungeret som et slags konsulentfirma med et særligt fokus på den digitale indvirkning på musikindustrien. De vil i denne talk præsentere en masse nye teknologier og start-ups, som kan hjælpe både den enkelte artist men også større selskaber med markedsføring og kendskab til segmenter på en global skala. De vil blandt andet snakke om eksplosionen af Latin og K-pop, hvad det næste Tik Tok kunne være, og hvad Trigger City marketing egentlig betyder. Denne konference ligger også på linje med andre mere konkrete og vejledende talks – blandt andet hvordan artister, managers og pladeselskaber kan øge muligheden for flere streams på platforme som Spotify, Apple Music og YouTube – og Spotify vil også være med i en diskussion af, hvordan man på længere sigt kan sikre en sund økonomi inden for streaming, samt hvordan artister kan skabe et bredere netværk af lyttere gennem platformen. 

boy pablo: From Bedroom Pop to Global Indie Stardom (EN)

Hvornår: Torsdag kl. 15-15.45
Hvor: Dansens Hus

Boy pablo har bestemt haft stærk medvind siden sin debut i 2016. Han har udsolgt mange koncerter over hele verden, og i 2019 gæstede han Coachella som den eneste norske artist. De sidste to år har han vokset sig frem til at være en af Norges mest interessante og hypede artister, og den blot 21-årige kunstner bliver kun større og større. Han er gået fra at være en teenag-popstjerne fra Bergen til at blive et international indie-ikon. Denne talk kommer til at handle om, hvordan boy pablo nåede til tops på så kort tid. Hans team vil fortælle historien om ham, og hvordan han er endt op med titlen som et globalt musik-fænomen. Sidste år blev den norske artist girl in red under en lignende talk (From by:Larm to Coachella) spået til værende et af Norges største internationale håb, og hun modtog ligeledes prisen som ‘Årets Stjerneskud’. Og den norske jury fik minsandten ret, for det norske sangerinde og sangskriver lægger i år vejen forbi den verdensberømte Coachella. Du kan læse mere om “boy pablo: From Bedroom Pop to Global Indie Stardom” her og læse vores 10 hurtige med boy pablo her.

Life after Brexit. Touring the UK and Europe (EN)

Hvornår: Torsdag kl. 15-15.45
Hvor: Pokalen 

England har i en lang årrække været et af de vigtigste og mest centrale lande i musikbranchen – især når det kommer til koncerter og turnér. At turnére kan nemlig åbne mange døre for den enkelte artist artisten. Nu har England forladt EU, og på baggrund af dette vil “Life after Brexit. Touring the UK and Europe” grave ned i, hvilke konsekvenser det vil få for bands, der skal turnere i England – samt for engelske bands, der skal turnere i Europa, både på et praktisk og kommercielt niveau. Panelet kommer til at bestå af booking-agent Alice Hogg, grundlæggeren af Compass Music (Géraldine Zanaska), og promoter for Kilimanjaro Live (Jamie Anderson), som alle tre kommer fra en baggrund i den engelske musikbranche.

AI Music and Synthetic Stars: The Future of Music Creation (EN) 

Hvornår: Fredag kl. 12-12.45 
Hvor: Dansens Hus Studio Stage

Musikindustrien er allerede styret af algoritmer i mange aspekter – om det er kunstneres musikproduktion, streamingplatforme eller de sociale medier, ligger der store mængder data bag disse funktioner. Og for at følge op på sidste års hovedtema ‘Are We Robots?’ kommer by:Larm i år med talken omkring AI (Artificial Intelligence) i musik. Sidste år hørte vi blandt andet om Holly Herndons album PROTO, hvor hun havde samarbejdet med sin selvudviklede AI-robot ‘Spawn’. Vi hørte også om flere kreative AI-apps som Amadeus Code eller Alysia og dertil, hvordan pladeselskabsmastodonten Warner Bros. UK bruger AI-programmet Sodatone til at scoute nye talenter. Der er derfor ingen tvivl om, at AI allerede nu og i fremtiden vil påvirke musik – og det sætter by:Larm altså på dagsordenen igen i år. Med et lignende tema præsenterer den danske professor Rasmus Rex Pedersen også sin talk “The Hidden Bias of Algorithmic Recommendation”, der omhandler machine learning (en underkategori inden for AI) i forbindelse med diverse anbefalingssystemer, og hvordan der i denne databehandling kan opbygges flere konstruerede hierarkier inden for blandt andet køn. Kritikken af streamingtjenester og unuancerede AI-systemer er også noget som hovedtaleren på årets festival, journalist Liz Pelly, vil snakke om i sit oplæg – så der er rigelige muligheder for igen i år at dykke ned i emnet. 

Pitchfork’s Editor-in-Chief Puja Patel in conversation (EN) 

Hvornår: Fredag kl. 13-13.45
Hvor: Dansens Hus Main Stage

Hvis man er interesseret i at komme ind under huden på chefredaktøren for et af verdens største, mest anerkendte og toneangivende musikblogs, så skal man dukke op til denne her talk. Her vil Puja Patel i en samtale med Rob Young (skribent og redaktør hos norske Jazznyt) tage dig med bag kulisserne og give et indblik i de udfordringer, der ligger bag at drive et magasin, der siden sin begyndelse i 1996 har udviklet sig til i dag at være en institution med 240.000 daglige læsere. Patel, som har stået i front for Pitchfork siden 2018, vil ligeledes forsøge at besvare spørgsmål om, hvordan man bevarer titlen som “the most trusted voice in music”. Du kan læse mere om “Pitchfork’s Editor-in-Chief Puja Patel in conversation” her.

Musikkritikken – levende død? (NO)

Hvornår: Fredag kl. 13-13.45
Hvor: Pokalen

Denne talk omhandler overordnet, hvordan musikjournalistik og musikkritik kan have indflydelse på de enkelte artisters markedsføring. “Musikkritikken – levende død” vil kaste et blik over, hvilken rolle musikkritikken spiller i samfundet i dag, hvorfor det er vigtigt at bevare denne, og hvordan man sikrer sig, at kritikken skiller sig ud fra marketing-lignende omtale. Panelet vil bestå af Cecilie Asker (kulturredaktør, Aftenposten), Martin Bjørnersen (musikkjournalist, Klassekampen), Egon Holstad (redaktør, iTromsø) og Ida Eline Tangen (musikchef, NRK P3) og ledes af redaktør for musikmagasinet Ballade, Guro Kleveland. 

11 tips for å turnere grønnere (NO)

Hvornår: Fredag kl. 13-13.45
Hvor: Vulkan Arena

Sidste år var fokuset på klimaet også stort – særligt omkring plastikforbruget på festivaler. I år er der (ikke overraskende) igen fokus på emnet, da det fortsat er et yderst relevant område, hvor der som følge af klimaændringerne må findes nogle løsninger omgående. FNs klimapanel har sat et mål om at udlede 50% mindre CO2 inden 2030. Dette svarer til at turnévirksomheder skal reducere et CO2 udslip på otte procent om året de næste ti år. I panelet vil det komme op til diskussion, hvordan musikbranchen kan gøre mere for den grønne omstilling, og så vil man få tips og tricks til, hvordan man som artist eller band kan turnere mere klimavenligt. Hvis man finder dette emne interessant, kan man også svinge forbi “Grønt veikart – en felles vei til frelse? (NO)”, som ligeledes centrerer omkring, hvordan musikbranchen kan bidrage til en grønnere fremtid. Læs mere om “11 tips for å turnere grønnere” her.

EMI RIP: Why It Died & What Happened Next (EN)

Hvornår: Fredag kl. 14-14.45
Hvor: Dansens Hus Studio Stage

Som et af de største pladeselskaber i sin tid dominerede EMI musikindustrien i en lang årrække. EMI startede i 2931 og var en del af ‘the big four’, som bestod af de største fire pladeselskaber i England: EMI, Parlophone, Virgin Records og Capitol Records. i 2010 begyndte det at gå ned af bakke økonomisk for EMI, hvilket førte til, at pladeselskabet i 2011 blev solgt. Denne talk sætter fokus på, hvad det var, der gik galt, og hvordan et så stort pladeselskab som EMI endte i konkurs. Den britiske forfatter Eamonn Forde – som har skrevet bogen “The Final Days of EMI: Selling the pig,” der udkom i 2019, hvor han fokuserer på den tragiske slutning for mastodonten – vil være vært til denne talk. Eamonn Ford vil fortælle historien og sætte det i perspektiv til nutidens musikbranche. 

A Life with Rammstein: Scumeck Sabottka in conversation (EN

Hvornår: Fredag kl. 14-14.45
Hvor: Dansens Hus Main Stage

Hovedpersonen til dette oplæg er ikke just Rammstein selv, men derimod deres promotor Scumeck Sabottka. Sabottka er selvstændig koncert- og turnépromoter i Tyskland, og udover at have arbejdet med et af Tysklands største metalbands, Rammstein, i 25 år, har han også drevet MCT Agency siden 1984. Et agentur, som var med til at starte den post-punkede scene i Berlin i de tidlige 80’ere. Han har promoveret navne som Pearl Jam, Ramones, Tracy Chapman, Katy Perry, Florence and the Machine, Red Hot Chilli Peppers, Marilyn Manson, Patti Smith, Massive Attack, Björk og mange flere. Denne talk kredser om de fordele og ulemper, der følger med at være så højt stillet i musikbranchen som Sabottka – og vil give et eksklusivt blik ind i hans verden. Læs mere her. 

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com