fbpx

11 af de bedste Oscarvindende sange gennem tiden

Foto: Lady Gaga og Bradley Cooper // Peter Lindhberg

I anledning af nattens Oscaruddeling har vi samlet 11 Oscarvindende sange gennem tiden, som vi mener er blandt de bedste. Vi starter i 1936 med “The Way You You Look Tonight” og slutter 83 år senere med den netop vindende sang “Shallow”.

“The Way You Look Tonight” – Fred Astaire

Film: Swing Time (1936)
Musik og tekst: Dorothy Fields og Jerome Kern 

I 1936 vandt det jazzede nummer “The Way You Look Tonight” fra filmen Swing Time. Nummeret er siden blevet genindspillet af flere jazzmusikere – heriblandt Frank Sinatra, Billie Holliday, Tony Bennett og i nyere tid Michael Bublé. Sangen blev i sin tid sunget af Fred Astaire, men bliver i dag måske mest associeret med Frank Sinatra og hans cover fra 1964. Hør den originale udgave her:

“Moon River” – Audrey Hepburn

Film: Breakfast af Tiffany’s (1961)
Musik og tekst: Henry Mancini og Johnny Mercer

Audrey Hepburn lagde i 1960 stemme til nummeret “Moon River”. Sangen vandt en Oscar det efterfølgende år og er ligesom “The Way You Look Tonight” blevet genindspillet af flere andre musikere. Sidste år gav RnB-sangeren Frank Ocean “Moon River” et friskt pust, da han udgav et cover af nummeret – og han er blot en af mange.

“Fame” – Irene Cara

Film: Fame (1980)
Musik og tekst: Michael Gore og Dean Pitchford 

Vi springer lige to årtier frem og lander på nummeret “Fame” fra filmen under samme titel. 80’erne har virkelig mange fede oscarvindende numre at byde på, og “Fame” er helt klart et af dem. Måske derfor valgte man i 2009, at udgive filmen på ny og i den forbindelse også en ny moderne version af titelsangen.

“I Just Called to Say I Love You” – Stevie Wonder

Film: The Woman in Red (1984)
Musik og tekst: Stevie Wonder

Stevie Wonders “I Just Called to Say I Love You” er et af de få Oscarvindende numre, som både er skrevet, produceret og indspillet af vokalisten selv. Stevie Wonder har skrevet syv ud af otte numre til filmen The Woman in Red, og “I Just Called to Say I Love You” endte med at løbe med en oscar, udover at den i en periode også lå som nr. 1 på USAs Billboard hot 100 liste.

Læs også  Fra slackerrock til progressiv pop: 5 canadiske navne du skal kende til

“(I’ve Had) The Time of My Life” – Bill Medley og Jennifer Warnes

Film: Dirty Dancing (1987)
Musik og tekst: Franke Previte, John DeNicola og Donald Markowitz

Vi bliver i 80’erne lidt endnu med nummeret “(I’ve Had) The Time of My Life” fra klassikeren Dirty Dancing. Den er indspillet af Bill Medley og Jennifer Warnes, men når nummeret spiller over pladespilleren, er det nok mest dansen mellem hovedrollerne spillet af Patrick Swayze og Jennifer Grey, man ser for sig.

“Beauty and the Beast” – Céline Dion og Peabo Bryson

Film: Beauty and the Beast (1991)
Musik og tekst: Alan Menken og Howard Ashman

“My Heart Will Go On” er ikke det eneste Oscarvindende nummer med Céline Dion som sangerinde. Dion lagde nemlig også stemme til “Beauty and the Beast” sammen med Peabo Bryson, som er titelmelodien til tegnefilmen af samme navn. Senest har Ariana Grande og John Legend genindspillet sangen til den nye udgave af Disneyfilmen. Hør den originale version her.

“You’ll Be in My Heart” – Phil Collins

Film: Tarzan (1999)
Musik og tekst: Phil Collins

Ligesom Stevie Wonder står Phil Collins selv bag produktionen, teksten og indspilningen af nummeret “You’ll Be in My Heart” fra Disney-filmen Tarzan. Den er en af de seks Disney- eller DreamWorks-titelsange, som i 90’erne vandt en oscar, og det kan man jo godt forstå, for ørehængende er den da.

“Lose Yourself” – Eminem

Film: 8 Mile (2002)
Musik og tekst: Eminem, Jeff Bass og Luis Resto

I 2002 slog rapperen Eminem sig løs som skuespiller i filmen 8 Mile, hvor han ligeledes vandt en oscar for titelsangen “Lose Yourself”, som er skrevet og produceret i samarbejde med Jeff Bass og Luis Resto. Nummeret formåede ovenikøbet at ligge nr. 1 på Billboards hot 100 liste i hele 12 uger i streg.

Læs også  Til fans af ABBA: tre bud på dit nye musikalske crush

“Skyfall” – Adele

Film: Skyfall (2012)
Musik og tekst: Adele og Paul Epworth

Adeles “Skyfall” blev produceret til den 23. James Bond film under samme titel. Man er slet ikke i tvivl om, at den er skrevet til en James Bond film – og hvem ved, måske vil den med tiden blive betragtet som en ligeså stor bondklassiker som for eksempel “Licence to Kill” og “Goldfinger”.

“Writings on The Wall” – Sam Smith

Film: Spectre (2015)
Musik og tekst: Jimmy Napes og Sam Smith

Endnu en Oscarvindende James Bond titelsang fra nyere tid er Sam Smith og Jimmy Napes’ “Writings on The Wall”. Nummeret, som bliver sunget af Sam Smith, lever igen – efter min mening – op til de klassiske og karakteristiske Bond-elementer, som typisk består af en stemningsfyldt storslåethed, som ofte kommer til kende gennem brugen af bigbandinstrumenter.

“Shallow” – Lady Gaga og Bradley Cooper 

Film: A Star is Born (2019)
Musik og tekst: Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossemando og Andrew Wyatt.

Sidst men ikke mindst har vi nattens oscarvindende sang “Shallow” fra filmen When a Star is Born, med Lady Gaga og Bradley Cooper som hovedroller i både filmen og sangen. Gaga har blandt andet skrevet “Shallow” i samarbejde med den anderkendte producer Mark Ronson, som står bag hits som “Uptown Funk” og Amy Winehouses “Valerie”. At det er filmens hovedroller, som også lægger sangstemme til den oscarvindende sang, er i mine øjne med til at skabe en originalitet og autenticitet, som man ikke ser så ofte.

Amanda Bloch
amandabloch@bandsoftomorrow.com