Foto: Jacob Dinesen//PR

Festivalsæsonen er ved at gå på hæld, men det betyder ikke, at alle er færdige. Den altid hyggelige Tønder Festival slår dørene op til deres folk- og roots festival torsdag den 24. august. Lytter man stille efter, kan man høre lyden af sækkepiber og violiner i det fjerne, og lugten af Guiness og sønderjysk cuisine fylder luften.

Tønder Festival har altid haft en rig tradition for at booke musik, som du næppe finder andre steder i Danmark – og i år er ingen undtagelse. Tønder Festival har et af deres rigeste programmer i lang tid, hvor der tilbydes coversange på sækkepiber, hjemvendte Tønder-drenge, følsomt og dybdefuld Blues til energisk Soul og Americana-bigband. Det kan være svært at vide, hvad man skal se, og er man stadig i tvivl, burde denne artikel kunne fungere som en hjælpende guide til musik, som vores mand i marken i hvert fald glæder sig til at se på dette års festival.

Jacob Dinesen:
Den 21-årige tønding har det sidste års tid været ude på de danske landeveje på en større omfattende tour for pladen Brace Against the Storm. De er med deres single ”Roll with Me” blevet fast inventar på P4’s playliste og spiller på store klubber og festivaller i hele landet. Alligevel er de heldigvis stadig glade for at lægge vejen forbi deres lokale festival med deres storhittende folk-rock.

Dustbowl Revival:
Et af sidste års store overraskelser var amerikanske Dustbowl Revival. Et 7-mand stort orkester, der spænder over genrer så bredt som big-band, Bluesgrass, motown, rock’n’roll og sågar soul.
Da de spillede deres koncert sidste år på Open Air scenen kvitterede vi med fuldt hus i vores anmeldelse af dem, og skrev: ”Med en stærk bevidsthed om sine genrer og om de individuelle optrædender af de forskellige bandmedlemmer, viste The Dustbowl Revival et stort overskud, der blev brugt på at lege med hinanden, involvere publikum og holde mindre jamsessions…”.
Det er med god grund, at vi glæder os til at opleve Dustbowl Revival igen.

Læs også  Weekendens essentielle udgivelser // Uge 46

Daniel Norgren:
Her kommer nok et af de navne, som jeg, personligt, glæder mig allermest til at se. Den 33-årige svenske blues-musiker har haft mig som fan, ligesiden jeg hørte den smukke, melankolske og smertefulde sang “Moonshine Got Me”. Det er værd at håbe på, at han kan fremmande det samme nordiske mørke, der syder igennem flere af hans sange under dette års Tønder Festival. Vi glæder os i hvert fald til at opleve hans elegante og let akkompagnerede numre kombineret med den rå stemme, Daniel Norgren nu engang har.

Red Hot Chili Pipers:
Tønder Festival er kendt for at booke abritræerer navne, som du ikke vil finde på Smukfest eller Roskilde Festival – og mine damer og herrer. Red Hot Chili Pipers er netop et af de navne.
Nej. Det er ikke et Red Hot Chili Peppers cover band, men nærmere et all-round cover-band, der spiller al deres musik på sækkepiber.
Der er mange, der synes at sækkepiber kan virke som et larmende instrument, men spørger du publikummet på Tønder Festival, så ved vi, at et sækkepibe i den rette kontekst kan skabe nogle af de sjoveste og mest energiske fester, man længe har oplevet. Så det er med stor forventning, vi glæder os til lørdag aften at lytte til ”Don’t Stop Believing” på sækkepibe.

Sam Outlaw:
I 2015 var det Sturgill Simpsons. I 2016 var det Jason Isbell og Margo Price, og i år er det Sam Outlaw.
Tønder Festival er kendt for at booke de mest interessante, nye, country-navne, før de har fået det helt store gennembrud (bare se Sturgill Simpsons, der var der i 15’). Sam Outlaw falder nu ind i samme gruppe som de førnævnte tre. Som en af de mest toneangivende musikkere inde for Country-genren for tiden glæder vi os til at se, hvad Tønder Festival har formået at få booket. Det er Sam Outlaws eneste danske koncert i 2017, og efter ikke at have været skuffet to år i streg, må vi se, om det gælder alle gode gange tre.

Læs også  Ugens Uimodståelige // Uge 46

John Moreland:
John Moreland er et af de mest interessante bookinger på et allerede interessant program. Med en baggrund i hardcore-metal (ja, du læste rigtigt), valgte John Moreland at skifte til smukke, politiske og dybe folk-ballader, som rammer en helt inde i sjælen. Teksterne handler om, hvordan man lever i de små byer i Amerika – der hvor arbejdsløsheden og alkoholmisbrug raser, og finanskrisen aldrig fik mulighed for at forsvinde. Det er med en klump i halsen, vi glæder os til at overvære en af de (måske) mest følsomme koncerter på dette års Tønder Festival.

Jonah Blacksmith:
Sidste år gav Jonah Blacksmith årets bedste koncert på Tønder festival. En følelsesrig oplevelse der lod flere publikummer stå med tårer i øjenkrogen. Koncerten var en af de helt specielle, da den bød på to dimensioner. En film omkring bandets opvækst og liv i Thy blev spillet i baggrunden imens Jonah Blacksmith akkompagnerede musikken til filmen. Vi tør ikke forvente, at koncerten kommer til at overgå den sidste år (fordi det er praktisk tal umuligt), men ikke desto mindre glæder vi os til igen at opleve nordjyderne spille deres drømmende folk-musik for dette års sønderjyske gæster.

Læs også  2017-opdagelser: Noga Erez

Anderson East:
Endnu en af de store overraskelser fra sidste år var amerikanske Anderson East. Han formåede at skabe en af de sjoveste og varmeste koncerter i lang tid med hans midnatsforestilling i Telt 2 i 2016. Tønder Festival var det perfekte venue for Anderson East og hans soulede rock’n’roll. I udlandet er han kun blevet større i mellemtiden – blandt andet ved at have et nyt nummer ”What Would it Take” med på soundtracket til Fifty Shades Darker (om man kan lide filmen eller ej, så er musikken altid noget at tage med derfra). Vi glæder os til at høre små-fulde anekdoter fra Anderson East og hans magtfulde stemme.
Er du eksempelvis til St. Paul and the Broken Bones, må du ikke gå glip af Anderson East!

Shovels & Rope:
Dette er nok et af de bands jeg, som anmelder, har mindst kendskab til. Jeg vil dog ikke lade dem være ude af min anbefalinger, eftersom The White Stripes musikeren, Jack White, har sagt, at Shovels and Rope har en af de store fremtider i vente inde for traditionel folk-musik.
De har allerede været på turné med store navne som netop Jack White, The Avett Brothers, Willie Nielson og Drive-by Truckers, og hvis ikke en anbefaling af Jack White var nok for dig, så må legenden Willie Nielson kunne gøre det. Det er med optimisme og forundring, at jeg ser frem til en koncert, hvor jeg ikke har stor baggrundsviden og bare må lade musikken overtale mig. Kender du dem heller ikke, så tag med mig til Open Air scenen om fredagen og lad os finde ud af, om de er anbefalingen værdig sammen!