Præsenteret i samarbejde med

Foto: Flemming Ege/Smukfest

Det er atter blevet tid til, at Danmarks smukkeste festival slår portene op til en uge tætpakket med musik og aktiviteter i alle afskygninger. Vi har allieret os med festivalens talsmand, Poul Martin Bonde, der blandt andet fortæller om festivalens fokus på den danske upcoming-scene.

Vi skal tilbage til 1980 for at finde begyndelsen på dét, der har udviklet sig til Danmarks næststørste festival – den smukkeste af slagsen. Her fik fem iværksættere den 5. juli stablet den første festival på benene. En festival hvor scenen var overdækket med presenninger, og hvor det eneste, man kunne smide sine penge efter, var øl, myggespray og Luna-plader. Indgangen var gratis, antallet af gæster lå på mellem 600-1000 mennesker, og på programmet var navne som netop Luna, Thunderbirds og Spam Band.

Nu ligger antallet af besøgende på omkring 27.000 partoutgæster og 20.000 enkeltdagsgæster, og i år kan festivalen skrive udenlandske navne som Major Lazer, Mark Ronson, Jamioquai og Zara Larsson på programmet side om side med danske skatte som Alex Vargas, Danser Med Drenge, Bisse og Sort Sol.

“Meget mere end en musikfestival”

Ikke nok med, at festivalen er vokset, antallet af gæster er øget gevaldigt, og bookingerne er større end ved den spæde start, så kunne festivalen dette år oven i købet melde partout-udsolgt på blot fem timer, uden at ét eneste navn var offentliggjort. Det var noget af en tillidserklæring fra Smukfests trofaste publikum, og det har givet anledning til at dykket lidt ned i, hvad det er, festivalen har at byde på.

Det spørgsmål har festivalens talsmand, Poul Martin Bonde, hjulpet os med at besvare, og han peger blandt andet på de smukke omgivelser, som ligger i Smukfests DNA.

Da vi ligger inde midt i en gammel skov, med flere hundrede år gamle træer og i et kuperet område, skal alt laves helt specielt hertil. Så alle barer, restauranter, udsmykning og scener er lavet specielt til at passe ind i vores skov,” fortæller han.

Det betyder, at der bruges rigtig lang til på at bygge festivalen op, og det kan ses på detaljegraden:

Vores største scener ligger i et naturligt amfiteater, hvilket skaber en fornemmelse af, at publikum er meget tæt på scenen, og at bands og solister føler, at de tydeligt kan se alle dem, de optræder for.

Netop det setup mener Poul Martin Bonde skaber en helt særlig samhørighed mellem de optrædende og publikum, hvilket bidrager til, at koncertoplevelsen bliver mere nærværende. Og det er alfa omega, at koncertoplevelserne er i top, for konkurrencen er ikke ligefrem lille, når det kommer til danske festivaler. Der er dog noget helt grundlæggende, udover omgivelserne, der er med til at skille Smukfest ud fra mængden.

Vi er meget mere end en musikfestival, og det er på et niveau og i en skala, der ellers ikke findes herhjemme,” siger Poul Martin Bonde og fortsætter med endnu en pointe: “Stort set alle nye festivaler, der skyder op herhjemme, er meget skarpt kuraterede og henvender sig måske derfor også til et mere ensartet og snævert publikum.

På årets lineup finder du alt lige fra rock og metal til folkemusik, funk og pop i alle afstamninger, og det er hele pointen med Smukfest.

Vores inspirationskilde har altid været den klassiske, engelske pub, hvor alle er velkomne; om de er unge eller gamle, businessfolk eller punkere, til disko eller rock, til fast food eller er foodies, og om de er til kolde fadøl, årgangsvis eller velskænkede drinks,” forklarer Poul Martin Bonde,

Med morgendagens stjerner i fokus

Genrer er, som du kan høre, langt fra det eneste sted, hvor festivalen forsøger at favne så bredt som muligt. Siden år 2011 har Smukfest helliget de første dage af festivalen til at hylde de helt nye talenter fra det danske vækstlag og give dem en fair chance for at blive hørt.

Det har ligget i Smukfests DNA lige siden starten. Den allerførste festival i 1980 præsenterede udelukkende bands og solister fra vækstlaget – og det er noget, der er blevet lagt vægt på lige siden. Via KarriereKanonen og samarbejdet med DR og Bandakademiet, har vi chancen for at præsentere som oftest helt dugfriske talenter, hvoraf tre hvert år vælges ud til et meget gennemtænkt karriereforløb efterfølgende – med stor mulighed for at få et afgørende rygstød til en professionel karriere,” fortæller Poul Martin Bonde om det efterhånden meget populære karriereforløb, der de seneste år har afholdt finale på Smukfest.

Finalen i KarriereKanonen udgør blot én del af det tætpakkede opvarmningsprogram, som Smukfest har udviklet for at sætte mere fokus på det danske vækstlag. Tidligere på året kunne vi eksempelvis løfte sløret for deltagerne til dette års Live Camp-program, som tæller bands som Cousin, Aksglæde, Barselona, Bar Z og Ericka Jane.

På Live Camp beder vi en lang række folk med fingeren på den musikalske puls – det være sig managers, bookere, festivalfolk, mediefolk og så videre – om at pege på deres bedste bud på et talent, der fortjener et større publikum. Og dem giver vi så en scene at spille på, et publikum at spille for (med mange branchefolk imellem) og muligheden for efterfølgende at være del af festen i skoven, med alt hvad det indebærer af inspiration og mulighed for branche-mingling.

Og selvom det kan virke sikrest at præsentere publikum for de sikre hits, de kender i forvejen, især når publikum har købt deres billetter helt uden at kende til ét enkelt navn, så tøver Poul Martin Bonde og resten af Smukfest-holdet ikke med at sætte tid af til det ukendte.

Da vi ikke er sat i verden for at tjene penge, har vi det godt med at kunne præsentere masser af musik, der ikke nødvendigvis sælger billetter, men som er med til at tegne fremtiden. Også på vores scener. Vi har jo efterhånden en god håndfuld navne, der er startet på vores mindste scener, for over nogle år at nå frem til at være blandt headlinerne på Bøgescenerne,” fortæller han og fortsætter:

Der står også i vores formålsparagraffer, at vi, efter evne, skal drive et spillested i Skanderborg – så på Walthers Musikcafé præsenterer vi hvert år langt over 100 koncerter med masser af fokus på vækstlaget, og som oftest er med fri entre. Det er heller ikke nogen forretning, men noget, vi er meget stolte over at kunne bruge penge på.

Her til sidst…

I Live Camp dyster deltagerne om intet mindre end æren af at åbne de legendariske bøgescener, når opvarmningsdagene slutter onsdag, og Smukfest for alvor skydes igang. Tidligere vindere tæller blandt andet Freja Kirk, ANYA og Farveblind, som repræsenterer forskellige grene af den danske musikscene. Og det afspejler meget godt det aktuelle, danske musiklandskab, mener Poul Martin Bonde.

Jeg oplever dansk musiks bredde som styrken pt. Jeg tror ikke, det er tilfældigt, at fire af de danske navne, der lige nu hitter internationalt, er så forskellige som Mø, Lukas Graham, Volbeat og Martin Jensen. Hver især stærke og originale inden for den genre og det udtryk, de har valgt.

Da årets program blev offentliggjort tilbage i februar, skrev vi en liste over de numre, vi så allermest frem til at høre live i bøgeskoven, og den talte tracks fra kunstnere som Kakkmaddafakka, White Lies, Jonah Blacksmith, Jamiroquai og Noréll. Spørger du Poul Martin Bonde, hvad han glæder sig allermest til på dette års festival, så er det dog noget helt andet end musik, der trækker.

Jeg er nok allermest spændt på, hvordan det kommer til at køre med vores nye scene Udsigten, der slet ikke har musik på programmet – men i stedet er helliget det talte ord i fuld mangfoldighed. Her vil en lang række drevne debattører, stærke foredragsholdere, underholdende oratorikere og tidsaktuelle forskere præsentere deres take på verden, og det bliver spændende at se, om publikum tager godt imod denne helt anderledes underholdning, som et ekstra tilbud oveni de mange mange gode koncerter vi har på programmet.

Hvis du vil vide mere om, hvilke aktiviteter Smukfest tilbyder udover musikken, kan du finde vores guide til syv unikke oplevelser på Smukfest 2017 lige her. God festival!