Foto: Nikoline Skaarup
Spillested: Store VEGA
Dato: Onsdag den 23. november 2016

Jake Bugg – Store VEGA
5 Anmeldelse
Anmeldelse

Musikken og den gode melodi sejrede onsdag aften i et fortryllet Store VEGA. 

Jeg, og resten af onsdagens publikum på Store VEGA, var i fornemt, britisk selskab, da Manchester-gruppen Blossoms og Nottingham-musikeren Jake Bugg var på besøg.

Det var en af de der koncertannonceringer, hvor jeg næsten har haft ligeså stor optur over opvarmningsactet som hovednavnet. Og det er egentligt ret symbolsk, for da jeg første gang stiftede bekendtskab med Jake Bugg tilbage i 2012, var han selv opvarmning for landsfællen Michael Kiwanuka i Lille VEGA. Nu, fire år senere, er det Buggs navn, der står med stort og Blossoms, der varmer op, og lad mig bare sige, at jeg har samme gode fornemmelse med Manchester-kvintetten, som jeg havde med Jake Bugg i sin tid.

Jeg vil med det samme gøre klart, at det her ikke er en af de anmeldelser, hvor jeg kan recitere udførligt, hvilke samtlige numre, der blev spillet, og i hvilken rækkefølge. Det betyder heller ikke noget, for det indtryk, jeg stod med, da jeg helt høj på eufori trådte tilbage ud i virkeligheden på Enghavevej, var indtrykket af en helstøbt koncertoplevelse, hvor helheden betød mere end enkeltelementerne – dog med en enkelt undtagelse, som jeg vil vende tilbage til.

Læs også  Mammút + Broen - Ideal Bar

Det var en temmelig nervøs 18-årig knøs, der tilbage i 2012 stod på scenen uden for England for aller første gang, ene fyr med sin akustiske guitar. Ikke desto mindre fangede han allerede dengang min fulde opmærksomhed med, så vidt jeg husker, numre som “Trouble Town” og “Lightning Bolt” fra det selvbetitlede debutalbum, han efterfølgende sendte på gaden og solgte platin med.

Onsdag aften i store VEGA så jeg igen Bugg træde ind på scenen, ene fyr med sin guitar, men denne gang med en betydeligt større portion selvsikkerhed og erfaring i bagagen. Jeg vil ikke lægge skjul på, at Buggs debutalbum har haft en helt særlig plads i mit bankende musikhjerte, og de numre, som især står klart i min hukommelse fra koncerten, er primært de ældste.

Bugg indledte showet med at spille alene og akustisk, og han havde, med sin karakteristiske stemme og fantastiske guitarspil, intet problem med at spille Store VEGA op. Blandt andet titelnummeret fra det seneste album On My one samt “Simple As This” fra debutpladen blev fremført akustisk, og gennemgående for hele koncerten var, at der konstant blev vekslet mellem nye og gamle nummer.

Læs også  Blaue Blume - Sobs (EP)

Der var ikke ét øjeblik i løbet af aftenen, hvor jeg kiggede rundt og oplevede, at publikum virkede ufokuserede, eller som om de kedede sig. Alle, ung som gammel, kvinde som mand, stod folk som fortryllede, og Buggs guitartryllerier blev ofte belønnet med hujen og klapsalver. Det var virkelig fedt at opleve, hvordan musik i sin reneste form stadig kan have så stor en effekt på folk. Band-setuppet efter Buggs første solonumre var ganske simpelt og helt klassisk: en keyboardspiller, en trommeslager, en bassist og Jake Bugg på sang og guitar, og de var alle med til at vise Buggs forrygende sange og melodier fra deres skønneste side. At setuppet var så simpelt, og alligevel så satans velfungerende, mindede mig konstant om, hvor stort et sangskrivertalent, der ligger gemt i den stadig unge brite.

Jaja, det kommer til at lyde som den største cliché, men hele koncerten fremstår for mig som ét stort højdepunkt – medregn også Blossoms opvarmning i dette. Alligevel var der dog særligt et øjeblik på aftenen, da Bugg spillede en inderlig og dybtfølt version af balladen “Broken”,  hvor tiden stod helt (muse)stille. Og at dømme ud fra publikums imponerende tavshed mens hele salen sang med på de smukke toner, er jeg ret overbevist om, at jeg ikke er den eneste, der havde det vidunderligt under det nummer.

Læs også  J Hus - Pumpehuset

Jake Bugg er udover sin musik også kendt for at have en til tider ret arrogant attitude, hvilket ofte kommer til udtryk i hans interviews. Selvom han langt fra talte mellem alle numrene, levede han denne aften på ingen måde op til den forestilling, heldigvis, og han fik flere gange sagt fra scenen, hvor særligt dette venue var for ham. Måske hans allerførste udenlandske koncert stadig står klar i hans erindring. Desuden har Bugg tidligere udtalt til BBC, at al den tid, han bruger på at lave interviews, kunne blive brugt på at lave mere musik. Og når den musik, han laver, er så skøn, som den vi fik at høre i Store VEGA onsdag aften, så føles det altså okay.

Med det sagt, så fangede vi faktisk i sidste måned Jake Bugg til et interview, som du kan læse her.

Anmeldelse