[su_label type=”black”][su_label]Præsenteret i samarbejde med[/su_label]tunecore_black_on_white

Foto: Lil Wachmann

Den danske hippop-producer og sangskriver O/RIOH er denne Ugens Upcoming. 

Det er ikke første gang, vi her på siden udtrykker vores begejstring for den danske producer og sangskriver Rikke Østergaard, der i musiske sammenhænge bedre kendes som O/RIOH. I foråret 2015 udgav hun sin første single “I/ve Seen You Before”, og hendes fremragende debut-EP Selling Out udkom sommeren samme år. I løbet af dette efterår har Østergaard haft travlt, for hendes første studiealbum This is O/RIOH Speaking ramte gaden den 27. oktober. Nu har vi fornøjelsen af at præsentere O/RIOH som denne Ugens Upcoming.

Genremæssigt beskæftiger Østergaard sig med en blanding mellem det elektroniske, det poppede og det hiphoppede, og udforskningen af temaer som identitet, kønsforståelse og seksualitet er kendetegnende for O/RIOH. Hendes musiske univers er på én gang råt og delikat, det er lækkert ørehængende og overordnet set virkelig smukt sammensat.
Her kan du høre det nye albums “about sex, baby”, og nedenfor kan du blive meget klogere på O/RIOH.

Hvem er O/RIOH?

O/RIOH er Rikke Østergaard. Jeg er 29 år gammel, født og opvokset i Vestbjerg i Nordjylland (lidt nord for Aalborg), og bosat i København NV, og så har jeg en bachelor i sangskrivning fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Hvordan vil du beskrive din lyd?

Jeg kalder selv min musik for HipPOP. Det er popmusik inspireret af hiphop, og jeg producerer selv det hele på computeren. Derudover bruger jeg synthesizer og min vokal.

Hvordan startede du?

Siden jeg var seks år gammel, har musik har været en stor del af mit liv. Dengang begyndte jeg at spille violin, og da jeg startede på Den Rytmiske Højskole i 2009, begyndte jeg interessere mig for at producere musik på computeren. Dét har jeg gjort lige siden, og da jeg startede på konservatoriets sangskriverlinje i 2012, begyndte O/RIOH for alvor at forme sig.

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver din musik?

Jeg arbejder næsten altid ud fra en meget specifik idé. I de fleste tilfælde er det en produktionsmæssig idé, som for eksempel en basgang, et beat eller en synthroll, men andre gange er det den tekstlige idé, der kommer først. Det fungerer som regel bedst for mig at skabe hele produktionen, altså at bygge hele instrumental-tracket op og så bagefter tilføje vokal og tekst. Jeg tror, at det virker, fordi det oftest er produktionsprocessen, der inspirerer mig og skaber et flow. Det kan godt være en mere hård og langsommelig proces at skabe tekst og melodi, og den proces er nemmere, hvis jeg i forvejen har lavet selve produktionen.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

Det er et svært spørgsmål, for jeg kan virkelig nævne mange. Hvis jeg skulle fremhæve nogen, som jeg ihvertfald har lyttet meget til og som jeg musisk identificerer mig med, må det blive Le1f, Tami T, The Knife og Rihanna.

Hvad er på din pladespiller lige nu?

Stan Getz/Joao Gilberto.

Hvad er du i gang med lige nu?

Jeg har lige udgivet mit debutalbum, så der har virkelig været run på i løbet af den sidste måned, og jeg har haft travlt både med alt muligt administrativt og med at arrangere release show. Det er både fedt og krævende at være så selvstændig, som jeg er. Jeg er medstifter af pladeselskabet CECH RECORDS, som jeg selv udgiver under, og der er enormt meget arbejde ud over selve musikken. Lige nu prøver jeg at holde lidt fri, og så har jeg en julesingle på vej, som jeg også skal lave en video til.

Hvad er drømmen?

Hvis jeg skal indsnævre mine ambitioner og visioner, må “drømmen” være at bruge så meget tid som muligt på ting, der gør mig glad, og så lidt tid som muligt på ting, der kun har til formål at skabe kapital. Og så vil jeg gerne være med til at skabe diversitet og ligestilling i musikbranchen.

Indspilning, øvelokalet eller koncert – hvad foretrækker du?

Det ender uafgjort mellem indspilning (produktion) og koncert.

Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

“about sex, baby”. Den ligger mig meget på sinde i øjeblikket, for den handler om to ting, der fylder meget i mit eget liv, og som jeg også oplever, fylder meget i samfundet: Social og seksuel angst.

Hvis du ikke skulle lave musik, hvad så?

I mit næste liv vil jeg være havbiolog.

Læs også  Ugens Upcoming: Peanut Gallery