Foto: PR

Moses: “Andreas” har stor succes for tiden med deres sommerlige single “Gazeller”, der brager ud af radioen i disse dage. Vi fangede duoen på SPOT Festival i Aarhus til en snak om at finde den rigtige lyd, turde åbne musikken op for andre og sætte sit ego til side. 

Det er en ualmindeligt varm forårslørdag  i starten af maj, musikbranchefestivalen SPOT Festival startede i går, og dagens omfattende koncertprogram skal til at gå i gang. På Scandic Hotel i Aarhus C møder vi den danske duo Moses: “Andreas”. Forberedelserne til deres koncert på den store scene i Scandinavian Congress Center er så småt i gang, og da vi spørger duoen om de glæder sig, er svaret et enstemmigt “JA!”, med et løfte om at det nok skal blive en vild koncert.

Duoen består af sanger og sangskriver Andreas Odbjerg og produceren Moses Fiellau. Sammen har de skrevet og produceret musik siden 2013, og deres nyeste single “Gazeller” har fået stor succes, blandt andet som P3’s Uundgåelige. “Gazeller” er et vaskeægte sommerhit, og duoen peger selv på dens positive vibe, som noget af det der gør, at den skiller sig ud fra mængden.

Den er på en eller anden måde opløftende, men uden at være lalleglad. Det er virkelig en fin balance, når man laver positiv musik, at finde et sted hvor det bliver opløftende, men at det ikke også bliver lalleglad musik. Så jeg tror også, at det er en godt, at den har en eller anden form for inderlighed,” siger Andreas. 

“Den er også udadvendt på en måde. Det har været vigtigt for mig, at vi kan have denne her udadvendte og positive sang, men uden af det virker påtaget – for det er der virkelig ikke. Det er bare første gang, at vi rent faktisk har skrevet en sang der er virkelig positiv, og det er vi bare super glade for! Jeg tror også, at der ligger noget i det, at de fleste forhåbentlig kan relatere til sangen på en eller anden måde. Jeg tror, at der er noget i historien, der er meget genkendeligt for de fleste,” tilføjer Moses.

“Vi kan jo ikke lade være med at tænke, at vi har gjort noget helt rigtigt denne gang.”

Moses: “Andreas” har tidligere udgivet EP’erne Tryghed Er Støj og Bærer Vi Hinanden, og deres lyd har generelt haft en tungere og mere mørk vibe. Duoen proklamerer selv grinene, at “Gazeller” nok i virkeligheden er deres eneste positive sang. Nummeret skiller sig da også tydeligt ud fra duoens tidligere materiale, og vi spørger nysgerrigt ind til, om det er en ny lyd, som vi kan forvente mere af fra deres side.

Læs også  Ugens Uimodståelige // Uge 49

“Ja jeg synes det er en ny sound der er kommet. Både fra vores sangskriver perspektiv men også fra vores band. Det er måske noget som vi har været afskrækkede for før. Jeg tror det er nemmere at starte et sted, når du skriver musik, hvor man prøvet at beskrive konkret hvordan man har det, og så bliver det hurtigt sådan lidt følsomt og introvert. Og så er det bare ikke så tungt et nummer, som de andre vi har lavet,” fortæller Moses, og Andreas fortsætter:

“Vi begyndt at arbejde med en anden producer også.. Han har nok også bare en let lettere tilgang til det i sådan hans producer stil. Og så hører der også med til den historie, at det første jeg skrev sange da jeg var 17-18 år gammel var sådan et rigtig gymnasiefunkband. Som jeg spillede med i 8 år, og det nåede ikke så vidt ud over vores egen lille verden, men da mig og moses så startede det her projekt, så var det virkelig sådan: Det skal ikke være noget af det. Det skal være noget nyt. Præcis. Jeg har jo i virkeligheden øvet mig i otte år på at lave melodier der spiller på den måde som de gør på Gazeller.  Hvis man vil lave noget godt, så skal man lidt væk fra det man er bedst til, og først vende tilbage til det igen, når man er klar.”

“Vi kan jo ikke lade være med at tænke, at vi har gjort noget helt rigtigt denne her gang. Vi har jo prøvet på mange forskellige måder at skrive og producere og finde frem til ”the final product”, og der har bare været noget i denne her process, der har været rigtig godt, og så selvfølgelig hele måden “Gazeller” er blevet modtaget. Det hele det peger jo på, at der gjorde vi sgu noget rigtigt der. Så ja, med det i mente så går vi lidt ned ad samme sti., tror jeg godt at vi kan sige,” siger Moses.

“Vi har virkelig fået en ny ting der hedder at sangen er gud, og der skal ikke være noget ego her.”

På “Gazeller” har de to drenge haft et stærkt team inde over, for at forme sangen. Men det er ikke altid, at duoen har haft et lige så stort hold bag musikken. Med tanke på, hvorfor drengene netop nu har valgt at involvere flere folk i projektet, spørger vi ind til, hvordan og hvorfor de har åbnet deres musikalske projekt på for andre. Andreas fortæller:

Vi har virkelig fået en ny ting der hedder at sangen er gud, og der skal ikke være noget ego her. Det er ikke noget med at jeg skal have lavet hele melodien, jeg skal have skrevet hele teksten eller at Moses skal have produceret hele tracket. Jeg tror, at vi tænder mere og mere på at gøre de ting som vi er gode til, og så bruge andre folk i resten af ledene. Her skal ikke være noget ego, sangen er det vigtigste. Hvis man forestiller sig, at man selv og sangen kan kigge på hinanden, så skal det være sangen der har final call, det skal ikke være dit ego.” 

Moses fortsætter: “Tit når vi har en følelse af, at nogen kan gøre noget godt for en sang, og vi så har bedt dem om at gøre det, og så er det blevet mega fedt. Så hvorfor ikke spørge? Vi har for eksempel haft to rappere inde over teksten til “Gazeller”, for det gav bare noget helt specielt. De kan bare noget med ord. Vi havde en meget klar ide om hvordan melodien skulle være, før teksten var helt færdig. Og der var deres lingvistiske force at lige pludselig – så var den der bare!”

Andreas og Moses har hver deres musikalske baggrund, og det er lykkedes dem at finde en fælles lyd. Selvom Moses i dag bor i Odense og Andreas i København, og de hver især har mange projekter ved siden af, så brænder de to stadig lige meget for Moses: “Andreas”, og finder altid til tid at få udviklet duoens lyd. De har efterhånden spillet sammen i en del år, og som projektet er skredet frem, har de to lært en masse, både om branchen og om deres egne præferencer, når de skal skrive ny musik. Moses fortæller:

Læs også  Redaktøren: Ni album jeg har hørt på repeat i 2017

“Jeg har lært, at musik ikke kun handler om hvad vi to lige føler, når vi står og laver det. Det er lige så meget hvad folk kan bruge det til, når det kommer ud.Vi har en formodning hvad der fungerer, og lige pludselig står man på scenen, og så finder man ud af at, det ikke er noget som folk synes fungerer. Det er et eller andet sted meget mere interessant for mig.”

“Ja, man skal tænke musikken som kommunikation på en måde. Mere end kunst. Det lyder lidt hårdt, men at lave musik til sig selv og som man kun selv forstår, det bliver mere og mere uinteressant for mig. Jeg vil gerne kommunikere, jeg vil gerne have at musikken rører ved så mange som muligt,” tilføjer Andreas. “Og så er der også det, med at vi tidligere har brugt så meget tid på hvert enkelt nummer. Nu har jeg været lidt væk fra det, og vi har holdt en form for pause med projektet. Vi har været væk og gennemgået en masse ting hver for sig, og så er vi vendt tilbage til projektet igen meget stærkere end før. Det synes jeg kendetegner vores arbejdsprocesser meget godt. Vi går ud hver især og lærer noget nyt, så vi kan vende tilbage til hinanden og sige: “Se hvad jeg har lært”.”

“Man må se det som en pyramide, hvor grundstenen er den gode sang. Så bygger man de andre ting ovenpå.”

Det går stærkt fremad for duoen i denne tid, og med “Gazeller” har de præsenteret en ny lyd, og vist os at de kan lidt af hvert. Deres single er et godt bud på lyden anno sommer 2017, og vi hører de to drenge ad, hvad der mon, er det næste, som skal ske med Moses: “Andreas”.

Læs også  Vera: "Jeg er ikke interesseret i at lave ”feel-good” musik"

“Fremtiden byder på en fed sang mere. Det kan jeg i hvert fald garantere jer for!” fortæller Moses grinende, og Andreas fortsætter:

“Ja, det er jo også bare sådan, at man kan ikke forcere de der sange. Jeg snakkede med Benjamin fra BENAL om det engang, og han sagde meget rigtigt: ”Man kan ikke gå videre, før man har ringet med klokken”. Det skal ligesom betyde, at når det næste rigtige nummer i rækken er der, så skal man ligesom ringe med klokken. Det har vi nok været lidt dårlige til tidligere, at spørge os selv helt ærligt: ”Er det her nu også den næste rigtige single?” For alle omkring os synes jo alt muligt, så det er svært. Mest af alt har der også været deadlines, som at den næste plade skal være færdig på et bestemt tidspunkt. Men nu er vi begyndt at sige, at vi vil ikke have deadlines, for den måde vil vi ikke arbejde på længere. Så er det ligemeget om der går et år inden næste nummer. Det vil være pissedårligt for branchens timing, når man taler om kalenderåret, festivaler, spot osv. Der er titusinde ting i det møllehjul, men alt det kommer jo aldrig til at ske, hvis du ikke udgivet et nummer, der er godt nok. Man må se det som en pyramide, hvor grundstenen er den gode sang. Så bygger man de andre ting ovenpå.”

“Og så skal det være sjovt! Lige så snart du begynder at have deadlines, og du mærker at du ikke kan indfri alle tingene, så begynder det sjove at forsvinde. Men ja, det korte svar må være: Flere koncerter, og flere fede sange, men all in good time,” tilføjer Moses til slut.