Præsenteret i samarbejde medtunecore_black_on_white

Foto: PR

I denne uge har vi fokus på den Roskilde Festival-aktuelle danske duo AyOwA. 

Bag navnet AyOwA gemmer sig de to erfarne musikere Hannah Schneider og Nicolai Kornerup. Sammen laver duoen elektronisk, dansksproget og drømmende popmusik. Tidligere året kunne de præsentere minialbummet Eremit, der har fået stor medvind i England, hvor det store medie Huffington Post kvitterede med ordene: “Danish Never Sounded So Sexy”. Duoen markerede sig på den danske musikscene med debutsinglen “Sommer”, der udkom i 2016 og som kom i rotation på den store radiokanal P6 Beat. Med duoens store medvind på det engelske marked, er de nu også klar til at erobre hjemlandet Danmark, og de spiller senere på måneden koncert på Roskilde Festival.

Hvem er AyOwA?
“Dansksproget duo fra København, med hang til synths, knækkede beats og svævende melodier.”

Hvordan vil I beskrive jeres lyd?
“Elektronisk dream pop af støvede modularsynths og sfærisk vokal.”

Hvordan startede I?
“Vi har været venner gennem mange år, og spillet sammen på kryds og tværs på hinandens projekter. En dag i sommeren ’15 havde vi aftalt et par dage hvor vi skulle mødes i Nicolai’s studie, og bare lave musik – uden nogen egentlig plan. Den første sang vi skrev var vores første single “Sommer” – en sang der handler om at gå og vente på en sommer der aldrig kommer. På trods af den (relativt dystre) danske tekst, blev sangen samlet op i bl.a USA og England, og hvor danskere godt kan forstå melankolien og sorgen i teksten, hører folk der ikke forstår sproget sangen som en sexy sommersang. Sjov kontrast når Noisey kalder sangen “Sexy, lustful electro banger” og Huffington Post siger “Danish never sounded so sexy”, og man i virkeligheden har lavet en meget sørgelig sang. Men det er det der er så fedt med musik- at man ikke kan bestemme hvad folk skal føle- at alle kan lægge i lyden hvad de selv hører. Det er interessant, og noget vi arbejder meget konkret med.”

Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?
“Det er en ret improviseret og intuitiv måde vi laver musik på. Vi starter nogen gange med at definere hvilken slags musik vi godt kunne tænke os at arbejde med i dag. Hvis vi er trætte /tømmermændsramte/ forelskede / stressede /har hørt en vild nyhed/ har hørt noget vildt musik kan det være katalysator for hvilken vej musikken går. Derefter sætter Nicolai gang i sit vilde synth set up , hvor lydene kører igennem alle mulige maskiner, og et sted midt i processen danner der sig en lyd af noget. Undervejs sidder Hannah og synger, og tit opstår der en idé ud af nogen intuitive stemningsfulde ord som bliver vrøvlesunget. Første del af processen er super spacy, men herefter er vi ret bevidste om hvor vi vil hen. Vi klipper til, vender tilbage med friske ører, og arbejder os frem til det endelige udtryk.”

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jeres lyd?
“Helte som Cocteau Twins, Aphex Twin og Björk er store inspirationer, men vi har en ret bred smag- The Internet, Lapalux, Flying Lotus og Vök er store inspirationskilder også. Vi lytter til stemninger, interessante idéer, og frem for alt de følelser det fremkalder, mere end egentlige genrer.”

Hvad er på jeres pladespiller lige nu?
Hannah: “Har vildt meget optur over spotify playlister lige nu- jeg flyver fra det ene nye musik til det andet, og har virkelig fundet meget ny musik på det sidste. Bands som ALASKALASKA, og Chromatics sangen “Shadow” (fra de nye Twin Peaks afsnit) er favoritter. Og så har danske Lowly altså lavet en absurd god plade som kører på repeat hjemme hos mig for tiden.”

Hvad er I i gang med lige nu?
“Vi er i gang med at skrive og indspille nyt materiale , og et mixtape+ en ny udgivelse er under opsejling. Derudover forbereder vi os intensivt til Roskilde Festival, som vi glæder os vildt til at spille! Live har vi den fantastiske trommeslager Anders Meinhardt med- han tilføjer sindsygt meget energi, og er med til at åbne det hele op.”

Hvad er drømmen?
“Vi drømmer om at blive ved med at udvikle vores musik- det er totalt priviligeret at have sit eget studi, og kunne lave musik når man vil- og det håber vi at kunne blive ved med. Og så egner vores live lyd sig altså ret så godt til store festivalscener.. just sayin’,….”

Indspilning, øvelokalet eller koncert- hvad foretrækker I?
“Alle dele- på hver sin måde! Vi elsker det inadvendte koncentrerede og improviserede rum i studiet- og at opleve musikken folde sig ud på en scene foran et publikum.”

Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken en var det så?
Hannah: “Sommer “ for dens drømmende stemning, “Rus” for dens insisterende og intense sound. Det var to – sorry!”

Hvis I ikke skulle lave musik, hvad skulle I så lave?
“Vi har mange interesser begge to- men nok mindst indenfor det kunstneriske felt- lidt lousy med tal, lidt kunstnerhjerne -agtige må vi nok erkende.. Det er nok bedst for alle hvis vi bliver ved musikken!”

Du kan opleve AyOwA live på Roskilde Festival søndag den 25. juni klokken 16.30 på Countdown Scenen.

Læs også  Featurette forlanger din opmærksomhed med deres nye single