Foto: Dennis Morton

Slumbre er et spritnyt band på den danske musikscene, som er klar til at investere alt, hvad de har i deres nyopstartede projekt. Vi har eksklusivt fået lov at premiere deres allerførste single og dertilhørende musikvideo ”Bob Saget”, og i den forbindelse mødtes vi med tre af de fire medlemmer fra bandet til en snak om deres nye projekt. 

Det er et nyudklækket og lettere spændt band, jeg møder tirsdag eftermiddag på Vesterbro i København. De har spillet musik sammen i lang tid før, men nu har de skiftet retning. Projektet er nyt, konstellationen er ny, navnet er nyt, musikken er ny, ja alt er faktisk spritnyt.

Slumbre hedder det nye projekt, og som overskriften indikerer, er det et seriøst og målrettet band (citatet er dog sagt med et glimt i øjet), hvis fremtid ligger helt åben.
Bandet består af forsanger Mathias Elkjær, trommeslager Noor Rasmussen, guitarist Jakob Andersen og bassist Toke Andersson.

Tidligere har de været kendt som bandet Santiago, og det var under det navn, at de i 2012 debuterede med EP’en Everybody knows I’m haunted. EP’en blev indspillet i Sauna Studio med Nikolaj Nørlund som producer og kom vidt omkring på den danske musikscene: Singlen “Take Me Somewhere” lå eksempelvis nummer et i hele otte uger på Det Elektriske Barometer på P3.
I 2014 udkom Santiagos debutalbum No More Songs About The Moon, hvorfra nummeret “Paranoia” især blev spillet på P6 Beat, og i 2015 spillede de på Gloria-scenen på Roskilde Festival.

Eftertænksomt mørke

Nu har gruppen ændret navn til Slumbre, og det er der flere grunde til. For det første gik der et medlem ud i forbindelse med indspilningen af bandets nye musik, og for det andet ville gruppen gå en helt ny retning, som ligeledes krævede et helt nyt navn.
Navnet Slumbre afspejler for bandet den nye musik, de gerne vil spille. En musik, der med navnet giver en følelse af doven vellyd.

Læs også  Marika Hackman annonceres som support på Alt-J's Europa-turné

Det er vel sådan.. lavmælt rockmusik, som ikke laver de helt store armbevægelser. Hvor der er masser af rum og plads til lyrikken og vokalen,” forklarer Mathias.
Jeg tager tit udgangspunkt i nogle rimelig konkrete ting og rimelig konkrete temaer. For eksempel “Bob Saget”, som handler om en hændelse og om en bestemt ting. Jeg prøver for så vidt at undgå klichéer og skrive om nogle lidt anderledes ting. Det er i hvert fald ambitionen.

Mens Santiagos musik bedst blev defineret som en blanding af folk-rock og country, bærer Slumbres musik referencer til bands som “Tindersticks” og “Timber Timbre.”
Det er en musik en med tilbagelænet, dunkel og eftertænksom tone, og som Jakob siger, er der i deres musik et fokus på at gøre det “mørkt af tekst“.

Dette tekstfokus i Slumbres kompositioner står som en modsætning til mange af nutidens letkøbte musikalske virkemidler. Ifølge bandet ligger fokusset i de fleste moderne musikproduktioner kun på produktionen og lydfladerne af en sang frem for den gode fortælling; på den måde bliver sangen nærmest sekundær, og kun den rette producerede lyd er vigtig.
Bandet forklarer hvordan de i stedet har forsøgt at gøre plads til, at man som lytter netop lægger særligt mærke til deres tekster:

“Altså jeg tror i hvert fald, at vi sigter efter at lave musik, hvor det tvinger folk til at holde kæft og lytte. Så må vi jo se, hvad vi får ud af det,” siger Jakob.

Bob Saget

Slumbres allerførste singleudspil bærer navnet “Bob Saget”, og vi har som tidligere nævnt eksklusivt fået lov at premiere den og den tilhørende musikvideo.
Sangen tager udgangspunkt i 1990’ernes amerikanske tv-serier, og inddrager navne som Beverly Hills 90210, Full House og selvfølgelig hele USAs show-host, vært for America’s Funniest Home Video’s, Bob Saget.

Læs også  NORDISKE HITS // Uge 46

Sangen kom på et tidspunkt, hvor jeg tænkte over, hvor meget tv, man så, da man var barn Og hvad det var for noget, man så. Og så synes vi, det var et meget sjovt lille tema for en sang: At skrive om nogle børn, der sidder og har vildt optur over at se sådan nogle dårlige amerikanske serier i tv. Det er virkelig noget lorte-tv meget af det, men altså. Det er jo ikke kun ironisk,” siger Mathias, og Jakob tilføjer engageret:

“Som jeg ser det, så er der ironi, men der er også en fascination. Der kommer et sted i sangen, hvor man fortæller at: ”We learned to kiss in Beverly Hills”: Altså man oplevede ret mange ting gennem de her serier i bund og grund; forelskelse og whatever. Og det var helt banalt og urealistisk så at sige. Det var en rigtig 90’er optimisme-jubel. Og det er jo en spændende reference for vores generation, at alle så de her serier.”

I sangens ånd bliver man som seer i videoen vist rundt gennem forskellige amerikanske miljøer, mens scener fra 90’ernes tv-shows sløret ruller over skærmen.
Som bandet fortæller, er videoen et miks af ødelagte, indtørrede drømme, som gennem ørkenlandskaber, boligkvarterer, og indersiden af middelklassehuse, kaster seeren tilbage til dengang, man kunne glæde sig over at være syg og hjemme fra skole for at se de gode gamle tv-serier.
Videoen er lavet i samarbejde med Simon Konski og Sofia Rønde Storck, hvor sidstnævnte tidligere har sunget kor i Santiago.


Vejen Frem

Der er kun én vej at gå for Slumbre nu, og det er fremad. Bandet holder releasekoncert for deres debutalbum Bathos i Absalons Kirke fredag den 6. oktober, og efterfølgende arbejder bandet på højtryk for at få deres musik ud til folk.

Læs også  PREMIERE: ØYA singledebuterer med stærkt musikerarsenal

Det er helt klart målet at komme ud og spille igen med det her projekt. Og så egentlig komme i gang med at lave nye sange i det her projekt”, siger Noor. 

Bandet har måtte se i øjnene, at de skal starte helt forfra med deres nye projekt, og da de hverken har pladeselskab eller manager mere, er de blevet et “DIY”-band, som Jakob siger.

Det har været lidt en hård proces med denne her nye plade, fordi den er virkelig tung og mørk, langsom, stille og rolig. Så det har været meget svært at få pladeselskaber til helt at bide på, fordi den nok er svær at gøre stor og kommerciel. Så det er nok det, vi har mest for øje; det der med at finde vores lyd og lave en superfed release. Så må vi ud og skaffe nogle jobs derfra.

Noor stemmer i: “Prioriteringen er nu bare lige at få sat det i gang og tage den derfra.
Ja“, siger Mathias og fortsætter: “Bare få det ud“.

Selvom Slumbre er et helt nyt projekt uafhængigt af Santiago, kan bandet alligevel ikke helt lægge deres gamle band og sange fra sig. Som Mathias lidt grinende tilføjer, havde navneskiftet også en praktisk funktion, da Santiago tit blev blandet sammen med panfløjtemusik på Spotify, og Jakob siger:

Der er jo stadig mange gode sange fra Santiago, og vi kommer helt sikkert til at spille de gamle også.
Ja, i hvert fald i starten,” tilføjer Noor, og Jakob griner: “Ja, det skal jo ikke bare være for at pisse folk af.

Vi glæder os rigtig meget til at følge Slumbres videre projekt, og her kan du eksklusivt høre og se allerførste udspil fra det helt nye band: