[su_label type=”black”][su_label]Præsenteret i samarbejde med[/su_label]tunecore_black_on_white

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Denne ‘Ugens Upcoming’ er en norsk musiker og sangerinde, hvis musik trækker på både soul, rock, rap og jazz: Tag godt imod Fieh! 

Sofie Tollesbøl kendes i musiske sammenhænge efterhånden bedst under navnet Fieh, og i oktober tog hendes første single-udgivelse “Glu” Spotify med storm. Instrumentalt set åbnes nummeret ganske sparsomt; et energisk beat anlægges, og Fiehs stemme sætter an på ordene

“Old ways//They might fade//But they’re sticky like glu

Snart tiltræder en usandsynligt funket baslinje, så en perfekt tilrettelagt vokal flerstemmighed, blæsere, og som nummeret gradvist folder sig ud, bliver man som lytter nødt til at overgive sig. “Glu” forener på den fedeste måde soul, jazz, pop, funk, det rytmiske og det melodiøse, og sangen bliver bedre og bedre, indtil du pludselig blot kan sidde og ærgre dig over, at nu er det forbi. Der er herfra ingen tvivl om, at Fieh hører hjemme i spotlightet på den skandinaviske musikscene.

Hør “Glu” her og bliv meget klogere på Fieh nedenfor:

Hvem er Fieh?

Fieh er på en måde mit kunstnernavn, men det er også et band, som jeg har skabt – vi er otte norske musikere, der prøver at lave musik, vi godt kan lide. Jeg hedder Sofie, jeg er 22 år gammel og jeg bor i Oslo, hvor jeg studerer musik.

Hvordan vil du beskrive din lyd?

Jeg vil nok beskrive min lyd som en form for soul, der også er influeret af jazz, hiphop, funk, rock.. en masse ting. Vores lyd udvikler sig konstant, synes jeg, og måden vi spiller sangene på afhænger af, hvordan vi har det den dag. Vi nyder at spille vores sange på forskellige måder og altid have improvisationselementet til stede. Efter en koncert skrev en fælles ven til én af vores backup sangere, og han skrev noget i retning af “Jeg tænkte ‘Er jeg til jazz-koncert, eller vent, er det i virkeligheden en hardcore rap koncert???'”. Haha. Det satte jeg meget pris på!

Hvordan startede du?

Jeg begyndte at spille klaver, da jeg var 10, og jeg begyndte at lave musik i Garageband, da jeg var omkring 16. I 2014 blev jeg spurgt af nogle venner, som allerede havde dannet et band, om jeg ville spille nogle af mine egne sange til én af deres koncerter – og det var sådan, bandet startede. Flere mennesker er stødt til siden, og vi har udviklet os meget, synes jeg. 

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver din musik?

Nogle gange laver jeg et beat og en baslinje først, så måske nogle akkorder, og så tilføjer jeg en melodi. Det tager jeg så med til bandet, og så laver de det om til noget, der er ti gange bedre, haha. Andre gange starter vi med ét lille element og bygger sangen op sammen. Ofte behøver jeg ikke at sige særlig meget om, hvordan jeg gerne vil have, musikken skal være – for bandet ved, hvordan den bør være, nogle gange endnu bedre end jeg selv gør. Vi har spillet sammen i et stykke tid nu – trommeslageren og guitaristen har for eksempel spillet sammen i seks år, så nogle gange virker det nærmest som om, at de læser hinandens tanker eller noget i den stil. Det gør sig egentlig gældende for alle i bandet. Det er virkelig en cool proces at være en del af, og jeg er så taknemlig for, at de her mega fede mennesker og musikere gerne vil spille i bandet. 

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

For mit eget vedkommende må det være Erykah Badu, D’Angelo, Outkast, Joni Mitchell, Kendrick Lamar, Frank Ocean, måske noget Billie Holiday, Alice Coltrane også… Klassiske soul ting som Aretha Franklin, Marvin Gaye, Al Green, og producere som J Dilla og Madlib. Men de andre bandmedlemmer har alle forskellige inspirationskilder, som de bringer ind i bandet – for eksempel siger vores bassist Andreas altid, at han i virkeligheden er “rockbassist”, han elsker at høre og spille rock. Men han kan virkelig også spille noget sindssygt fedt soul bas, hehe. De fleste mennesker i bandet studerer jazz, så vi er allesammen helt klart meget influerede af forskellige former for jazz. 

Hvad er du i gang med lige nu?

Jeg sidder i toget på vej mod min hjemby Eina. Der er meget stille og rart i byen, så forhåbentligt kan jeg få lavet nogle lektier. 

Hvad er på din pladespiller lige nu?

På min nuværende togtur har jeg lyttet til noget Sun Ra Arkestra, noget Destiny’s Child, og den fantastiske iranske sanger Mahsa Vahdat. Lige nu er det Quasimoto. 

 Hvad er drømmen?

At rejse meget og forhåbentlig kombinere det med at spille musik! Jeg håber virkelig på at spille masser af koncerter med bandet i fremtiden. Jeg vil også lære mange sprog. Hvis jeg kan rejse, spille musik og lære nogle sprog, så tror jeg, at jeg lever mit drømmeliv! 

Indspilning, øvelokalet eller koncert – hvad foretrækker du?

Det er for svært at vælge – jeg kan lide alle tre ting på forskellige måder. Jeg kan godt lide at perfektionere musikken og udforske effekter og underlige lyde i studiet, jeg kan lide at afprøve spritnye ting i øvelokalet, og jeg elsker energien og spontaniteten til koncerter – den der exorcisme-lignende følelse, det føles som om, at man er helt udtømt, når man har spillet. Hmm. Så ja, måske koncerter. 

Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

På nuværende tidspunkt kan folk kun lytte til “Glu”, så det er den eneste mulighed, haha. Men når albummet udkommer, synes jeg, at de skal lytte til “Cold Water”, det er min favoritsang på albummet. Ooh, og “Bluespaceberry”. 

Hvis du ikke skulle lave musik, hvad så?

Før jeg begyndte at studere musik, studerede jeg arabisk, og det elsker jeg virkelig. Så jeg ville nok studere arabisk og senere måske persisk, pashto eller det russiske sprog og ellers rejse verden rundt! 

Læs også  13 nye sessions er føjet til by:Larm konference-programmet