Foto: Perfume Genius, Haven Festival // Nicklas Krarup Larsen

Årets debut-festival på Refshaleøen, HAVEN, var med sin eksperimenterende fusion af mad, kunst øl og musik en overordnet succes, som, især med et imponerende og meget afbalanceret musikalsk line-up, fik markeret sin indtræden på den danske festivalscene.

De fire debuterende festivalarrangører og venner, Aaron og Bryce Dessner fra The National, Claus Meyer og ølbrygger Mikkel Borg Bjergsø, fik i weekenden skabt en sanselig festivaloplevelse, der, i hvert fald på musikdelen, levede op til alle forventninger.

Mesterlig musik

Med store internationale navne som Iggy Pop, Bon Iver og Feist trak HAVEN Festival 2017 tusindvis af gæster til festivalens største scene Meadow. Men også på festivalens mindre scener var der mindst lige så store musiske oplevelser at finde. Her gjorde især de mindre navne som Nelson Can, Lisa Hannigan og Liss stort indtryk og var med til at gøre det overordnede udtryk alsidigt med bevaret høj kvalitet.

Frontmændene for festivalens musiske elementer, Aaron og Bruce Dessner, var også, udover deres egen afslutningskoncert med The National, aktivt til stede på flere af festivalens scener med gæsteoptrædener og egne projekter. Især fællesprojektet: People Mixtape Vol. 1 + 2 (Big Red Machine) var en stor succes, der med Justin Vernon fra Bon Iver i front åbnede festivalen både fredag og lørdag på scenen Værket. Denne konstante tilstedeværelse skabte en rød tråd, festivalen igennem, og tydeliggjorde arrangørernes egen store passion for musikken og projektet.

Læs også  PREMIERE: Bad Birthday udgiver psykedelisk musikvideo

Koncerterne var en anelse kortere, end man normalt oplever det på de store festivalscener rundt om i landet – omkring en times varighed, hvilket var helt tilpas til en to-dags-festival, hvor man gerne vil se så meget musik som muligt. Musikprogrammet var ligeledes strikket sådan sammen, at koncerterne på de to hovedscener, Meadow og Mindfield, lå relativt spredt, så man nemt kunne pendle frem og tilbage mellem koncerterne på de to scener.

HAVEN’s gæster var tydeligvis et andet slags publikum, end man ser på de større festivaler som Roskilde Festival og Smukfest, hvilket førte til mindre dans og moshpits og flere stillestående lyttekoncerter – som måske også var mere i festivalens ånd og passede godt til det musikalske udvalg.

Det med mad, øl og alt det andet…

Maden var, som forventet, lækker, men skilte sig ikke særligt ud fra det efterhånden ret store udvalg af festivalsmad landet over. Gourmethotdog, Meyers flæskestegssandwich eller burger lavet i samarbejde med den prisvindende Gasoline Grill. Til gengæld kunne en sulten anmelder godt have ønsket nogle lidt større portioner. Kritikken har andre steder fra allerede lydt på for lange toilet- og madkøer, og dette kan vi kun se os enige i – det er ikke helt optimalt at stå i kø i en time for at få en enkelt burger uden ost (fordi det var udsolgt!) til 75 kr.

Læs også  Ugens Upcoming: Fieh

Vores ølsmagning nåede desværre aldrig længere end HAVEN’s to speciellavede husøl, HAVEN Pale og HAVEN Pils, der til gengæld var ganske udmærkede. Smagen afspejledes dog i priserne, som man kunne mene var en anelse for høje til især de yngre festivalgæster.

Den offentlige transport fungerede fint til og fra Refshaleøen (dog med et par måske lidt for spændende situationer mellem busser og cyklister). Arrangørerne kunne dog overveje at sælge færre billetter næste år, for til de store koncerter, som da Beach House og Bon Iver spillede, var der propfyldt med mennesker i miles omkreds, og det var nærmest umuligt at krydse broen, man skulle over, for at komme til festivalens andet store område.

Læs også  Arcade Fire og 11 andre navne til Haven Festival 2018

Alt i alt var HAVEN Festival en succes, hvor både mad, øl og musikprogrammet var i særklasse. Det var dog også en festival, som tydeligt var en førstegangsforestilling, og derfor forventer vi færre toiletkøer og flere wow-oplevelser, hvad angår maden, næste år. Men hvordan de skal toppe Feist, Beach House, Iggy Pop og Bon Iver som hovednavne… Den kan vi ikke lige greje.

Skrevet af Nicklas Krarup Larsen og Anne Lærke Rasmussen