fbpx

Ugens Upcoming: Jonas Brøg

Foto: PR


Der er stort potentiale i denne Ugens Upcoming, som byder på dybsindig lyrik lige fra hjertet, serveret på et råt fundament af pulserende trommer og blues-inspireret guitar. Tag rigtig godt imod Jonas Brøg!


Sponsoreret af


Oprindeligt er han fra København, men siden de sene teenage-år har Jonas Brøg det meste af tiden været bosat i den hollandske hovedstad, Amsterdam. Hele sit liv har den danske trommeslager, sangskriver, producer og sanger haft en stor kærlighed til musikken, og har lige fra barns ben af dygtiggjort sig på diverse instrumenter.

De sidste mange år har han skrevet og produceret musik for andre kunstnere, ligesom han har rejst Verden tynd som trommeslager for flere forskellige bands. Men for 2,5 år siden begyndte den livsstil desværre at udvikle sig til en tung depression. En tilstand, som Brøg nu er begyndt at arbejde sig ud af, ved at skrive og producere musik til sig selv. Noget, der fungerer helt terapeutisk for den talentfulde musiker. Inspirationen til musikken kommer fra de daglige, timelange gåture, som gerne foregår i rolige og naturskønne omgivelser, væk fra storbyens travlhed.

Indtil videre har det resulteret i den fængende førstesingle “Tell Me Why”, som allerede har fået store ordroser med på vejen af diverse udenlandske medier, der blandt andet sammenligner nummerets blues-rockede stil med artister som The Black Keys og Rag’n’Bone Man. Ikke så ringe, vel? Vi er i hvert fald temmelig begejstrede for Jonas Brøg, og glæder os til der kommer nye udspil fra hans musikalske værksted. Indtil da, kan du lære ham bedre at kende herunder.

Hvem er Jonas Brøg?


Jeg er født og opvokset i København, men jeg flyttede til Holland da jeg var 18, og har boet her i Amsterdam lige siden, med et lille halvt års mellemstop i New York. Holland er et godt sted at være, men jeg savner Skandinavien mere og mere, og jeg tager tit tilbage.
Jeg er trommeslager, sangskriver, producer, og sanger. Jeg kæmper en sej kamp mod depression for tiden, det startede for omkring 2,5 år siden. Størstedelen af mit voksenliv har jeg turneret verden rundt som trommeslager for alle mulige forskellige bands, indtil jeg følte mig slidt op af konstante jetlags, så de sidste fem år har jeg ikke spillet live, og så har jeg kun tilbragt mit liv bag to højtalere i forskellige studier, og skrevet og produceret sange for andre. Men siden depressions-møget begyndte er jeg startet med at skrive for mig selv, bare som terapi, for at komme ud med alt det sorte inden i. Min første sang hedder “Tell Me Why”. Jeg synger til depressionen som om det er en anden person.

Hvordan vil du beskrive din lyd?


Jeg fik en anmeldelse der lød sådan: “Think The Black Key’s if they had Rag’N’Bone man doing vocals for them with some epic drums“. Det syntes jeg er en stor kompliment. Alle produktioner der kommer ud af mine sange lige nu er i hvert fald ret rå i lydbilledet.

Hvordan startede du?


Jeg er landet på denne jord i en musikfamilie, så da jeg var 4 begyndte jeg at spille violin. Da jeg var 6 skiftede jeg til trommer. Dem tæsker jeg stadig på. Jeg har altid sunget, men kun for mig selv. Jeg har også altid skrevet, men kun for andre.

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver musik?


Pudsigt nok skabes hver sang på en ny måde. Men det sidste halve års tid har jeg skrevet meget, når jeg er ude at gå. Jeg går timevis hver dag, det er det bedste middel til at lette på det sorte sind, og så kommer der melodier, tekster, lyde og beats ud af den blå luft. Nogle gange starter jeg med tekstideer, men oftest er det melodien der kommer først. Jeg smider de fleste ideer i den virtuelle skraldespand, når jeg ikke syntes det er spændende nok. Omkring 80% bliver smidt væk, måske mere. De ideer der bliver hængende skriver jeg så færdige sammen med andre sangskrivere. Jeg har efterhånden nogle rigtig gode venner, der også bruger deres liv på at skrive sange. De fleste er svenskere, pudsigt nok. Af og til skriver jeg alene. Nar så en sang er god nok til at arbejde videre på i produktionen, så starter den længste proces. Jeg er forfærdelig langsom til at producere mine egne numre. Jeg har en sang, der har taget mig tre år, før jeg følte at den var klar til at blive hørt af fremmede ører. Jeg tweaker stadig på den.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?


Snow Patrol, Johnny Cash, James Bay, Leonard Cohen, James TW, Tom Waitts.

Hvad er der på pladespilleren lige nu?


Snow Patrol – “Don’t Give In”

Hvad er du i gang med lige nu?


Jeg er ved at optage sang til et nyt nummer. Det hedder “Not Because Of You”. Teksten og melodierne begyndte jeg på i juli på nogle lange gåture oppe i Värmland. Jeg har boet i storbyer hele mit liv, men de sidste par år trækker naturen mere og mere. Det er nok roen og den friske luft. I hvert fald finder jeg på flere sange, når jeg går i natur end når jeg går i byer.

Hvad er drømmen?


Jeg drømmer om, at så mange mennesker som muligt bliver ramt af mine sange, og måske endda genkender nogle af de følelser, jeg skriver om, ligesom jeg bliver ramt af sange fra mine musikalske forfædre. Det er så forbandet smukt, når det lykkes at bevæge mennesker med mine sange. Det er den ultimative belønning.

Indspilning, øvelokalet eller koncert – hvad foretrækker du?


Jeg ville ikke kunne undvære dem alle tre – jo måske øvelokalet, det ku’ jeg faktisk godt undvære, men indspilning og koncert, aldrig i livet. Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så? “Perfect Storm”, den har jeg ikke udgivet endnu, men det er den bedste sang jeg nogensinde har skrevet.

Hvis ikke du skulle lave musik, hvad skulle du så lave?


Jeg har aldrig haft et andet liv end musiklivet, så jeg har svært ved at forestille mig at lave noget andet. Mine forældre har altid sagt, at jeg er født til at entertaine mennesker med mine sange, så det retter jeg mig efter.

Hent Limelight app’en her:

Pernille Vingaard
pernillevingaard@bandsoftomorrow.com