Foto: Kajsa Gullberg

IKI’s “Archaea” er et smukt og fascinerende syn. 

I 2010 udgav vokalgruppen IKI deres selvbetitlede debutalbum, som i 2011 sikrede dem en Danish Music Award i kategorien Årets Danske Vokaljazzudgivelse. Siden er der sket en del: For det første udgav de i 2014 deres andet studiealbum Lava, hvor de eksperimenterede med en langt mere rocket lyd end på IKI. For det andet har de siden turneret det meste af Europa, og for det tredje er det nu annonceret, at deres tredje studiealbum Oracle udsendes den 18. februar 2018. Albummet har de skabt i samarbejde med dansk komponist og DJ Mike Sheridan, og på Oracle præsenteres lytteren for at sonisk univers, der udelukkende består af bas og elektronisk manipulerede stemmer. Om albummet udtaler Kamilla Kovacs, det ene af gruppens fem medlemmer, at:

Læs også  PREMIERE: Bad Birthday udgiver psykedelisk musikvideo

Det har virkelig været spændende at arbejde og eksperimentere med at gøre vores vokaler til elektroniske elementer. Det har været en proces, som har sat natur og menneske overfor maskine, og sat tanker i gang omkring den diskrepans der ligger i, at maskinen, som er menneskeskabt, kan få os til at lyde mere rene end vi selv kan”.

Læs også  Ugens Upcoming: Fieh

Man kan godt ærgre sig over, at der endnu er længe til februar – til gengæld kan man også glæde sig over, at IKI allerede på fredag udsender “Archaea”, som du i dag eksklusivt kan se og høre her.

Musisk er den nye sang trancelignende og statisk, og det fordrer en vis uro hos lytteren. Sammensætningen af kvindernes stemmer er imponerende, og “Archaea”‘ soniske del suppleres sublimt af musikvideoen, der er lavet i samarbejde med Tobias Brock Korsgaard. IKI-medlemmet Anna Mose fortæller om videoen, at:

Vi anonymiserer os selv. Vi ønsker at fokus først og fremmest skal være på musikken, ikke at
vi er fem kvinder. Vi er musikere. Det er ikke kønsbestemt”.

Læs også  PREMIERE: J. Bruno ønsker dig et godt nytår

I videoen ser man IKI’s medlemmer i masker. Maskerne, som er skabt af den Londonbaserede maskedesigner Damselfrau, er smukt farverige, og på den måde kontrasterer de kvindernes øvrige beklædning. “Archaea” viser IKI i skiftevis sorte blazere og luftige, hvide klæder, og de fem medlemmer filmes skiftevis sammen og hver for sig. Deres fremtoning veksler i videoen mellem det kontrollerede og det nærmest maniske, og “Archaea” er et både smukt og fascinerende syn.
Se den her: