fbpx

Svea laver musik for at hjælpe sig selv og andre: »For mig føles dét at skrive sange ligesom en terapisession«

Foto: Universal Music Group

Den svenske sangerinde Svea er aktuel  i den skandinaviske pop-bølge lige nu. Hendes elektropop er lidt i stil med de nordiske ikoner Sigrid og Zara Larssons – og hun har især fået opmærksomhed for nummeret “Complicated”, som hun synger i selskab med danske Alexander Oscar.

Klokken er lidt i syv, da jeg sætter mig til rette i loungen på Hotel Mayfair ikke langt fra Hovedbanegården. Udenfor siler regnen ned, men stueetagen på hotellet emmer af varme og fredagsstemning. to minutter i syv går elevatordørene op, og Svea stiger ud. Hun møder mig med et stort smil. »Hej« siger hun, og rækker mig hånden »Svea« – jeg smiler tilbage. Vi sætter os til rette i et  hjørne af loungen med elevatormusik i baggrunden. 

Det sidste år har været hektisk for den kun 19-årige Svea Virginia Kågemark, som netop  har vundet guld for nummeret “Complicated” sammen med Alexander Oscar.

– Det sidste år har virkelig været uventet – specielt med hensyn til “Complicated”. Det er så sindssygt, at den har vundet guld i både Danmark og Norge – det, at musikken er nået ud til et andet land og endnu flere mennesker, synes jeg virkelig er en cool følelse. 

Svea understreger, at samarbejdet med Alexander Oscar virkelig har gjort noget for hendes karriere – og for hans også, udtrykker hun, fordi det har hjulpet dem begge med at vokse i andre lande. Men det er heller ikke kun udbredelsen af de to kunstneres musik, som samarbejdet har været godt for. 

– Det var vores begge tos første samarbejde med en anden soloartist, og det var virkelig anderledes fra at lave et track med en DJ  eller producer, fordi man virkelig deler noget med hinanden, når man skriver sammen som to soloartister.

Familien som støttepæl

Svea er vokset op i Sverige og har egentlig altid spillet musik – men det var først for lidt over to år siden, at det egentlig gik op for hende, at det var noget, hun kunne – og ville – leve af.

– Det var jo bare en hobby for mig før. Jeg sang, og det var sjovt. Jeg gik på et musikalsk gymnasium, og det var sjovt, men det var ikke rigtig gået op for mig på daværende tidspunkt, at jeg faktisk kunne arbejde med musik.

Hun griner og ryster lidt på hovedet af sig selv.

– Så da folk sagde, ”du kan leve af det her”, så tænkte jeg, “nårh ja, selvfølgelig kan jeg det – alt giver mening nu”.

Svea gik på samme musikalske gymnasium som blandt andet Tove Lo og Robyn, og hun erklærer med stjerner i øjnene, at de begge to er nogle af hendes største inspirationer – og i høj grad også har haft indflydelse på hendes musik. Hun pointerer også, at hendes gymnasium virkelig har hjulpet hende med at skaffe kontakter indenfor musikbranchen – og selvfølgelig også med at blive bedre til at synge. 

Nogle af dem, som Svea selv føler,  hun skylder en hel del, er hendes forældre. Det var dem, der opfordrede hende til at gå på et musikalsk gymnasium – og det er i høj grad dem, der står klar, når det hele brænder på. 

– Min familie støtter mig rigtig meget, hvilket jeg virkelig sætter pris på. Og så har jeg et fantastisk team – min manager er i bund og grund min søster, hun er der altid for mig. Det, tror jeg virkelig, er noget af det vigtigste. At man har et team og en familie, som støtter og tror på en. Hvis man er alene, kan det hurtigt blive hårdt, fordi alting ikke bare går opad hele tiden. 

Det betyder meget for Svea at gengælde sine forældres støtte og give plads til at se både dem og hendes venner så tit som muligt. 

– Det synes jeg er vigtigt – ellers bliver man fanget i sit arbejde. På det sidste har jeg også prioriteret at leve uden for min musik. Jeg er stadig ung, så jeg vil gerne tage i byen og have det sjovt – på den måde finder jeg jo også noget at skrive sange om.

»Jeg synes, det er vigtigt at skrive om andet end bare knuste hjerter«

Det primære, som inspirerer Sveas musik, er hendes personlige liv. Det hun selv har oplevet og snakket med sine venner om, forklarer hun, men specielt hendes egne følelser og erfaringer har indflydelse på sangene. På den måde bliver sangskrivning næsten også noget terapeutisk for den unge sangerinde. 

– Jeg går ind til en session med en producer, og så spiller vi nogle akkorder og snakker om livet. Det er ligesom en terapisession. Det er fantastisk. Specielt, når man arbejder med folk, som man kan fortælle alting, og som så kan hjælpe én med at forvandle det til musik. 

Jeg fortæller Svea, at jeg virkelig synes, det er fedt, hvor selvtillidsfulde og måske en smule provokerende mange af hendes sange er, og jeg får et kæmpe smil tilbage. 

– Jeg synes det er vigtigt som ung kvinde, at snakke om alt du er tryg ved. Specielt min familie har altid været virkelig åben omkring alting, så det vil jeg gerne vise i min musik – og på den måde hjælpe andre unge piger med at føle sig mere selvsikre. Ikke alle mine sange er på den måde “empowering”, men jeg synes, det er vigtigt at skrive om andet end bare knuste hjerter. 

Det er tydeligt, at Sveas glæde ved at hjælpe andre ikke kun træder frem  i musikken, men også i Svea selv, som nævner, at hun nok ville have arbejdet med børn eller sundhed, hvis ikke hun var sangerinde. 

– Når nogen for eksempel siger til mig, at jeg har 20 millioner streams på “Complicated”, er det jo kæmpestort og selvfølgelig et mål, jeg har nået – men på samme tid er det jo bare et tal. Det er ikke det vigtigste. Det er vigtigere for mig, når nogen kommer op til mig og fortæller mig, at de har haft det svært, og at min musik har hjulpet dem. Den slags interaktion med folk, giver mig så meget mere end bare et tal.

Succesfulde Svea

Noget, der går igen under min snak med sangerinden, hvor vi kommer ind på alt fra hendes Guldplade til de tv-serier vi har tilfælles, er – udover begejstringen for HBOs ungdomsserie “Euphoria” – hendes overraskelse og glæde over sidste års hændelser, og den succes hun har opnået på så kort tid. 

– Jeg prøver at lade være med at have for høje forventninger til mig selv og i stedet sætte små mål, som jeg lettere kan opnå og dermed være succesfuld det meste af tiden. Hvis man for eksempel tænker, at man bare skal klare den ene koncert, som man er nervøs for, så gør man bare det så godt, man nu kan, og på den måde finder man succes i de små ting.

På samme måde, har hun erfaret, at det er vigtigt også at tage pauser – bare en gang imellem.

– Hvis jeg skulle give mig selv et råd for et år siden, ville det være: slap af. Chill. Jeg har altid været virkelig dårlig til at tage pauser og fokusere på min alenetid, som jeg virkelig har haft brug for. Så et godt råd ville være: få en god nats søvn, spis noget god mad, gør noget der gør dig glad og se noget Netflix, griner hun.

På trods af sit håb om at blive bedre til at passe på sig selv, har Svea mange ambitioner for det næste års tid. 

– Jeg vil gerne udgive en masse musik. Jeg har været i studiet nærmest hver eneste dag, så jeg har en masse sange, jeg bare gerne vil have ud. Og jeg skal også på tour, hvilket jeg er virkelig spændt på – også i forhold til at komme mere ud af Sverige for at optræde. Derudover vil jeg rigtig gerne lave mere musik med andre, for det elsker jeg. Det kan være lidt ensomt at være soloartist en gang imellem. 

Svea er netop udkommet med en ny single “Good at losing”, som er anderledes fra mange af hendes andre sange, fortæller hun og fortsætter: 

– Den er mere upbeat og mere dansabel, hvilket jeg elsker, fordi jeg elsker at danse. Jeg tror den bliver virkelig fed at optræde med. Den handler om at sige “fuck forpligtelser” og bare leve i nuet. 

Giv “Good At Losing” et lyt herunder:

Tags:
,
Johanne Adelaide Nickelsen
Johannenickelsen@bandsoftomorrow.com